Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Kies je voor een master na je bachelor? Of ga je de onderzoekskant op of het werkveld in? Aan jou de keuze. Binnen de UvA kan je met een tutor, mentor of ouderejaarsstudent hierover in gesprek. Of praat met iemand vanuit het Student Careers Centre. Ze zijn er voor jouw loopbaanontwikkeling.

Masteropleidingen

Vrijwel alle studenten gaan na het afronden van hun bachelor door in een master in de biologie. Aan de UvA kun je kiezen voor de Engelstalige master Biological Sciences of een verwante opleiding.

Beroepen voor Biologen

Er is veel vraag naar biologische kennis, bijvoorbeeld bij consultancy- en adviesbureaus, bij research and development afdelingen in de tuinbouw en agrifood sector of in natuur- en waterbeheer. Daarnaast vind je biologen in het onderwijs, de wetenschapsvoorlichting en journalistiek. Ongeveer de helft van de afgestudeerde biologen kiest ervoor om na de masteropleiding te promoveren en zo verder te gaan in het onderzoek. Een deel daarvan doet dat aan een buitenlandse instelling.

Voorbeelden van beroepen
 • Onderzoeker

  Kies je er voor om na de masteropleiding verder te gaan in het onderzoek, dan volg je eerst een vierjarig promotietraject dat je afrondt met een proefschrift. Na je promotie kun je doorgaan in het onderzoek aan een universiteit of onderzoeksinstituut, zoals bij TNO of NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie). Je kunt ook bij een Research and Development afdeling van een bedrijf werken, zoals bij DSM of Unilever.

  Een van de gebieden waar veel onderzoek naar gedaan wordt is biologische gewasbescherming. Lees hier het verhaal van Ruud Korver, plantenfysioloog bij Enza Zaden

 • Milieuadviseur

  Als milieuadviseur onderzoek je het effect van menselijke handelingen en natuurlijke processen op het milieu. Je doet onderzoek, voert controles uit en kan op basis daarvan een advies geven of plannen ontwikkelen om het milieu te beschermen.

 • Biotechnoloog

  Als biotechnoloog onderzoek en manipuleer je de bouwstoffen van mens, plant en dier met technologie, bijvoorbeeld door genetische manipulatie of veredeling.

  Lees hier het verhaal van Tjeerd van Rij, biotechnoloog bij DSM

 • Aquatisch bioloog

  Als aquatisch bioloog doe je onderzoek naar onder andere groei, gedrag en diversiteit van organismen in het water en de omstandigheden die deze beïnvloeden.

  Lees hier het verhaal van Katja Peijnenburg, aquatisch bioloog bij Naturalis

 • Toxicoloog

  Als toxicoloog bestudeer je wat de effecten zijn van chemische stoffen op het milieu en de gezondheid van mensen en dieren.

 • Leraar

  Als afgestudeerd bioloog heb je een uitgebreide kennis van de biologie, waardoor je op een middelbare school les kunt geven.

  Major Teaching in de master

  Als je al weet dat je leraar wilt worden, dan kun je bij master Biological Sciences aan de UvA in je keuzeruimte de major Teaching volgen. Deze major leidt je op tot eerstegraads docent.