Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Kies je filters

Economie en Bedrijfskunde in de media

Zoeken op

De wetenschappers van Economie en Bedrijfskunde komen regelmatig in het nieuws. Op deze pagina vind je een selectie van recente krantenartikelen, radio- en tv-interviews en video's.
Lees ook onze interne nieuwsberichten.

Resultaten: 1 - 30 van 111
Resultaten: 1 - 30 van 111
 • ABS-hoogleraar bij DWDD over nieuwe boek Pikkety

  Hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie Barbara Baarsma was te gast bij De Wereld Draait Door. Daar besprak ze het nieuwe boek van Thomas Pikkety. DWDD, 14 februari 2020.

 • Bestrijding van corruptie vereist consequente overheid

  Als je corruptie echt wil aanpakken dan moet je het hard spelen. Lees het opiniestuk van Jan Bouwens. FD, 13 februari 2020.

 • De gender gap: wie is er aan zet?

  Het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum geeft inzicht in ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Nederland behoort tot de landen waarin de kloof niet is afgenomen. Door: Henk Volberda. Management Scope, 11 februari 2020.

 • Leiden digitale prijskaartjes tot kartelvorming?

  Interview met promovendus mededingingseconomie Timo Klein over het gebruik van digitale prijskaartjes in winkels. Wat zijn de schaduwkanten van deze ontwikkeling? BNR Nieuwsradio, 2 februari 2020.

 • Jan Bouwens
  Nog betere controles zijn mogelijk, maar willen we betalen?

  Jan Bouwens, hoogleraar accounting, schrijft in een opiniestuk over de gevolgen van nog strengere regels voor jaarrekeningcontroles van accountants. NRC, 22 januari 2020.

 • Bouwens in FD
  Voorgestelde definities maken wildgroei winstbegrippen juist groter

  Bedrijven die slecht presteren of een zware schuldenlast hebben, wijken uit naar winstmaatstaven als ebit en ebitda. Die delen zij naar eigen inzicht in, door de onwelgevallige kosten weg te laten. FD, 16 januari 2019.

 • Mededingingsregels Europa School of Economics
  Nederlandse plan mededingingsregels Europa. Noodzaak, of symboolpolitiek?

  Het Europese mededingingsbeleid is toe aan vernieuwing: maar hoe? Parijs en Berlijn willen een soepeler model, Nederland juist strenger. NRC, 13 december 2019.

 • Schinkel postfusie
  De postfusie biedt geen enkel maatschappelijk voordeel

  De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verbood de overname van Sandd door PostNL. Maar staatssecretaris Mona Keijzer staat de fusie nu toch toe, zoals ze van tevoren al had aangekondigd. FD, 1 oktober 2019 (registreren verplicht).

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Minder orders voor Nederlandse industrie

  De Nederlandse economie stevent af op een krimp. Uit de inkoopmanagersindex bleek dat de Nederlandse industrie voor het eerst in zes jaar minder nieuwe orders binnenkrijgt. Hoogleraar economie, Sweder van Wijnbergen, ziet de krimp niet als een ...

 • Foto Willemijn van Dolen
  Chaos tijdens de uitverkoop: waarom knokken we om de korting?

  Veel winkels stunten met prijzen deze vrijdag, op Black Friday. Uitverkopen halen het slechtst in ons naar boven. Willemijn van Dolen, hoogleraar Marketing, over FOMO en de angst om iets te verliezen. NRC, 27 november 2019

 • Amsterdam Business School (ABS)hoogleraar Strategic Management & InnovationFEB
  Nederland staat op plek 10 op gebied van innovatie: 'Dat kan beter'

  Is Nederland de marktleider op het gebied van innovatie binnen Europa? Volgens Henk Volberda, hoogleraar strategisch management, zijn er redenen waarom Nederland toch niet op de hoogste plek staat. NPO1, 14 oktober 2019.

 • Staatssecretaris bijt waakhond

  Blog geschreven door Maarten Pieter Schinkel en Sweder van Wijnbergen, beiden hoogleraar Economie, over de fusie tussen PostNL en Sandd. ESB, 13 november 2019

 • Maarten Pieter Schinkel
  Een groen kartel, dat mag wél?

  Mag het kartelverbod worden omzeild door coalities van duurzame bedrijven? Werkt dit geen greenwashing in de hand? Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar Economie, noemt het 'een gevaarlijke manier om iets goeds te willen doen'. NRC, 7 november 2019

 • Wout Buitelaar
  Een beetje dader? ‘Je kunt de oorlog niet begrijpen zonder de termen goed en fout’

  Critici verwijten Ad van Liempt geschiedschrijving in grijstinten. ‘Hij schrijft vanuit zijn fascinatie voor historische gebeurtenissen’, aldus emeritus hoogleraar bedrijfsorganisatie en arbeidsverhoudingen Wout Buitelaar. Volkskrant, 1 november ...

 • Foto Willemijn van Dolen
  Dat Twitter politieke reclames gaat weren, heeft nauwelijks financiële gevolgen

  Twitter gaat politieke reclames weren. 'In alle gevallen pakt dit slecht uit voor Facebook' , aldus hoogleraar marketing, Willemijn van Dolen. NOS, 31 oktober 2019.

