-
Jaar 1
In het eerste studiejaar maak je kennis met de belangrijkste theorieën binnen de Communicatiewetenschap. Door middel van o.a. het lezen en bespreken van literatuur en het doen van individuele -en groepsopdrachten, leer je deze theorieën te begrijpen en toe te passen op de actualiteit. Daarnaast krijg je les in statistiek en onderzoeksvaardigheden en maak je kennis met een aantal inhoudelijke vakken, waaronder de domeinvakken Corporate Communicatie en Entertainment Communicatie.
-
Jaar 2
In het tweede studiejaar breid je je kennis en vaardigheden die je in het eerste jaar hebt opgedaan verder uit. Ook verdiep je je verder in de statistiek, bijvoorbeeld statische modellen, en werk je aan je onderzoekvaardigheden, bijvoorbeeld kwalitatief onderzoek, die je zult toepassen in verscheidene (groeps-)projecten. Je volgt dit jaar de domeinvakken Persuasieve Communicatie en Politieke Communicatie en Journalistiek. In het tweede semester van dit jaar zal je de vrijheid krijgen om je blik te verruimen door middel van de keuzeruimte.
-
Jaar 3
In het derde studiejaar zal je je verworven kennis in de praktijk toepassen tijdens een stage. Dit kan bij een bedrijf zijn in Nederland, maar je kunt er ook voor kiezen om je stage in het buitenland te doen. In het tweede semester zal je je focussen op het uitvoeren van het afstudeerproject. Dit is het moment waarop je alle kennis die je afgelopen jaren hebt opgedaan samenbrengt in een eigen onderzoek. Naast de stage en het afstudeerproject volg je ook nog een aantal andere vakken, waaronder twee topics naar keuze.
-
Inleiding Communicatiewetenschap1—212
-
Methoden van Communicatieonderzoek en Statistiek1—212
-
Onderzoekspracticum I: Survey???studyprogramme .period??? 36
-
Corporate Communicatie???studyprogramme .period??? 46
-
Medialandschap???studyprogramme .period??? 46
-
Entertainment Communicatie???studyprogramme .period??? 56
-
Wetenschapsfilosofie en Methodologie???studyprogramme .period??? 56
-
Onderzoekspracticum II: Inhoudsanalyse???studyprogramme .period??? 66
-
Tutoraat1—6—
-
Persuasieve Communicatie???studyprogramme .period??? 16
-
Statische Modellen van Communicatieonderzoek???studyprogramme .period??? 16
-
Politieke Communicatie en Journalistiek???studyprogramme .period??? 26
-
Kwalitatief Onderzoek???studyprogramme .period??? 26
-
Onderzoekspracticum III: Experiment???studyprogramme .period??? 36
-
Vrije keuze4—630
-
Tutoraat1—32
-
Communicatie Advies en Onderzoek in de Praktijk (CAOP)???studyprogramme .period??? 16
-
Communicatie Ethiek (CE)**???studyprogramme .period??? 26
-
Stage Communicatiewetenschap1—316
-
Gebonden keuze: Topics4—512
-
Gebonden keuze: Afstudeerproject4—618
-
Honoursprogramma
Wil je meer uitdaging tijdens je studie? In het honoursprogramma, dat in jaar 2 van start gaat, volg je extra vakken, zowel binnen als buiten je eigen bacheloropleiding. Je verdiept én verbreedt je leerstof. Het programma bestaat uit 30 studiepunten en volg je bovenop je gewone onderwijs. Ieder honoursprogramma bestaat uit vakken bij je eigen bachelor én uit interdisciplinaire honoursvakken die elders zijn georganiseerd. Na afronding van het programme ontvang je een Honours certificaat.
-
Uitwisseling
De UvA heeft met meer dan 100 universiteiten uitwisselings- en samenwerkingsprogramma’s. Een buitenlandervaring brengt je veel kennis van een andere taal, cultuur en land. Een onmisbare ervaring die we zeker aanraden.
NB: je kunt pas deelnemen aan een uitwisseling in je derde studiejaar. Dat betekent dat je jouw modules moet omwisselen en je stage of afstudeerproject in het tweede studiejaar moet volgen.
-
Keuzeruimte en minor
Je kunt een aantal vakken zelf kiezen en/of een minor doen. Een minor is een samenhangend programma van een half jaar (30 studiepunten) buiten je eigen opleiding. Zo verdiep je je verder in een onderwerp of verbreed je je kennis juist. Studenten Communicatiewetenschap worden vooral aangemoedigd de minor Communication in the Digital Society te volgen, waarin je je kan verdiepen in hoe digitale technologieën onze manier van leren, werken, vermaak, en sociale connectie beïnvloeden. Ook hou je je in deze minor bezig met theorieën en ethische vraagstukken die relevant zijn voor hoe we onze digitale samenleving inrichten. Verder leer je de basisprincipes van de programmeertaal Python voor data-analyse, een vaardigheid die zowel in het bedrijfsleven als in de academische wereld steeds belangrijker wordt.
-
Stage
Communicatiewetenschap is een van de weinige universitaire studies die een stage aanbiedt als vast onderdeel van het studieprogramma. Tijdens deze periode zal je als stagiair aan de slag gaan bij een bedrijf naar keuze binnen de communicatiebranche. Een stage is de uitgelezen mogelijkheid om je verworven kennis in de praktijk toe te passen, maar ook om kennis uit de praktijk te halen. Hiermee is de stage een waardevolle manier om jezelf klaar te stomen voor het begin van je carrière.
vertelt Nikki Dekker, derdejaars student Communicatiewetenschap.
Studielast
Je hebt een beperkt aantal uren hoorcolleges, de nadruk ligt vanaf het eerste jaar al sterk op samen met medestudenten in werkgroepen aan uitdagende opdrachten werken. Tijdens deze werkgroepen zal je de kennis uit de literatuur en de hoorcolleges toepassen op praktijkzaken en actualiteiten. Naast de hoorcolleges en de wergroepen zal je ook zelfstandig de literatuur bestuderen en opdrachten maken. De meeste vakken worden geëvalueerd met één of meerdere toetsen. Dit is meestal een schriftelijk examen, maar het kan ook een essay, een rapport of een presentatie zijn.
- Hoorcollege: 4 uur per week
- Werkgroepen: 12-14 uur per week
- Zelfstudie: 25-30 uur per week
Engelstalige track
De bachelor Communicatiewetenschap wordt ook aangeboden in het Engels. Het programma van beide bachelors is hetzelfde, maar bij de Engelstalige bachelor studeer je samen met studenten van over de hele wereld. Interesse? Kijk dan vooral verder!
Voor hbo'ers
Wil je na je hbo-opleiding door met een master Communicatiewetenschap aan de UvA? Volg dan eerst een deel van ons bachelorprogramma.