Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wil je weten of Bèta-gamma echt bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.
Informatiesessie 7 november 2023

Bekijk hier de online informatiesessie terug. De opleidingsdirecteur, studieadviseur en twee studenten vertellen je alles wat voor jou als studiekiezer interessant is om te weten. 

Maak kennis met de opleiding

Sta je zelf voor de studiekeuze? Deze video geeft je een korte introductie.

Hoe is het om Bèta-gamma te studeren?

Eerstejaarsstudent Iris deelt haar ervaringen.

Meestgestelde vragen

  • Hoe kun je Bèta-gamma het beste samenvatten?

    Bèta-gamma is een bacheloropleiding voor studenten met een bèta-achtergrond die breed geïnteresseerd zijn en het interessant vinden om over maatschappelijke vraagstukken na te denken. In het eerste jaar volg je, samen met ongeveer 120 medestudenten een programma met verschillende vakken, waar zowel bèta als sociale wetenschappen (gamma) aan bod komen en onderwerpen vanuit verschillende vakgebieden worden behandeld. Aan het eind van dit jaar kies je een major. Een major is het specialisatiedeel van de bachelor Bèta-gamma dat je in het tweede en derde jaar volgt. Er zijn 21 majoren waaruit je kunt kiezen bij verschillende faculteiten. Naast je major volg je vakken met de andere Bèta-gammastudenten, waar je de kennis uit de verschillende richtingen combineert en samen onderzoek doet. Na afronding van je bachelor ben je specialist in een bepaalde richting, maar heb je ook geleerd om kennis en vaardigheden uit verschillende vakgebieden bij elkaar te brengen. 

  • Wat voor vakken krijg je?

    In het eerste jaar volg je een vaste combinatie van bèta- en gammavakken. Je maakt kennis met basisbegrippen uit verschillende vakgebieden maar leert ook over historische en recente ontwikkelingen. Je krijgt inzicht in concepten en denkwijzen die binnen de natuur- en sociale wetenschappen worden gehanteerd. Ook ga je aan de slag met het combineren en kritisch bekijken van inzichten uit verschillende vakgebieden en volg je het eerste interdisciplinaire themavak, waarin je onderzoek uitvoert en je bevindingen presenteert op een afsluitend symposium. Voorbeelden van vakken die je volgt zijn: De Staat en de Mensen, Keerpunten in de Natuurwetenschappen, Human(e) AI, Van de Oerknal naar het Leven, Wetenschapsfilosofie, Thema I: de Handelende Mens, Thema II: Wetenschap in Praktijk, Thema III: Interdisciplinair Onderzoek. Ook volg je in jaar twee en drie vakken bij je gekozen specialisatie, de major. 

    Zoek de vakken op in de studiegids voor een uitgebreide toelichting.

  • Hoe verhoudt Bèta-gamma zich tot andere vergelijkbare opleidingen, zoals University Colleges en Liberal Arts and Sciences?

    Bèta-gamma wordt vaak vergeleken met opleidingen als Liberal Arts and Sciences (UU), Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen (UvA) en de verschillende University Colleges. Al deze opleidingen bieden een interdisciplinair programma, met zowel breedte als de mogelijkheid om te specialiseren. 

    Op een aantal punten verschilt Bèta-gamma van deze vergelijkbare opleidingen: Alleen studenten met een NT-profiel zijn toelaatbaar*, waar de instroom bij de andere opleidingen breder is. Dit zorgt er bij Bèta-gamma voor dat de bètavakken hoog ingestoken kunnen worden en studenten zich kunnen specialiseren in een groot aantal bèta- en gamma-majoren. Daarnaast heeft Bèta-gamma een grotendeels vastliggend eerste jaar en vastliggende majorprogramma’s, waar andere opleidingen studenten vanaf het begin meer vrijheid geven om hun eigen curriculum te ontwerpen. Dit zorgt voor duidelijkheid en samenhangende programma’s binnen de opleiding. Je kunt als student wel je eigen accenten leggen door te kiezen uit verschillende thema's binnen je major en de onderzoeksvakken van Bèta-gamma. Daarnaast kan je ook nog kiezen om extra vakken te volgen uit het honoursprogramma. 

