Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Kies je filters

Economie en Bedrijfskunde in de media

Zoeken op

De wetenschappers van Economie en Bedrijfskunde komen regelmatig in het nieuws. Op deze pagina vind je een selectie van recente krantenartikelen, radio- en tv-interviews en video's.
Lees ook onze interne nieuwsberichten.

Resultaten: 1 - 30 van 122
Resultaten: 1 - 30 van 122
 • De gevolgens van wereldwije regels door corona

  De maatregelen die landen wereldwijd moeten nemen om corona zo goed mogelijk in te dammen hebben enorme gevolgen voor de wereldeconomie. Tijd voor een glasheldere uitleg van hoogleraar Roel Beetsma. 7Days, 21 maart 2020.

 • Economische gevolgen coronavirus

  Hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot en VNO/NCW voorzitter Hans de Boer bespraken in Buitenhof de economische gevolgen van het coronavirus. Buitenhof, 15 maart 2020.

 • Een uitweg uit de pensioendiscussie?

  De dekkingsgraad en de rekenrente moeten op de schop. Dat is een opmerkelijke wending in het pensioendebat volgens Bernard van Praag. Volgens hem kan men weer overgaan op indexatie en inlossing van de gedane beloftes. Mejudice, 2 maart 2020

 • Barbara Baarsma bespreekt speech Rutte bij DWDD

  Barbara Baarsma, Özcan Akyol, Felix Rottenberg en Rutger Bregman bespreken de toespraak van Rutte en de stand van het land naar aanleiding van de speech van Rutte. DWDD, 16 maart 2020.

 • Nederland kan deze economische schok prima aan

  "Nederland staat er heel goed voor en we kunnen er zeker voor zorgen dat we goed door deze schok heenkomen", zegt professor Arnoud Boot. NPO Radio 1, 14 maart 2020.

 • Hoe wakker is de Raad van Commissarissen van ING?

  Topman Ralph Hamers vertrekt bij ING. Het lijkt erop dat de grootbank geen opvolgingsplan heeft, terwijl dit een hoofdtaak is van de Raad van Commissarissen, aldus hoogleraar Jan Bouwens. FD, 3 maart 2020.

 • Wat is de impact van corona op de Nederlandse economie?

  Hoogleraar Arnoud Boot (ondernemingsfinanciering en financiële markten) nam 2 maart deel aan het BNR economenpanel. Hier werden de gevolgen van corona op de Nederlandse economie besproken. BNR, 2 maart 2020.

 • De koopmarkt voor jonge starters is pittig, maar geen nationale ramp

  Is de woningproblematiek overtrokken? Uit recente cijfers blijkt dat het aantal starters op de woningmarkt nu hoger is dan in 2000, zegt Johan Conijn. FD, 2 maart 2020 (registreren verplicht).

 • Schei toch uit over vrouwenquota aan de top

  Op weg naar de top is een voltijdbaan en managementervaring nodig. Tussen 2003 en 2019 zijn ook hoogopgeleide vrouwen nauwelijks vaker voltijds gaan werken, zegt Barbara Baarsma. FD, 25 februari 2020 (registreren verplicht).

 • Techstudenten weten: dat salaris, dat komt sowieso wel goed

  Studenten Artificiële Intelligentie en Data Science zijn gewilde arbeidskrachten. Vooral bedrijven die data 'erbij zijn gaan doen' hebben moeite met het aantrekken van studenten zegt Marc Salomon. NRC, 24 februari 2020.

 • Machtigste lobbyclub van Nederland wordt nederig

  Wout Buitelaar, emeritus hoogleraar bedrijfsorganisatie en arbeidsverhoudingen, ziet VNO-NCW opschuiven in de richting van een maatschappelijke organisatie, met oog voor 'People, Planet & Profit.' FD, 29 februari 2020 (registreren verplicht).

 • ABS-hoogleraar bij DWDD over nieuwe boek Pikkety

  Hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie Barbara Baarsma was te gast bij De Wereld Draait Door. Daar besprak ze het nieuwe boek van Thomas Pikkety. DWDD, 14 februari 2020.

 • Bestrijding van corruptie vereist consequente overheid

  Als je corruptie echt wil aanpakken dan moet je het hard spelen. Lees het opiniestuk van Jan Bouwens. FD, 13 februari 2020.

 • De gender gap: wie is er aan zet?

  Het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum geeft inzicht in ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Nederland behoort tot de landen waarin de kloof niet is afgenomen. Door: Henk Volberda. Management Scope, 11 februari 2020.

 • Leiden digitale prijskaartjes tot kartelvorming?

  Interview met promovendus mededingingseconomie Timo Klein over het gebruik van digitale prijskaartjes in winkels. Wat zijn de schaduwkanten van deze ontwikkeling? BNR Nieuwsradio, 2 februari 2020.

 • Jan Bouwens
  Nog betere controles zijn mogelijk, maar willen we betalen?

