Met een hbo-opleiding ben je niet direct toelaatbaar tot de masteropleiding Communicatiewetenschap. Je hebt hiervoor een bachelordiploma Communicatiewetenschap nodig. Als jouw hbo-opleiding verwant is aan Communicatiewetenschap aan de UvA, dan kun je dit mogelijk in een versneld traject doen. Dit noemen we de verkorte bachelor. Je kunt dit programma ook in het Engels volgen.
Hieronder vind je een lijst met verwante hbo-opleidingen. Deze lijst is niet uitputtend.
Begin tijdens of na je hbo-opleiding
De verkorte bachelor bestaat uit 90 studiepunten en duurt 1,5 jaar. Er is jaarlijks één startmoment: september. Rond je de verkorte bachelor succesvol af? Dan krijg je een bachelordiploma en de titel Bachelor of Science. Hiermee ben je toelaatbaar tot de masteropleiding Communicatiewetenschap.
Je kunt de verkorte bachelor na afronding van je hbo-opleiding volgen. Er is ook een alternatief. Dan doe je het eerste semester van de verkorte bachelor al tijdens je hbo-opleiding. In dit scenario spreken we van de hbo-doorstroomminor (30 EC). Na afronding van je hbo-opleiding hoef je dan nog maar een jaar te doen van de verkorte bachelor.
Vereisten voor deelname aan de hbo-doorstroomminor
- minimaal 180 studiepunten behaald in een verwante hbo-opleiding
- goede studievoortgang
- cijfergemiddelde van ca. een 7
Aanmelding voor de hbo-doorstroomminor
Aanmelden moet voor 1 mei in Studielink. Kies bij aanmelding voor de bachelor Communicatiewetenschap (dus niet voor het schakelprogramma of bijvakstudent). Vul daarna, maar tevens voor 1 mei, onderstaand formulier in.
vertelt Bas Peetsold, hbo doorstroomminor student.
Vereisten voor deelname aan de verkorte bachelor
- afgeronde vierjarige hbo-opleiding (240 EC incl. propedeuse), verwant aan Communicatiewetenschap
Aanmelding voor verkorte bachelor
Aanmelden moet voor 1 mei in Studielink. Kies bij aanmelding voor de bachelor Communicatiewetenschap (dus niet voor het schakelprogramma of als bijvakstudent). Vul daarna, maar tevens voor 1 mei, onderstaand formulier in.
Voeg daarin de volgende (gescande) bijlagen toe:
- een kopie van je propedeusediploma (mits dit wordt uitgereikt)
- een officiële recente cijferlijst (met stempel van de opleiding)
- een kopie van je hbo-bachelordiploma (mits al behaald en ontvangen)
Neem daarna deel aan de UvA Matching
De UvA Matching Communicatiewetenschap is een week waar iedere nieuwe student aan deelneemt en bij zichzelf nagaat of hij/zij de juiste studiekeuze hebt gemaakt. Ook studenten die een hbo-opleiding hebben afgerond nemen hieraan deel. Je zult hierover informatie ontvangen na aanmelding voor de opleiding in Studielink.
Aandachtspunt: de studiekosten
Het starten aan een tweede bacheloropleiding (incl. de verkorte bachelor) na afronding van een hbo-opleiding kan hoge studiekosten opleveren. Deelname aan de hbo-doorstroomminor tijdens je opleiding daarentegen, kan je laten een voordeel opleveren in je studiekosten. Oriënteer je dus goed op de studiekosten waar jij mee te maken gaat krijgen via de website van Duo, via de collegegeldmeter of de Central Student Service Desk.
Contact en overleg
Twijfel je of jouw hbo-opleiding relevant is? Neem dan contact op met de studieadviseurs.
Mogelijkheden met een niet-verwante hbo-opleiding
Er is geen standaard verkort programma mogelijk voor studenten met een niet-verwante hbo-opleiding. 'Niet-verwant' slaat op opleidingen waarin geen of in geringe mate aandacht is voor communicatie in brede zin. Voorbeelden hiervan zijn de PABO, Schoevers-opleidingen, ALO en TMO.
Afhankelijk van de gevolgde opleiding wordt op individuele basis bekeken of het mogelijk is om vrijstellingen in de bachelor toe te kennen. Er worden maximaal 46 studiepunten vrijgesteld op basis van een niet-verwante hbo-bachelor. In de praktijk betekent dit doorgaans dat (een deel van) de keuzeruimte en/of de stage worden vrijgesteld. Afhankelijk van het aantal vrijstellingen en je studievoortgang is het mogelijk om het bachelorprogramma enkele maanden in te korten. Neem voor advies contact op met de studieadviseurs.