Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Bèta-gamma (Natural and Social Sciences)
Vergelijk

Toelating en inschrijven

Inschrijfproces

Wil je inschrijven voor de bacheloropleiding Bèta-gamma? Doorloop dan de onderstaande stappen:

Of lees eerst meer informatie over:

 • 1. Check de deadlines

  Vanaf 1 oktober tot uiterlijk 1 mei kun je je inschrijven voor de bachelor Bèta-gamma via Studielink. 

 • 2. Check de toelatingseisen

  Om Bèta-gamma te studeren, moet je een vwo-diploma hebben met het profiel:

  • Natuur en Techniek (N&T)
  • Natuur en Gezondheid  (N&G) met wiskunde B en natuurkunde*
  • Cultuur en Maatschappij (C&M) met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde*
  • Economie en Maatschappij (E&M): met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde*

  Of: een HBO-propedeuse met daarnaast deelcertificaten op VWO-niveau in wiskunde B, natuurkunde en scheikunde.

  *Als je niet voldoet aan de toelatingseisen dan kun je deficiënties wegwerken door deelcertificaten op vwo-niveau te behalen. Zie de kopjes deficiënties of colloquium doctum.

  Deficiënties

  Voldoe je niet aan de toelatingseisen dan kun je in veel gevallen de deficiënties wegwerken door bovenstaande vakken op vwo-niveau met certificaat te behalen.

  Buitenlands diploma

  Heb je een buitenlandse vooropleiding?

  Als je twijfelt of je aan alle toelatingseisen voldoet, meld je dan toch voor 1 mei aan in Studielink. Je ontvangt dan een e-mail van de UvA waarin je gevraagd wordt om informatie aan te leveren over je vooropleiding. Op basis van deze informatie beoordelen wij of je toelaatbaar bent. Mocht je niet toelaatbaar blijken te zijn of je wilt toch een andere opleiding doen, dan kun je in Studielink je aanmelding intrekken.

  Heb je een andere vraag over de toelating met een buitenlands diploma, dan kun je terecht bij de Studenten Services. 

  Colloquium doctum

  Ben je 21 jaar of ouder en niet in het bezit van een vwo-diploma, hbo-propedeuse of hbo-bachelor, dan is het colloquium doctum een mogelijkheid om toegelaten te worden tot de universiteit.

 • 3. Check de studiekosten en collegegeld

  Naast je collegegeld moet je voor de studie Bèta-gamma (Natural and Social Sciences) aan de UvA rekening houden met extra studiekosten, zoals voor boeken en een laptop. 

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnet ID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je aan te melden bij de UvA.

 • 6. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Tijdens UvA Matching maak je kennis met de studie en studeren en test je of de opleiding echt bij je past. Deelname aan UvA Matching is een verplicht onderdeel van je inschrijving voor de opleiding. Na je verzoek tot inschrijving via Studielink ontvang je een bericht met je UvAnetID en kun je je via je persoonlijke Checklist inschrijving zelf aanmelden voor UvA Matching. Dit kan tot 19 mei 2023.  

  De matching voor Bèta-gamma zal plaatsvinden op dinsdag 13 juni 2023.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 7. Plan een intakegesprek

  Met alle aankomende studenten Bèta-gamma houden wij een intakegesprek. Dit doen we omdat we met iedereen kennis willen maken, graag jouw motivatie horen om hier te komen studeren en uiteraard is er ook voor jou de ruimte om vragen te stellen. De intakegesprekken vinden plaats vóór 1 september. Als je geen gesprek hebt gevoerd tijdens de UvA Matching, krijg je vanzelf een oproep per mail om je beschikbaarheid door te geven.

  Voordat je deel kunt nemen aan het intakegesprek moet je een aantal vragen beantwoorden, je cijferlijst uploaden en een korte essayvraag maken. Het beantwoorden van de vragen kost ongeveer 45 minuten. Je antwoorden worden daarbij tussentijds opgeslagen.

  Via deze link kun je het intakeformulier invullen. Je kunt het intakeformulier pas invullen na inloggen met je UvAnetID. Het formulier dient als de basis voor het intakegesprek.

 • 8. Doe mee aan de introductiedag

  Half juli ontvang je van de opleiding een bericht over de introductiedag en het begin van het studiejaar.

 • 9. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de UvA meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

 • 10. Betaal het collegegeld

  Om je inschrijving te voltooien moet je het collegegeld betalen.