Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Europese studies

Vergelijk

Wat is Europa en wat maakt je een Europeaan? Bestaat de Europeaan überhaupt? In de bachelor Europese studies denk je dieper na over onder andere deze vraagstukken. Je bestudeert de geschiedenis, cultuur en literatuur van Europa. Ook maak je kennis met de instellingen van de Europese Unie.

Een veelzijdige studie

Politiek en cultuur, natie- en staatvorming, cultuur- en ideeëngeschiedenis, de vorming van de Europese Unie. Al deze aspecten komen in Europees context aan bod. Ook Europese talen, economie en recht worden bestudeerd. De opleiding koppelt wetenschap aan praktijk. Als afgestudeerde in Europese studies heb je een academisch werk- en denkniveau en een goed inzicht in de ideeën en structuren van het hedendaagse Europa.

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Europese studies uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat Europese studies inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

270 eerstejaars

Internationale classroom

Keuze uit 5 specialisaties

Europa vanuit een breed perspectief

1e in Nederland, 58e in de wereld (QS Rankings)

Hoog aangeschreven universiteit

Keuze uit meer dan 15 talen

Leer een moderne vreemde taal

Waarom Europese studies aan de UvA?

 • Moderne taal
  Een wezenlijk onderdeel van de opleiding is het verwerven en beheersen van één andere moderne Europese taal.
 • Kies je eigen specialisatie
  Binnen de opleiding kun je je specialiseren in: Europese geschiedenis, Europese cultuur, Oost-Europese studies, Europese economie, of Europees recht.
 • Internationale dimensie
  Onderwerpen als de Europese Unie, het Europees integratieproces en de ontwikkelingen in de internationale politiek nemen een belangrijke plaats in in de opleiding. Ook de banen waarin Europeanisten terechtkomen delen vaak een ‘internationale dimensie’, bijvoorbeeld omdat het gebruik van vreemde talen of kennis van de politieke besluitvorming en cultuurverschillen in Europa noodzakelijk zijn, of omdat het werk betreft voor een internationaal bedrijf.
 • Historisch en actueel
  Tijdens de bachelor verwerf je inzicht in historische processen, ideeën en ideologieën, en de manier waarop deze het hedendaagse Europa hebben vormgegeven. Je verdiept je in de culturele wortels van het nationalisme, de oorzaken van de economische crisis, de Europese dimensies van het recht, en in de politieke invloed die historische ervaringen en herinneringen kunnen uitoefenen.
Wat zijn de toelatingseisen?
Copyright: Greetje van der Werf
Europese studies was voor mij een logische keuze. Ik was naar een Open dag geweest en vond het meteen leuk, de combinatie van een brede opleiding met een taal, dat leek me perfect! Inga Broerse, student Europese studies Lees het interview

Na je bachelor

Europese studies leidt tot veel meer op dan één bepaald beroep. Als Europadeskundige kun je je kennis en vaardigheden inzetten op plaatsen waar ‘Europa’ een rol speelt. Dit kan het bedrijfsleven zijn, maar bijvoorbeeld ook een organisatie die bij de Europese Unie in Brussel lobbyt voor een landelijke culturele instelling of overheid. Je bent dus niet beperkt tot de ‘Europese’ banenmarkt. Na je bachelor Europese studies kun je je studie ook voortzetten met een master op verschillende vlakken.

Lees meer over de mogelijkheden
Copyright: Wouter Zweers
In zowel mijn bachelor als master heb ik inhoudelijke kennis opgedaan die nog altijd van pas komt. Bijvoorbeeld over de werking van de EU en de geschiedenis van de Europese integratie. Wouter Zweers, alumnus European Studies Lees het interview
Brochure Europese studies

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Engelstalig traject

Je kunt de bacheloropleiding Europese studies ook in het Engels volgen.

Bachelor's European Studies
Feiten & cijfers
Diploma BA Europese studies
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Engels
Start September
CROHO-code 56051
Locatie Universiteitskwartier