Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Geschiedenis

Vergelijk

Geschiedenis verleden tijd? Zeker niet! In een tijd van globalisering, heroplevend nationalisme en discussies over kolonialisme, is het relevanter dan ooit om hedendaagse ontwikkelingen in een historisch perspectief te kunnen plaatsen. In de bachelor Geschiedenis bestudeer je niet alleen het verleden, maar je leert ook hoe je dat verleden wetenschappelijk kunt bevragen, onderzoeken, interpreteren en presenteren.

Een scherpere blik op de wereld

Historici bestuderen menselijk handelen en samenlevingen in het verleden en de veranderingen die deze in de loop van de tijd hebben ondergaan. Door het verleden zelf te bestuderen en over interpretaties daarvan te debatteren krijg je inzicht in de ontwikkelingen die het verleden en heden hebben beïnvloed. Dat historisch perspectief maakt je blik ruimer én scherper. Door het verleden te bestuderen ga je de wereld met andere ogen zien. Zo verwerf je kennis en vaardigheden om bijvoorbeeld veranderende internationale verhoudingen en felle discussies over de grondslagen van de Westerse cultuur en samenleving in een historische context te plaatsen en kritisch te duiden. Die kennis en vaardigheden kun je op veel plaatsen gebruiken.

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Geschiedenis uitgelegd

Ontdek in 3 minuten wat Geschiedenis inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Van oude geschiedenis tot de moderne tijd

Brede opzet

190 eerstejaars studenten

Betrokken studentenpopulatie

Veel keuzeruimte en aansluitende masters

Volg je eigen interesses

Gebruik de stad in je onderzoek

Amsterdam

Waarom Geschiedenis aan de UvA?

  • Ruimte voor persoonlijke interesses
    De bachelor Geschiedenis aan de UvA is breed van opzet, van oude geschiedenis tot de moderne tijd. Door deze opzet van het programma krijg je alle kans om je eigen belangstelling te volgen:  internationale betrekkingen, globale migratie, dekolonisatie, gender, stedelijke conflicten, gebruik en misbruik van het verleden – het kan allemaal in een samenhangend en gestructureerd studieprogramma.
  • Ideale studieomgeving
    De opleiding staat letterlijk midden in Amsterdam, in een grootstedelijke omgeving met een rijk verleden en tal van verknopingen met de wereld. Tijdens je studie werk je geregeld samen met de vele belangrijke archieven, musea en onderzoeksinstellingen die de stad rijk is. Denk bijvoorbeeld aan het Rijksmuseum, het Tropenmuseum, het Amsterdam Museum, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en  het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).
  • Onderzoeksgericht
    Aan de UvA geniet je activerend, kleinschalig onderzoek: in werkgroepen verwerf je vanaf het begin van je studie de vaardigheden die nodig zijn om het verleden te onderzoeken en je onderzoeksresultaten te presenteren aan anderen. Geschiedenis aan de UvA wordt gedragen door een internationaal team van betrokken en ervaren docenten, allemaal erkende onderzoekers op hun vakgebied.
Wat zijn de toelatingseisen?
Copyright: Eva Pool
Volg je eigen pad en wees niet bang om te kiezen voor de studie die jou het meeste aanspreekt. Eva Pool, alumnus master Geschiedenis Lees het interview

Na je bachelor

Na je bachelor Geschiedenis kun je je studie voortzetten met één van de vele masters op het gebied van Geschiedenis, maar ook op het gebied van letterkunde, kunst en cultuur of politiek. Je kunt aan de UvA ook een lerarenopleiding Geschiedenis volgen. Alumni van Geschiedenis komen terecht in functies in bijvoorbeeld de journalistiek en media, het onderwijs, musea of het (internationale) bedrijfsleven.

Lees meer over de mogelijkheden
Brochure Geschiedenis

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma BA Geschiedenis
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56034
Locatie Universiteitskwartier