Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Economie en Bedrijfskunde in de media

De wetenschappers van Economie en Bedrijfskunde komen regelmatig in het nieuws. Op deze pagina vind je een selectie van recente krantenartikelen, radio- en tv-interviews en video's.
Lees ook onze interne nieuwsberichten.

Resultaten: 1 - 30 van 417
Resultaten: 1 - 30 van 417
 • Katrien Antonio Actuaris van het Jaar 2021

  Op de Dag van de Actuaris is Katrien Antonio door beroepsgenoten en de vakjury uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2021. Volgens de vakjury dragen haar onderzoeken bij aan betere sterftemodellen, reserverings- en prijstechnieken. In Finance, 8 oktober 2021.

 • Dringende besluiten zijn nodig

  Er zijn te weinig woningen en die zijn ook nog eens te duur. Hier en daar worden maatregelen genomen, zoals het weren van beleggers. 'Kleine oplossingen voor kleine problemen', zegt Johan Conijn. NRC, 7 oktober 2021.

 • Volberda in Nieuwsuur over robotisering

  Er is door de personeelstekorten genoeg werk voor robots en dat wordt alleen maar meer, zegt onder andere hoogleraar Professor of Strategy & Innovation Henk Volberda. Volgens hem moeten we alleen we uitkijken dat we de boot niet missen. Nieuwsuur, 3 oktober 2021.

 • Student onderzoekt inzet AI voor opsporen van boekhoudfraude

  Is boekhoudfraude te herkennen aan de hand van openbare jaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven? PhD-student Indranil Bhattacharya denkt van wel. Accountant, 29 september 2021.

 • Hoe succesvol zijn de miljarden geweest?

  Het aantal faillissementen lag nog lager dan voor de lockdowns. ‘In het begin was er grote paniek’, blikt Roel Beetsma terug. Volkskrant, 29 september 2021.

 • Belastingplannen 2022

  Hoogleraar fiscale economie Edwin Heithuis: 'Maatregelen uit het belastingplan van vorig jaar, zoals de differentiatie in de overdrachtsbelasting en het verlaagd tarief in de energiebelasting voor walstroominstallaties worden komend jaar alweer aangepast.' Taxlive, 22 september 2021.

 • Beleid centrale banken maakt duurzamer boeren moeilijk

  Door nieuwe kapitaalseisen wordt het voor banken aanzienlijk duurder om agrarische bedrijven te financieren. De zo gewenste vergroening van de sector komt daarmee in de gevaar, stelt Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie. Trouw, 24 september 2021.

 • Troonrede onnodig depressief

  Arnoud Boot, hoogleraar Corporate Finance en financiële markten, vond de troonrede te somber. 'De toon was onnodig depressief.' Vol vuur benadrukt hij: 'We hebben zo ongeveer de laagste werkloosheid in de geschiedenis! BNR, 21 september 2021.

 • Podcast Pensioen en Arbeidsmarkt

  Deel I van deze serie gaat over de noodzakelijke hervorming van het pensioenstelsel tegen de achtergrond van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Met Casper van Ewijk, hoogleraar economie. Netspar, 14 september 2021.

 • Meer faillissementen? Goed voor de economie!

  'Het bestaande is te veel overeind gehouden, waardoor het nieuwe geen kans krijgt.' Dat is volgens hoogleraar Arnoud Boot een probleem: 'Omdat het de broodnodige stijging van de productiviteit ondermijnt.' FD, 17 september 2021 (registratie verplicht).

 • Barbara Baarsma over afbouw noodsteun bij BNR

  Barbara Baarsma bespreekt met het BNR-economenpanel de verlaging van het maandelijkse noodsteunbedrag en het woningmarktprotest van zondag. BNR, 13 september 2021.

 • De waarde van robotchirurgie

  Het gebruik van robotarm-technologie bij heup- en knieprothesiologie is een ontwikkeling met veel potentie en een essentiële stap in de digitale transitie binnen de orthopedie, zegt o.a. hoogleraar Healthcare Management Jaap van den Heuvel. Zorgvisie, 7 september 2021.

 • Actie UvA Fossielvrij bereikt tegenovergestelde

  Actievoerders zullen weinig bereiken, vreest hoogleraar Jan Bouwens. ‘UvA Fossielvrij doet er beter aan het ABP ertoe te bewegen meer invloed uit te oefenen op de bedrijven waarin ze beleggen.’ Folia, 7 september 2021.

 • Een nieuw pensioenstelsel? Het huidige systeem functioneert uitstekend

  De stijgende rente stelt het oude pensioenstelsel in een heel ander daglicht. Denk nog eens na over pensioenhervorming, schrijven hoogleraren Roel Beetsma en Sweder van Wijnbergen. NRC, 1 september 2021.

 • Een spaartaks, ook voor wie zijn geld niét belegt?

