Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het studieprogramma van de bachelor Biologie is zo opgebouwd dat je in de eerste twee jaar een sterk fundament in de volle breedte van biologie legt. In jaar 2 kies je voor de major Moleculaire levenswetenschappen of voor het verder uitbouwen van je basiskennis. Met de opgedane kennis en vaardigheden in de eerste twee jaar kun je zelfstandig biologische systemen onderzoeken en begrijpen. In jaar 3 specialiseer je je of combineer je vakken naar eigen voorkeur. Je leert zelfstandig en in teamverband onderzoek te doen, in het veld en op het lab. Ook leer je verbanden te leggen tussen experimenteel onderzoek en actuele vraagstukken uit de samenleving.

Opbouw studiejaar

Elk studiejaar bestaat uit twee semesters die weer zijn opgedeeld in vier periodes van acht weken en twee periodes van vier weken.  Je volgt doorgaans in elke periode twee vakken met hoorcolleges, werkcolleges en practica. In drie semesters werk je verder aan een ‘Keystone project’. In deze projecten je je kennis uit de vakken die je volgt toe op de praktijk. In ieder project rapporteer je aan een andere doelgroep, bijvoorbeeld wetenschappers of beleidsmakers. Zo leer je je biologische kennis en oplossingen helder en begrijpelijk overbrengen. 

Tijdsverdeling

Per week ben je ongeveer 40 uur met de studie bezig. Hiervan bestaat ongeveer de helft uit contactonderwijs op het Science Park. De andere helft van de tijd gebruik je voor zelfstudie. Je doet al je werk op je eigen laptop, die je altijd bij je hebt. Je laptop moet aan een aantal minimumeisen voldoen.

Studieprogramma per jaar
  • Jaar 1

    In het eerste jaar bestudeer je de biologie in de volle breedte: van cel tot ecosysteem. De vakken in het eerste semester hebben betrekking op het thema ‘de essentie van het leven’. Je bestudeert het leven op het niveau van microben, zoals bacteriën, virussen en schimmels, tot aan planten en dieren (inclusief de mens). Je gebruikt daarbij moleculair genetische technieken. Ook onderzoek je hoe biologische processen de evolutie van biodiversiteit aansturen. Je sluit deze vakken af met een project. 

    In het tweede semester bestudeer je in verschillende vakken het functioneren van hogere organismen, zoals planten en dieren, en het grotere ecologische plaatje aan de hand van het thema ‘biodiversiteit en duurzaamheid’. Daarnaast werk je in het eerste jaar hard aan de ontwikkeling van je academische en professionele vaardigheden, zoals een onderzoeksverslag schrijven en je resultaten presenteren. Bovendien leer je de basisvaardigheden voor data-analyse.

  • Jaar 2

    In het tweede jaar kun je ervoor kiezen om het reguliere programma te volgen of om de major Moleculaire levenswetenschappen te doen.

    Regulier programma

    In het tweede jaar leer je systeemdenken. Je brengt biologische verschijnselen op verschillende niveaus met elkaar in verband. Je leert hoe bepaald gedrag tot stand komt of hoe een plant zich tegen schimmels verdedigt. Je leert dat kennis van molecuul tot ecologie nodig is om biologische systemen te begrijpen. In het Keystone-project Big Data maak je kennis met de beginselen van de bio-informatica.

    In het tweede semester staan maatschappelijke uitdagingen centraal. Je onderzoekt in het lab en in het veld vraagstukken op het gebied van biodiversiteit en evolutie, zoetwater en mariene biologie en moleculaire levenswetenschappen. Daarnaast werk je samen met studiegenoten aan een onderzoeksvoorstel over een actueel ecologisch maatschappelijk onderwerp. Zoals de inzet van natuurlijke bestrijdingsmiddelen of de oorzaak van een verstoord ecosysteem. Je voert je onderzoek uit, je schrijft hier een wetenschappelijk rapport over en geeft een presentatie tijdens een symposium. Je leert zo de verschillende specialisaties binnen de biologie kennen, zodat je daar in je derde jaar een keuze in kunt maken.

    Major Moleculaire levenswetenschappen

    Als je de major Moleculaire levenswetenschappen kiest, dan verdiep je je vanaf jaar 2 in biologische, biomedische en (bio)chemische processen op moleculair niveau. Je volgt vakken die op het grensvlak liggen van de biologie, scheikunde en biomedische wetenschappen. Je vakkenpakket wijkt dan af van het reguliere programma van Biologie.