  Jan Bouwens, hoogleraar accounting, schrijft in een opiniestuk over de gevolgen van nog strengere regels voor jaarrekeningcontroles van accountants. NRC, 22 januari 2020.

 • Bouwens in FD
  Voorgestelde definities maken wildgroei winstbegrippen juist groter

  Bedrijven die slecht presteren of een zware schuldenlast hebben, wijken uit naar winstmaatstaven als ebit en ebitda. Die delen zij naar eigen inzicht in, door de onwelgevallige kosten weg te laten. FD, 16 januari 2019.

 • Mededingingsregels Europa School of Economics
  Nederlandse plan mededingingsregels Europa. Noodzaak, of symboolpolitiek?

  Het Europese mededingingsbeleid is toe aan vernieuwing: maar hoe? Parijs en Berlijn willen een soepeler model, Nederland juist strenger. NRC, 13 december 2019.

 • Schinkel postfusie
  De postfusie biedt geen enkel maatschappelijk voordeel

  De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verbood de overname van Sandd door PostNL. Maar staatssecretaris Mona Keijzer staat de fusie nu toch toe, zoals ze van tevoren al had aangekondigd. FD, 1 oktober 2019 (registreren verplicht).

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Minder orders voor Nederlandse industrie

  De Nederlandse economie stevent af op een krimp. Uit de inkoopmanagersindex bleek dat de Nederlandse industrie voor het eerst in zes jaar minder nieuwe orders binnenkrijgt. Hoogleraar economie, Sweder van Wijnbergen, ziet de krimp niet als een ...

 • Foto Willemijn van Dolen
  Chaos tijdens de uitverkoop: waarom knokken we om de korting?

  Veel winkels stunten met prijzen deze vrijdag, op Black Friday. Uitverkopen halen het slechtst in ons naar boven. Willemijn van Dolen, hoogleraar Marketing, over FOMO en de angst om iets te verliezen. NRC, 27 november 2019

 • Amsterdam Business School (ABS)hoogleraar Strategic Management & InnovationFEB
  Nederland staat op plek 10 op gebied van innovatie: 'Dat kan beter'

  Is Nederland de marktleider op het gebied van innovatie binnen Europa? Volgens Henk Volberda, hoogleraar strategisch management, zijn er redenen waarom Nederland toch niet op de hoogste plek staat. NPO1, 14 oktober 2019.

 • Staatssecretaris bijt waakhond

  Blog geschreven door Maarten Pieter Schinkel en Sweder van Wijnbergen, beiden hoogleraar Economie, over de fusie tussen PostNL en Sandd. ESB, 13 november 2019

 • Maarten Pieter Schinkel
  Een groen kartel, dat mag wél?

  Mag het kartelverbod worden omzeild door coalities van duurzame bedrijven? Werkt dit geen greenwashing in de hand? Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar Economie, noemt het 'een gevaarlijke manier om iets goeds te willen doen'. NRC, 7 november 2019

 • Wout Buitelaar
  Een beetje dader? ‘Je kunt de oorlog niet begrijpen zonder de termen goed en fout’

  Critici verwijten Ad van Liempt geschiedschrijving in grijstinten. ‘Hij schrijft vanuit zijn fascinatie voor historische gebeurtenissen’, aldus emeritus hoogleraar bedrijfsorganisatie en arbeidsverhoudingen Wout Buitelaar. Volkskrant, 1 november ...

 • Foto Willemijn van Dolen
  Dat Twitter politieke reclames gaat weren, heeft nauwelijks financiële gevolgen

  Twitter gaat politieke reclames weren. 'In alle gevallen pakt dit slecht uit voor Facebook' , aldus hoogleraar marketing, Willemijn van Dolen. NOS, 31 oktober 2019.

 • Amsterdam Business School (ABS)
hoogleraar Strategic Management & Innovation
FEB
  Nederland moet investeren om sterke positie te behouden

  Opiniestuk geschreven door Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en innovatie, over een drietal pijnpunten die aandacht vragen. NRC Next, 28 oktober 2019.

 • Arnoud Boot
  Staat steekt innovatiegeld in lingerie van Marlies Dekkers en Jopenbier

  De Nederlandse overheid heeft via DVI honderdduizenden euro’s geïnvesteerd in Marlies Dekkers en stadsbrouwerij Jopen. Hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten, Arnoud Boot, reageert hier kritisch op. FD, 22 oktober 2019 ...

 • Barbara Baarsma
  Economenpanel: Brexit en waarschuwing WTO

  Er is nog geen duidelijkheid over de Brexit-deal. Barbara Baarsma, hoogleraar economie, bespreekt met andere economen de gevolgen. BNR, 21 oktober 2019.

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Briefschrijvers moeten duidelijk en volledig zijn: jongeren slechter af bij aanpassing rekenrente

  Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen, heeft in samenwerking met andere hoogleraren een opiniestuk geschreven over de plannen om de rekenrente aan te passen. FD, 16 oktober 2019 (registreren verplicht).