  Mag de belastingdienst dit zomaar doen? Sympathiek is het misschien niet, zegt Edwin Heithuis, hoogleraar fiscale economie. 'De fiscus zou de bezwaren ook mogen aanhouden tot na het oordeel van de Hoge Raad.' Trouw, 7 september 2021.

 • Iedereen een master: is er sprake van diploma-inflatie?

  'De arbeidsmarkt is wereldwijd', zegt Bas ter Weel, hoogleraar economie. 'Zeker voor hoogopgeleiden. Nederland is een open economie.' Dat betekent dat je de vraag hoeveel hoogopgeleiden een samenleving nodig heeft, niet op nationaal niveau kunt beantwoorden. NRC, 5 september 2021.

 • We moeten groene certificaten niet zwartgallig bekijken

  Opwarming van de aarde tegengaan lukt alleen met CO2-compensatie. Voor emissies die (nog) niet te vermijden zijn, is compensatie een goede optie, schrijft Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie. FD, 1 september 2021 (registratie verplicht).

 • Alle kleine beetjes helpen wel degelijk in de klimaatcrisis

  De auto laten staan of je eetgedrag aanpassen kan de omgeving aansteken en zo toch een behoorlijk klimaateffect hebben, zegt gedragseconoom Joël van der Weele. Trouw, 24 augustus 2021.

 • Fusie PostNL en Sandd opnieuw voor de rechter

  Hoogleraar economie Maarten Pieter Schinkel heeft forse kritiek op het overrulen van de toezichthouder ACM door een staatssecretaris. Hij spreekt hierover op BNR, 23 augustus 2021.

 • Wie volgt DSM? Hoofdkantoren op drift

  De stap van DSM leidt er volgens Henk Volberda, hoogleraar Strategy & Innovation, toe dat in andere bestuurskamers vergelijkbare vragen worden gesteld. 'Zitten we nog goed?' FD, 20 augustus 2021 (registratie verplicht).

 • Barbara Baarsma over de economie na corona

  De Nederlandsche Bank en de OESO zijn optimistisch over de economie na de crisis, maar ze hebben wel een paar zorgen. Deze bespreekt het economenpanel, met o.a. Barbara Baarsma. BNR, 7 juni 2021.

 • Barbara Baarsma over de krapte op de arbeidsmarkt

  De krapte op de arbeidsmarkt blijft toenemen en waardoor de lonen. Dat en meer bespreken hoogleraar microeconomie Barbara Baarsma en Bas Jacobs (Erasmus). BNR, 16 augustus 2021.

 • De tijd is op voor klimaattafels en ander geneuzel

  Stop de CO2-vrijstellingen voor bedrijven en zorg voor een CO2-heffing aan de EU-buitengrens. En stop met neuzelen, schrijft hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen. FD, 13 augustus 2021 (registratie verplicht).

 • NOW-regeling: 'Steun moet worden afgeschaft'

  'De overheidssteun moet worden afgeschaft', zegt econoom en hoogleraar aan Arnoud Boot resoluut. 'De meeste hulp is namelijk onzinnig.' EenVandaag, 5 augustus 2021.

 • Zet Invest-NL en Groeifonds om in investeringsbank

  Invest-NL en het Nationaal Groeifonds hebben te weinig slagkracht om grote veranderingen te realiseren, schrijven economen Roel Beetsma (ASE), Arnoud Boot (ABS) en Coen Teulings. FD, 6 augustus 2021 (registratie verplicht).

 • Corona versterkt nog eens de macht van techbedrijven

  Wat toezichthouders tot nu toe hebben ondernomen tegen de techbedrijven, stelt relatief weinig voor', zegt hoogleraar economie M.P. Schinkel. 'De Europese Commissie schopte een klein beetje aan tegen Google.' FD, 1 augustus 2021 (registratie verplicht).

 • Vanwege de stijging van de besmettingscijfers is het advies weer thuiswerken

  Werkgevers zien ook voordelen, zegt Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie. 'Het massale thuiswerken heeft bij veel werkgevers de angst weggenomen dat werknemers thuis minder productief zijn.' Flessenpost uit Bergen, 30 juli 2021.

 • Innovatie onder druk

  Het publiek zet druk op tekortschietende accountants. Vraag is of de professie onder deze druk wel de goede keuzes maakt, schrijft hoogleraar Accounting Jan Bouwens, 22 juli 2021.

 • Finance wordt om leiderschap gevraagd – en grijpt die rol

  Frank Verbeeten, hoogleraar Accounting, stelde tijden Workday Elevate, een online event, dat finance meer en meer het podium pakt. De belangrijkste driver van die ontwikkeling? Digitale technologie, aldus Verbeeten. Executive Finance, 22 juli 2021.

 • De lage rente van de ECB is onverantwoord

  Tijdelijke inflatie is geen probleem, maar het beleid van de Europese Centrale Bank zorgt ervoor dat die langdurend wordt, schrijft ASE-hoogleraar Sweder van Wijnbergen. NRC, 20 juli 2021.