    Lees meer over de major Moleculaire levenswetenschappen

  • Jaar 3

    In het eerste semester van derde jaar heb je volop keuzeruimte. Je kunt verschillende keuzevakken binnen de biologie kiezen en hiermee jouw eigen specialisatie vormgeven in bijvoorbeeld mariene biologie, moleculaire levenswetenschappen of ecologie en evolutie. Je kunt ook kiezen voor keuzevakken of een minor bij een andere opleiding in bijvoorbeeld neurobiologie, biomedische wetenschappen of evolutionaire psychobiologie.

    Een andere mogelijkheid is om via de UvA een semester in het buitenland studeren. Biologiestudenten van de UvA zijn onder andere naar universiteiten geweest in Edinburgh, Parijs, Melbourne, Dunedin (Nieuw-Zeeland) en Boston (VS). Met de keuze van je specialisatie bereid je je voor op een mogelijke master. De derdejaars vakken worden in het Engels gegeven.

    Volg je de major Moleculaire levenswetenschappen, dan stel je samen met de coördinator van de major een vakkenpakket samen dat het beste aansluit bij jouw interesse en past bij jouw plannen voor de toekomst. 

    Zowel in het reguliere programma als in de major Moleculaire levenswetenschappen, rond je de bachelor af met een bachelorproject van drie maanden. Je schrijft dan zelf een onderzoeksvoorstel en voert dit onderzoek uit onder begeleiding van een expert. Je geeft tenslotte een presentatie en schrijft er een wetenschappelijk verslag over. Na afronding van je bacheloropleiding ontvang je de titel Bachelor of Science (BSc). 

  • Studiebegeleiding

    Tijdens je studie sta je er niet alleen voor. Je krijgt in elke fase van je studie de persoonlijke begeleiding die past bij de specifieke vragen van dat moment.

    Lees meer over studiebegeleiding.

     

     

  • Onderwijsvormen
    • Hoorcolleges
      Een docent licht de stof toe en je krijgt de gelegenheid om vragen te stellen.
    • Werkcolleges
      Je oefent met de stof die tijdens het hoorcollege besproken is of je werkt aan het ontwikkelen van je academische vaardigheden, zoals schrijven of presenteren.
    • Practica
      Je leert praktische vaardigheden en voert experimenten uit.
    • Computerpractica
      Je leert data te analyseren en modellen van biologische systemen te bouwen.
    • Veldwerk
      Je doet ecologisch onderzoek op verschillende locaties. 
    • Projectgroep
      In een groepje van twee tot vijf studenten werk je vier weken aan een grote opdracht.
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Introductie Biologie
    Blok 1
    3

    Je maakt kennis met de studie Biologie, de opbouw van de opleiding en het studeren aan de universiteit. Ook leer je over het onderzoek en de onderzoekers van de UvA. En je legt de basis voor het schrijven van wetenschappelijke teksten in het kader van academische vaardigheden in de vorm van een schrijfopdracht.

  • De levende cel
    Blok 1
    6

    Je leert meer over de belangrijkste moleculen, structuren en processen in de cellen. Ook ga je aan de slag met een practicum om cellulaire en moleculaire laboratoriumhandelingen zelfstandig uit te voeren

  • Data verzamelen en analyseren
    Blok 1
    Blok 2
    6

    Er wordt aandacht besteed aan op welke wijze je onderzoeksgegevens moet verzamelen om ze zinvol te kunnen analyseren. Ook worden er eenvoudige analysetechnieken besproken en geoefend, zowel op papier als digitaal met het statistiekprogramma 'R'.

  • Genetica en Evolutie Theorie
    Blok 2
    6

    Je leert onder andere over hoe we genen in kaart kunnen brengen en de kennis van DNA-structuur en -replicatie. En ook over de verschillende aspecten van mechanismen van evolutionaire verandering over korte (micro-evolutie) en lange (macro-evolutie) tijdsperioden.

  • Genetica en Evolutie Practicum
    Blok 2
    3

    In dit vak pas je de kennis van het theorievak genetica in evolutie in de praktijk toe. Je voert een aantal (moleculair) genetische en evolutie-experimenten uit. Verder gebruik je statistische methodes uit het vak Data verzamelen en Analyse bij de verwerking van verzamelde gegevens voor het toetsen van onderzoekshypotheses.

  • Microben
    Blok 3
    4

    Je krijgt een introductie in de microbiologie. Dit is een zeer breed veld en in de hoorcolleges zal de diversiteit en biologie van zowel bacteriën, gisten, schimmels, protozoa als virussen worden behandeld.

