Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Biologie
Vergelijk
Hidde Ferwede_studentvoorlichter_biologie

Fascinatie voor Biologie

Biologie gaat over alles om je heen. Om de levende organismen, maar ook om dode organismen die weer interacties hebben met levende organismen. En biologie gaat over systemen. Systemen waar planten en schimmels elkaar helpen; bijvoorbeeld bacteriën in je darmen die jou helpen je eten te verteren. Alles leeft in een subtiele balans met elkaar samen; als je één factor aanpast, reageert alles daarop. Maar omdat het zo’n complex systeem is, vangt het zichzelf ook altijd op. Er is nog nooit een ijstijd of meteoriet inslag geweest die erin geslaagd is het leven weg te vagen.

Het leukste vak

Het leukste vak vond ik Biologie van Planten. Je leert niet alleen hoe een plant in elkaar zit, maar ook hoe dat komt. De hele geschiedenis van hoe de planten vanuit de zee het land op zijn gegaan komt aan bod. Naast de theorie is dit vak ook heel erg praktisch. Je doet zelf onderzoek waarbij je planten ontleedt en je gaat ook een dag naar de Hortus Botanicus.

Breed vakkenpakket

De UvA biedt het eerste jaar een breed vakkenpakket aan, waarin je leert over organismen van groot tot klein. Omdat ik niet weet in welk deelgebied ik later verder wil, is het fijn om over alle gebieden vakken te volgen. Een tip voor aankomende studenten: ga heel veel meelopen bij verschillende opleidingen. Zo heb ik echt geleerd wat ik leuk vind, Biologie! Heb je, net als ik, interesse in het leven, zoals bacteriën, schimmels, planten, dieren, oer-bacteriën of de interactie tussen verschillende levensvormen? Dan is Biologie de studie voor jou!