    Tot slot verschilt Bèta-gamma van o.a. de University Colleges doordat het een Nederlandstalige opleiding is. Een deel van de majoren biedt het onderwijs wel tweetalig of in het Engels aan. 

    * Of met aanvullende eisen, zie toelating en inschrijving.

  • Aan het eind van je eerste jaar kies je een major. Wat is dat?

    De major is het specialisatiedeel van de bachelor Bèta-gamma dat je in het tweede en derde jaar volgt. Er zijn 21 majoren waaruit je kunt kiezen bij verschillende faculteiten. Iedere major bestaat uit een voor Bèta-gamma samengesteld pakket van vakken op inleidend en verdiepend niveau, waarmee je versneld de diepte in gaat in het vakgebied van je major. Het onderwijs van je major volg je bij de UvA opleiding waar je je specialisatie doet. Na het afronden van de major in combinatie met de Bèta-gammavakken kun je door in een master in het betreffende vakgebied of, afhankelijk van je major en precieze vakken, tot andere masters binnen en buiten de UvA. 

  • Wat kun je er later mee worden?

    Uiteindelijk komen oud-Bèta-gammastudenten op zeer diverse plekken terecht. Een flink aantal gaat promoveren en blijft betrokken bij de wetenschap. Ook werken veel alumni als adviseur/consultant in beleidsfuncties, waarbij snel inwerken in nieuwe onderwerpen en makkelijk communiceren met diverse partijen vereisten zijn. Ook zijn er alumni die bij kleine start-ups werken of zelf een bedrijf zijn begonnen. Iemand die breed is opgeleid, heeft een meerwaarde op de arbeidsmarkt. Werkgevers zoeken vaak naar werknemers die een specialistische basis kunnen combineren met een brede blik. Dat biedt direct voordelen wanneer je, bijvoorbeeld als onderzoeker, beleidsmedewerker of manager, in teamverband werkt.  Het werk dat mensen na afstuderen gaan doen, hangt in veel gevallen samen met de master die studenten hebben gekozen. 

    Download hier het boekje 'Dit Dus' met 12 alumni verhalen.

    Bèta-gamma alumna Evita vertelt over haar baan als onderzoeker

    Na het afronden van de bachelor Bèta-gamma heeft Evita de master Theoretische Natuurkunde gedaan. In deze video vertelt zij over haar onderzoek naar zwarte gaten.

Vragen? Stel ze aan onze studenten
 

Cato
Hoi, ik ben Cato, tweedejaars Bèta-gamma student met de specialisatie Antropologie. Stuur mij gerust een mailtje als je vragen hebt!
Mail Cato
Steven
Hallo, ik ben Steven, tweedejaars Bèta-gamma met major Kunstmatige Intelligentie. Heb je een vraag? Laat het me weten!
Mail Steven
Evi
Hoi, ik ben Evi! Ik studeer Bèta-gamma, met als majoren Brein & Cognitie en Pedagogische Wetenschappen. Stuur me gerust een berichtje via Instagram met al je vragen!
Stuur Evi een bericht
Studentenvlog

Kijk mee in het leven van Bèta-gamma student Coen, 2e jaars met de specialisatierichting Kunstmatige Intelligentie. Hij neemt je mee, vertelt je hoe het is om deze opleiding te doen, en op welke locaties je les krijgt.

Eindsymposium Bèta-gamma

Wat is de evolutionaire functie van het ervaren van schoonheid in landschappen? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens de presentatie van de winnaars van het eindsymposium van Bèta-gamma dat in januari 2021 plaatsvond. In deze video kun je de presentatie bekijken.

Video Science Park Campus

Maak kennis met het leven op de Amsterdam Science Park campus.

Interview over Bèta-gamma

Lees het uitgebreide interview over de studie Bèta-gamma met de opleidingsdirecteur en twee studenten in het magazine Decazine, hét magazine voor decanen van middelbare scholen.

Neem een kijkje in het leven van Jet

Bèta-gamma studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.