  • Keystone Project 1: The Life of Microbes
    Blok 3
    2

    Project waarin je ecologie, diversiteit en interacties tussen microben en hun omgeving bestudeert.

  • Biologie van dieren
    Blok 4
    6

    Je bestudeert de basale en elementaire begrippen uit de vroege embryologie, de zoölogie, de histologie en de fysiologie. Ook kan je orgaan specifieke weefsels en cellen herkennen en onderscheiden bij dieren.

  • Biologie van planten
    Blok 4
    6

    Je krijgt inzicht in de bouw en het functioneren van planten. Daarnaast kijk je naar het plantenrijk en de hoofdlijnen van de evolutie van planten. Tenslotte kijk je naar hoe planten zich reproduceren en reageren op stress.

  • Ecofysiologie
    Blok 5
    6

    In dit vak krijg je kennis over de biologische interacties en een organisme en z’n leefomgeving. Ook bouw je ervaring op met het opzetten van experimenteel onderzoek.

  • Keystone Project 2: The Resilient Environment
    Blok 5
    6

    Je maakt met studenten in kleine groepen een probleemanalyse van een maatschappelijk relevant probleem dat een duidelijke biologische component heeft. Het project mondt uiteindelijk uit in een beleidsadvies dat gericht is aan een of meerdere (maatschappelijk) stakeholders.

  • Biodiversiteit en Ecologie
    Blok 6
    6

    In dit vak leer je onder andere de belangrijkste plantenfamilies en insectenordes herkennen. Ook krijg je inzicht op welke manieren organismen zijn aangepast aan ecologische stressfactoren als droogte, water (inundatie), temperatuur, voedselrijkdom, zout en licht/competitie. In dit vak ga je ook op veldwerk onderzoek en doe je diverse practica.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Neurobiologie en Gedrag
    Blok 1
    6

    Je leert onder andere over de neurobiologische processen en hoe neuronale netwerken informatie verwerken en representeren. Ook krijg je kennis over welke cellulaire processen verantwoordelijk zijn voor leren en geheugen.

  • Cellulaire responsen
    Blok 1
    6

    Met de voorkennis van het eerstejaars vak De levende Cel ga je nu kijken naar hoe het functioneren van de cel gaat en hoe dit op moleculair niveau gereguleerd wordt.

  • Dynamische systemen in de Biologie
    Blok 2
    6

    Je leert populatiedynamische modellen begrijpen en analyseren met verschillende interactievormen. Hiermee kun je maatschappelijke problemen gerelateerd aan populatiedynamica (zoals overbevissing, plaagbestrijding en natuurbeheer) begrijpen en uitleggen.

  • Ziekte en afweer van plant en dier
    Blok 2
    6

    Je leert onder andere over ziekteverwekkers (schimmels, oömyceten, bacteriën, parasitaire planten, nematoden, virussen, en herbivoren). Ook heb je na het volgen van dit vak een antwoord op een immuunsysteem van planten en dieren zoals de mens werkt. En je kijkt ook naar de ziektepreventie in moderne gewasberscherming.

  • Evolutiebiologie
    Blok 3
    6

    Dit vak geeft je breed overzicht van het vakgebied Evolutiebiologie aan de hand van onderwerpen uit de evolutionaire ecologie, evolutionaire genetica en fylogenie. Ook ga je aan de slag met diverse theorieën, onderzoeken, software en technieken.

  • Keystone Project 3: Big Data
    Blok 4
    6

    Je leert hoe je Big Data kan gebruiken bij het oplossen van biologische vraagstukken (experimental design), welke statistische analyses er gedaan kunnen worden en hoe de resultaten hiervan gevisualiseerd kunnen worden. De skills worden aan de hand van biologische voorbeelden in de praktijk gebracht (computerpractica en zelfstudie) en in een practicum verslag weergegeven.

  • Mini-review Biology
    Blok 4

    Je gaat een literatuurreview in het Engels schrijven, naar aanleiding van een grondige literatuurstudie over een actueel biologisch onderwerp. De Mini-review wordt geschreven onder begeleiding van een docent verbonden.

  • Challenges in Molecular Life Sciences
    Blok 5
    6

    In dit vak leer je meer over DNA-technieken en hoe deze technieken ingezet worden in Biologische wetenschappen. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden in (recombinant) DNA-technologie en in Biochemische technieken. Er worden ook gastcolleges door experts gegevens over voedselvoorziening, gezondheid en duurzaamheid.

  • Challenges in Freshwater and Marine Ecology
    Blok 5
    3

    Deze cursus is gebaseerd op drie pijlers: het begrijpen van de basisconcepten in de waterwetenschappen, het analyseren van de effecten van menselijke invloeden op zoetwater- en mariene ecosystemen en het behouden en herstellen van aquatische ecosystemen.

