Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Economie en Bedrijfskunde in de media

De wetenschappers van Economie en Bedrijfskunde komen regelmatig in het nieuws. Op deze pagina vind je een selectie van recente krantenartikelen, radio- en tv-interviews en video's.
Lees ook onze interne nieuwsberichten.

Resultaten: 1 - 30 van 206
Resultaten: 1 - 30 van 206
 • Het succes van disruptieve technologie is vooral een kwestie van veranderen

  Technologie is eenvoudig, verandering moeilijk. Veel bedrijven zijn geneigd de status quo in stand te houden en de waarschuwingssignalen dat het anders moet te ontkennen, schrijft Henk Volberda. Securitymanagement.nl, 13 juli 2020.

 • Van vrije markt naar sturende staat: industriepolitiek is weer in

  'Ook in de politiek is nu doorgedrongen dat de maakbaarheid van de economie door de overheid veel groter is dan we dachten', zegt Henk Volberda. FD, 11 juli 2020.

 • Nettobetalers, netto-ontvangers

  'Nederland heeft veel om trots op te zijn, maar het feit dat je wel vaart bij de euro, betekent niet dat dit alleen aan jezelf te danken is,' zegt Enrico Perotti. De Groene Amsterdammer, 8 juli 2020.

 • Hoe je verantwoording aflegt als je je niet kan en niet mag verdedigen

  Recent werd door Marcel Pheijffer in het FD en op deze site een aantal vragen gesteld aan EY. Zijn die vragen terecht en waarom beantwoordt EY ze niet, vraagt Jan Bouwens zich af. Accountant.nl, 7 juli 2020.

 • Rutte onderhandelt met EU over noodfonds

  Volgens Sweder van Wijnbergen is het nu zaak om te zoeken naar een manier om Nederland te laten instemmen zonder al te veel gezichtsverlies. BNR, 13 juli 2020.

 • Nederland steunt fossiele sector fors

  Barbara Baarsma waarschuwt voor 'uitstelgedrag'. 'We moeten nu beginnen met het afbouwen van de fossiele subsidies die in Nederland nog steeds bestaan.' Investico, 1 juli 2020.

 • ACM creëert ruimte voor ‘groene kartels’

  De ACM zet de deur 'wagenwijd open voor kartels', aldus Maarten Pieter Schinkel. NRC, 9 juli.

 • WRR kan beter adviseren over veilige inzet software platforms

  Volgens een artikel heeft de WRR aangegeven dat Proctorio mogelijk een algoritme omvat dat bepaalt of studenten afkijken. Deze bewering is onjuist aldus Marc Salomon. 1 juli 2020.

 • Reclameboycot Facebook groeit

  De beleidsverandering die de campagne wil bereiken, zou kunnen worden ingezet omdat het Facebooks imago geen goed doet als bedrijven zich terugtrekken, zegt Willemijn van Dolen. NOS, 29 juni 2020.

 • Ons pensioen staat er veel beter voor dan we denken

  Een pensioencontract is een langetermijnrelatie, vaak van 60 jaar of meer. Wanneer je dat bedenkt, dan blijken de meeste pensioenfondsen kerngezond, aldus Bernard van Praag. ESB, 2 juni 2020.

 • Achterdeurtje Mededingingswet geeft lobbyisten de ruimte

  Het vernietigende oordeel van de rechter over de PostNL-Sandd-fusie van Mona Keijzer laat zien dat de Mededingingswet een ondemocratisch politiek achterdeurtje heeft voor lobbyisten. Maarten Pieter Schinkel, 24 juni 2020.

 • Economenpanel| Pensioensakkoord, of toch niet...

  Koolmees hoopte vrijdag een nieuw pensioenstelsel naar de Tweede Kamer te sturen. Maar FNV stelde de ledenstemming uit. Hoe hoog is de nood voor een nieuw stelsel? Het economenpanel, met o.a. Arnoud Boot, legt het uit. BNR, 22 juni 2020.

 • De HEMA als beleggingsobject kan wel degelijk werken

  Uit onderzoek blijkt dat private equity-ondernemingen bedrijven een kans bieden die anders niet zou bestaan. Dat geldt ook voor de HEMA, aldus Jan Bouwens. Accountant, 19 juni 2020.

 • Innovatiekracht van flexwerkers

  Hoe gaan we om met flexibele krachten in relatie tot innovatie? Is het JA! Kom maar door met al die frisse ideeën! Of is het toch meer, oh jij bent er alleen even deze maand? Henk Volberda bespreekt het in BNR Werkverkenners, 16 juni 2020.

 • Lokale producten verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek

  De coronacrisis laat zien hoe wendbaar korte ketens zijn. "Er zijn veel nieuwe verbanden bijgekomen en bestaande korte ketens hebben hun omzet verviervoudigd", vertelt Barbara Baarsma. Amsterdam Economic Board, 11 juni 2020.

