Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over de masteropleidingen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Dit zijn o.a. vragen over toelating en aanmelding. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze Onderwijsbalie.

Coronagerelateerde vragen

 • Hoe ziet het onderwijs eruit in tijden van corona?

  Aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid vinden we lesgeven op de campus, met fysiek onderwijs en elkaar ontmoeten, heel belangrijk. We bieden daarom al het onderwijs op de campus aan, zonder beperkingen. Dit geldt ook voor de introductie en voor alle toetsing. Mocht het coronavirus toch weer oplaaien, volgen wij uiteraard de dan geldende richtlijnen van de Nederlandse overheid. In dat geval kan het zo zijn dat we het onderwijs en de introductie (gedeeltelijk) online moeten aanbieden.

 • Ik wil beginnen met de master per september maar heb mijn bachelor dan nog niet afgerond, mag ik toch starten?

  Dit kan alleen als je studievertraging van maximaal 15 EC hebt opgelopen in studiejaar 2021-2022 en je de bachelorscriptie hebt afgerond. Vanaf 1 juli 2022 kun je een verzoek tot toelating met studievertraging doen. Dit wordt ook wel de 'zachte knip'-regeling genoemd. Meer informatie en de link naar een verzoek tot toelating met studievertraging vind je onder het kopje ‘Toelating en inschrijving’ op de webpagina van de master waarvoor je je hebt aangemeld. 

Algemene toelatingsvragen

 • De aanmelddeadline is 1 juni/1 december. Ben ik te laat om me nog in te schrijven voor één van de masters?

  Dit is geen harde deadline. Je kunt je m.b.t. de september instroom formeel nog tot 1 september aanmelden, maar doe dit wel zo spoedig mogelijk zodat je je begin juli voor vakken kunt aanmelden. Bij laat aanmelden is deelname aan gewenste vakken namelijk niet gegarandeerd.

  Voor de februari instroom geldt dat de adviesdeadline 1 december is, in december vindt namelijk de vakaanmelding plaats. Ook hier geldt, bij laat aanmelden is deelname aan gewenste vakken niet gegarandeerd.

 • Ik heb in augustus/januari nog een laatste tentamen. Kan ik dan wel in september starten?

  Ja, je kunt alvast in september met een master beginnen, ook al heb je officieel je bachelor nog niet behaald. De voorwaarde hiervoor is dat de uiteindelijke afstudeerdatum van je bachelor wel vóór 1 september ligt en dit vóór 1 oktober is verwerkt.

  Voor de februari instroom geldt dit ook. Je kunt alvast in februari met een master beginnen, ook al heb je officieel je bachelor nog niet behaald. De voorwaarde is wel, dat de uiteindelijk afstudeerdatum vóór 1 februari ligt en dit vóór 1 maart is verwerkt.

 • Kan ik ook in februari beginnen met een master?

  Alle Nederlandstalige masters kennen een februari instroom, behalve de masters Informatierecht en Gezondheidsrecht. De Engelstalige masters bieden geen mogelijkheid om in februari te starten met de opleiding.

 • Is er een minimum cijfergemiddelde nodig voor toelating?

  Voor reguliere masteropleidingen is geen minimum cijfergemiddelde nodig, voor selectieve masteropleidingen wordt wel naar het cijfergemiddelde gekeken. Indien je een buitenlands diploma hebt, is het in sommige gevallen ook nodig om een minimum cijfergemiddelde op het diploma te hebben.

 • Ik heb een Engelstalig universitair juridisch bachelordiploma in Nederland behaald, ben ik hiermee rechtstreeks toelaatbaar tot een van jullie Nederlandstalige juridische bacheloropleidingen?

  Wil je worden toegelaten tot een van onze Nederlandstalige masteropleidingen op basis van een Engelstalig universitair juridisch bachelordiploma dat in Nederland is behaald? Dan ben je alleen toelaatbaar indien je ook een minor Nederlands recht hebt gevolgd. De Engelstalige universitaire juridische bachelors in Nederland worden qua inhoud niet beschouwd als equivalent aan onze bachelor Rechtsgeleerdheid, omdat de focus bij die opleidingen meer ligt op Europees en Internationaal Recht en over het algemeen kennis van het Nederlands Recht mist.

Heb je een andere vraag?

Neem contact op met de Onderwijsbalie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Telefoon: van maandag tot en met vrijdag tussen 10:00 - 14:00 uur op +31 (20) 5253440