Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English
Bachelor

Europese studies

Opslaan in favorieten

Wat is Europa en wat maakt je een Europeaan? Bestaat de Europeaan überhaupt? In de bachelor Europese studies denk je dieper na over onder andere deze vraagstukken. Je bestudeert de geschiedenis, cultuur en literatuur van Europa. Ook maak je kennis met de instellingen van de Europese Unie.

Een veelzijdige studie

Politiek en cultuur, natie- en staatvorming, cultuur- en ideeëngeschiedenis, de vorming van de Europese Unie. Al deze aspecten komen in Europees context aan bod. Ook Europese talen, economie en recht worden bestudeerd. De opleiding koppelt wetenschap aan praktijk. Als afgestudeerde in Europese studies heb je een academisch werk- en denkniveau en een goed inzicht in de ideeën en structuren van het hedendaagse Europa.

UvA-bachelor Europese studies uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat Europese studies inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

220 eerstejaars

Internationale studentenpopulatie

Keuze uit meer dan 10 talen

Leer een moderne vreemde taal

Breed perspectief op Europa

Multidisciplinaire benadering

Volg je interesse

Keuze uit 5 specialisaties

Waarom Europese studies aan de UvA?

 • Moderne taal
  Een wezenlijk onderdeel van de opleiding is het verwerven en beheersen van één andere moderne Europese taal.
 • Kies je eigen specialisatie
  Binnen de opleiding kun je je specialiseren in: Europese geschiedenis, Europese cultuur, Oost-Europese studies, Europese economie, of Europees recht.
 • Internationale dimensie
  Onderwerpen als de Europese Unie, het Europees integratieproces en de ontwikkelingen in de internationale politiek nemen een belangrijke plaats in in de opleiding. Ook de banen waarin Europeanisten terechtkomen delen vaak een ‘internationale dimensie’, bijvoorbeeld omdat het gebruik van vreemde talen of kennis van de politieke besluitvorming en cultuurverschillen in Europa noodzakelijk zijn, of omdat het werk betreft voor een internationaal bedrijf.
 • Historisch en actueel
  Tijdens de bachelor verwerf je inzicht in historische processen, ideeën en ideologieën, en de manier waarop deze het hedendaagse Europa hebben vormgegeven. Je verdiept je in de culturele wortels van het nationalisme, de oorzaken van de economische crisis, de Europese dimensies van het recht, en in de politieke invloed die historische ervaringen en herinneringen kunnen uitoefenen.

Engelstalig traject

Je kunt de bacheloropleiding Europese studies ook in het Engels volgen.

Na je bachelor

Europese studies leidt tot veel meer op dan één bepaald beroep. Als Europadeskundige kun je je kennis en vaardigheden inzetten op plaatsen waar ‘Europa’ een rol speelt. Dit kan het bedrijfsleven zijn, maar bijvoorbeeld ook een organisatie die bij de Europese Unie in Brussel lobbyt voor een landelijke culturele instelling of overheid. Je bent dus niet beperkt tot de ‘Europese’ banenmarkt. Na je bachelor Europese studies kun je je studie ook voortzetten met een master op verschillende vlakken.

Feiten & cijfers
Diploma BA Europese studies
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56051