 • Amsterdam Business School (ABS)
hoogleraar Strategic Management & Innovation
FEB
  Nederland moet investeren om sterke positie te behouden

  Opiniestuk geschreven door Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en innovatie, over een drietal pijnpunten die aandacht vragen. NRC Next, 28 oktober 2019.

 • Arnoud Boot
  Staat steekt innovatiegeld in lingerie van Marlies Dekkers en Jopenbier

  De Nederlandse overheid heeft via DVI honderdduizenden euro’s geïnvesteerd in Marlies Dekkers en stadsbrouwerij Jopen. Hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten, Arnoud Boot, reageert hier kritisch op. FD, 22 oktober 2019 ...

 • Barbara Baarsma
  Economenpanel: Brexit en waarschuwing WTO

  Er is nog geen duidelijkheid over de Brexit-deal. Barbara Baarsma, hoogleraar economie, bespreekt met andere economen de gevolgen. BNR, 21 oktober 2019.

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Briefschrijvers moeten duidelijk en volledig zijn: jongeren slechter af bij aanpassing rekenrente

  Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen, heeft in samenwerking met andere hoogleraren een opiniestuk geschreven over de plannen om de rekenrente aan te passen. FD, 16 oktober 2019 (registreren verplicht).

 • Heuvel, Jaap van den Heuvel, hoogleraar FEB, Healthcare Management
  Menzis: nog hogere medicijnprijzen drijven ziekenhuizen in het nauw

  Meer dan de helft van de ziekenhuiskosten gaat naar het personeel. Jaap van den Heuvel, bijzonder hoogleraar healthcare management, zegt dat het personeel terecht om meer loon vraagt. NRC, 11 september 2019.

 • Maarten Pieter Schinkel
  In de postsector zijn nu alle ogen gericht op Mona Keijzer

  Stemt staatsecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in met de fusie van PostNL en Sandd? Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar economie, geeft aan het een moedig en tegelijkertijd ook een goed besluit te vinden van ACM om de ...

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Economenpanel over Duitse auto-industrie

  De auto-industrie in Duitsland verkeert in een recessie, maar de groei van de dienstensector dendert door. Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie, praat mee in het BNR economenpanel. BNR, 2 september 2019.

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Plan Wopke Hoekstra voor investeringsfonds komt neer op Latijns-Amerikaans boekhouden

  Opiniestuk geschreven door Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie, over de plannen van de minister van Financiën om een fonds van €50 miljard op te zetten. FD, 31 augustus 2019 (registreren verplicht).

 • Verbeeten, Frank, hoogleraar FEB, Accounting
  UvA viert negentig jarig bestaan accountantsopleiding

  De accountantsopleiding bestaat negentig jaar. Hoogleraar accounting Frank Verbeeten blikt terug en kijkt vooruit. Folia, 29 augustus 2019.

 • Henriëtte Maassen van den Brink
  ‘Geneesmiddelen zijn meestal te goedkoop’

  In het artikel vraagt onder andere Henriette Maassen van den Brink, hoogleraar economie, aandacht voor de prijs van generieke geneesmiddelen. Die zijn te goedkoop. Zorgvisie, 27 augustus 2019.

 • Bas ter Weel, hoogleraar FEB, Economisch Onderzoek en Beleid
  Robot neemt en geeft werk

  De opmars van robots en automatisering op de werkvloer zal vooral de middenklasse raken, denken experts. Baanverlies is volgens Bas ter Weel, hoogleraar economie, dan ook een tijdelijk fenomeen. Telegraaf, 27 augustus 2019 (registreren verplicht).

 • Roel Beetsma
  Hervormingen gaan voorbij aan de waan van de dag

  Opiniestuk geschreven door Roel Beetsma, hoogleraar Pension Economics , en Raymond Gradus (VU) over de groei van de Nederlandse economie. ‘De voorspelling van het CPB zou weleens aan de hoge kant kunnen zijn.’ FD, 25 augustus 2019.

 • Henriëtte Maassen van den Brink
  Het lerarentekort is een 'nationale ramp'

  Henriette Maassen van den Brink, hoogleraar onderwijs- en arbeidseconomie, in het artikel over de aanpak van het lerarentekort. ‘Het kabinet in zijn geheel doet eigenlijk niets.’ NRC, 22 augustus 2019 (registreren verplicht).

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Kabinet wil miljardenfonds om groei te stimuleren

  Het kabinet wil een miljardenfonds oprichten om de economische groei op peil te houden. Het geld moet worden geïnvesteerd in infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek. ‘Een boekhoudtruc’, zegt hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen. BNR, 22 ...

 • Barbara Baarsma
  Jongeren hebben de toekomst, geef hen meer te zeggen dan ouderen

  Jongeren hebben de langste toekomst, maar die bepalen vooral ouderen in de politiek. Dat moet anders, betoogt hoogleraar toegepaste economie Barbara Baarsma. De Volkskrant, 20 augustus 2019.