 • Breng ons ‘beste’ pensioenstelsel niet om zeep voor onzeker casinopensioen

  Het pensioenstelsel wordt omgebouwd, maar waarom? Het is solide en de ­reserves zijn gigantisch, betogen Bernard van Praag en Huub Esten. Volkskrant, 3 juni 2020.

 • Economenpanel BNR met Barbara Baarsma

  De ECB vergroot het opkoopprogramma met 600 miljard naar 1350 miljard euro. En ook in coronatijd is er sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt. BNR bespreekt deze onderwerpen o.a. met Barbara Baarsma. BNR, 8 juni 2020.

 • Unilever verhuist hoofdkantoor naar Londen: 'Op de lange termijn gevolgen voor Rotterdam'

  Unilever verhuist naar Londen. Volgens Unilever verandert er niets voor de medewerkers in Rotterdam. Toch denkt hoogleraar Henk Volberda dat Rotterdam op de lange termijn de gevolgen van dit nieuws gaat merken. RTV Rijnmand, 12 juni 2020.

 • Hema steunen? Dan ook Blokker.

  Het is linke soep wanneer de overheid het ene bedrijf staatssteun geeft en het andere niet, zegt Maarten Pieter Schinkel ‘Na de crisis betaalt de consument de prijs’. ND, 9 juni 2020.

 • Welkom in de reserveringscultuur: is het wel leuk als we de kroeg plannen?

  Volgens Wendelien van Eerde is het vermogen om een plan op te stellen en dit vervolgens consciëntieus uit te voeren iets dat sommige mensen wel, en anderen niet gegeven is. Parool, 6 juni 2020.

 • Bij sommige bedrijven moeten we ons afvragen of we ze überhaupt moeten redden. Bijvoorbeeld KLM’

  Door de coronacrisis steken Europese landen zich diep in de schulden. Hoe komen ze daar straks weer uit? De economen Bas Jacobs en Roel Beetsma, tegenpolen vaak, zijn het op sommige punten verrrassend eens. Volkskrant, 3 juni 2020.

 • Maak van Tata Steel IJmuiden weer Hoogovens

  Hoogovens kan de uitdaging makkelijker aan als zelfstandige dan als dochteronderneming van een multinational die haar tot speelbal van kortetermijnoverwegingen maakt, volgens Buiterlaar (ABS), Joustra, Berghuis en van Tulder. FD, 3 juni 2020.

 • Stop hapsnapbeleid en maak passend ontwerp voor regulering huursector

  De zwaar bekritiseerde 'noodknop' is voorlopig van de baan. De noodknop diende excessieve huren tegen te gaan via een maximum huurniveau. Johan Conijn in het FD, 28 mei 2020.

 • Bij handhaving ontslagboete worden kwetsbare flexwerkers dubbel geraakt

  Wanneer er over afschaffing van de ontslagboete wordt gesproken worden flexmedewerkers vaak over het hoofd gezien. Zij worden hierdoor juist extra benadeeld zegt Arnoud Boot. FD, 27 mei 2020.

 • 'Lokale voedselketens helpen Nederland vooruit'

  Barbara Baarsma veranderde van mening over voedselketens. 'De coronacrisis heeft mij geleerd dat sommige waardeketens te ver zijn geglobaliseerd.' Volkskrant, 29 mei 2020.

 • Sterk stijgend spaaroverschot zit herstel economie in de weg

  De coroncrisis geeft een extra impuls om te sparen. Volgens Roel Beetsema is dat juist slecht voor de wereldeconomie. FD, 27 mei 2020.

 • Testen, testen NOW

  Het zou goed zijn als bedrijven die in aanmerking willen komen voor de NOW-regeling, hun plannen voorleggen aan een team van deskundigen, vindt Jan Bouwens. Accountant, 25 mei 2020.

 • Nieuw steunpakket gaat niet werken

  Het kabinet probeert met een nieuw pakket steunmaatregelen te redden wat er te redden valt. Sweder van Wijnbergen denkt dat dat nieuwe pakket niet erg gaat werken. BNR, 22 mei 2020.

 • Steun krijgen en toch mensen ontslaan – mag dat straks?

  Het kabinet zal de ontslagmogelijkheden begrenzen, verwacht Bas Ter Weel: "Ik kan me niet voorstellen dat je subsidie krijgt als je zomaar de helft van je personeel laat gaan." NRC, 11 mei 2020.

 • Arnoud Boot over de rekening van de coronacrisis

  Het tweede pakket aan noodmaatregelen roept de vraag op: hoe gaan we die rekening straks zo goed mogelijk verdelen? Op1, 18 mei 2020.