Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Erepenning UvA

De Erepenning-laureaten van 2023 (foto: Van harte gefotografeerd)
De Erepenning-laureaten van 2023 (foto: Van harte gefotografeerd)
De Erepenning-laureaten van 2022 (foto: Van harte gefotografeerd)
De Erepenning-laureaten van 2022 (foto: Van harte gefotografeerd)
De Erepenning-laureaten van 2021 (foto: Van harte gefotografeerd)
De Erepenning-laureaten van 2021 (foto: Van harte gefotografeerd)

Deze bijdragen kunnen zijn geleverd gedurende een lange staat van dienst, maar ook tijdens een kortere periode of een eenmalig initiatief. De Erepenning is bedoeld voor personen van alle functies, achtergronden en disciplines, afkomstig uit alle lagen van de UvA. Ook personen die geen dienstverband aan de UvA hebben, kunnen in aanmerking komen voor de Erepenning. De voordracht voor een Erepenning kan door iedere medewerker van de UvA worden gedaan. De Erepenningen worden in juni uitgereikt tijdens de zogenoemde Penningendag.

Historie

De UvA heeft al decennialang de traditie om eervolle onderscheidingen toe te kennen. Van 1989 tot 2020 werd de Erepenning (onder de naam Stapenning) uitgereikt – in drie varianten: de grote, middelgrote en de kleine. Van de kleine penning werd na 2005 geen gebruik meer gemaakt. In de periode van 1967 tot 2003 kende de UvA de Zilveren Erepenning. In 2003 werd de Zilveren Erepenning voor het laatst uitgereikt, aan Ruud Bleijerveld, bij zijn afscheid als secretaris van de UvA. Een register van de uitgereikte erepenningen wordt bijgehouden door de griffie (download PDF).

Ontwerp van de Erepenning

De Erepenning is ontworpen door Eric Claus, beeldhouwer, graficus en medailleur, en is in brons uitgevoerd. De voorzijde bevat het beeldmerk van de universiteit en de Latijnse benaming van de universiteit: Universitas Amstelodamensis. De krans rondom de penning is samengesteld uit zeven boeken die de zeven faculteiten van de UvA symboliseren. Aan de keerzijde is - om de verwevenheid van de universiteit en stad weer te geven - het beeldmerk van de gemeente Amsterdam afgebeeld met op de achtergrond het silhouet van een Amsterdams grachtenpand. Ook is de oorspronkelijke naam van de universiteit, Athenaeum Illustre, opgenomen.

Toekenning

Over de aanvraag wordt geadviseerd door de Commissie UvA Erepenningen. Zij adviseert het College van Bestuur over het wel of niet toekennen van de Erepenning op basis van de voordrachten, die voorzien zijn van een schriftelijke motivering. De commissie bestaat uit een decaan (tevens voorzitter), een directeur van een faculteit, dienst of een andere beheerseenheid, een lid van het wetenschappelijk personeel en een lid van het ondersteunend- en beheerspersoneel. De commissie wordt ondersteund door een secretaris. Voor meer informatie over de UvA Erepenning kan contact op worden genomen met de secretaris van de Commissie UvA Erepenningen (griffie-cvb@uva.nl).

Meer informatie over toekenning en procedure voor UvA-medewerkers