  • Challenges in Biodiversity and Ecosystem Services
    Blok 5
    3

    Je maakt kennis met de theorie en praktijk van ecosysteemdiensten en functionele biodiversiteit. Hiermee kan je maatschappelijke problemen gerelateerd aan natuurbeheer, plaagbestrijding en voedselveiligheid begrijpen en uitleggen.

  • Research Project Challenges in Ecology and Evolution
    Blok 6
    6

    Tijdens dit praktijk vak wordt je uitgedaagd om in teamverband een voorstel voor onderzoek aan de uitdagingen evolutionaire en ecologische uitdaging te doen en dit onderzoek daadwerkelijk uit te voeren. De bevindingen van je onderzoek leg je vast in een wetenschappelijk rapport. Het onderzoek kan in het veld en/of lab plaatsvinden en er kan gebruik worden gemaakt van ecologische en moleculaire technieken bioinformatica.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Keuzevakken Biologie
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    30
  • Minor Evolutionary Psychobiology
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    30
  • Minor Biomedical Sciences
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    30
  • Minor Neurobiology
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    30
  • Minor Molecular Life Sciences
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    30
  • Minor Educatie
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    30
  • Externe minoren/international exchange programme/vrije keuzeruimte
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    30
  • Quantitative Biology
    Blok 4
    6

    In dit vak denk je kritisch na over biologische data en systemen. Je gaat ook aan de slag met het analyseren van data.

  • Research Project Design and Planning
    Blok 4
    6

    In dit vak bereidt je je voor op het uitvoeren van het bachelorproject.

  • Bachelorproject
    Blok 5
    Blok 6
    18

    Je kiest zelf een bachelorproject en benadert een docent voor begeleiding. De in de bachelor opgedane kennis en vaardigheden pas je toe in dit project.

Verplicht vak
Specialisatie
Hidde Ferwerda
Copyright: UvA
Liefde voor natuur en buitenzijn is fijn als je biologie studeert, zeker als het weer eventjes niet mee zit. Daarnaast vergt de studie een hoge inzet. Dus je moet niet vies zijn van hard werken. Maar die inzet is het meer dan waard. Biologie student, Zilva van Rossum Lees het verhaal van Zilva en andere studenten
Mogelijkheden tijdens je studie
  • Keuzeruimte

    Het eerste semester van het derde jaar bestaat uit vrije keuzeruimte (30 EC) die je helemaal zelf kunt invullen. Dit geeft je de kans om je kennis te verbreden of juist te verdiepen op een onderwerp waar je graag meer over wil leren. Je kunt deze tijd bijvoorbeeld ook gebruiken voor een uitwisseling naar het buitenland.

  • Honoursprogramma

    Misschien kun je en wil je al eerder in de opleiding extra uitdaging naast het reguliere programma. In dat geval kun je het honoursprogramma volgen. Als honoursstudent krijg je de mogelijkheid om je maximaal te ontwikkelen; je volgt een op maat gemaakt programma van extra vakken met een totale studielast van 30 EC (verspreid over drie jaar). Ook in dit geval kun je kiezen voor meer specialisatie of juist meer verbreding. Als je voor alle reguliere en extra vakken gemiddeld een 7 of hoger haalt, krijg je naast je bachelordiploma ook een honourscertificaat uitgereikt.

Meestgestelde vragen
  • Wat is het verschil tussen biologie op de middelbare school en aan de universiteit?

    Op de universiteit bestudeer je de biologie in de gehele breedte en in de diepte: mens, dier, plant en micro-organisme. En van moleculen tot evolutie en van biodiversiteit tot gedrag. Nadat je deze brede biologische kennis hebt verworven, specialiseer je je in een richting die jij het meest interessant vindt.

    Meer dan op school combineer je de theorie met labpractica en veldwerk waardoor je de theorie ook beter begrijpt. Je ontwikkelt onderzoeksvaardigheden en andere academische vaardigheden. Daarnaast leer je in het projectonderwijs ook hoe je de theorie kunt toepassen op actuele vragen uit de samenleving. Dit alles doe je samen met medestudenten en docenten die een passie voor biologie hebben, waardoor je veel van elkaar leert. 

  • Hoe groot is de opleiding?

    De opleiding is kleinschalig in vergelijking met de bachelor Biologie in Utrecht of Leiden. In de voorgaande jaren begonnen per jaar tussen de 60 en 80 studenten aan de opleiding.