Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De BA Europese studies geeft je de nodige kennis en vaardigheden om je bezig te houden met Europa’s complexe heden en toekomst. Je leert bijvoorbeeld om crises in historisch perspectief te plaatsen, te herkennen hoe ideeën over Europese identiteit discussies over de uitbreiding van de EU vormen de economische logica achter de interne markt te herkennen.
 • Het eerste studiejaar

  Het eerste studiejaar van het programma dient als introductie tot Europese studies. De cursussen bieden een overzicht van de hele discipline. Je gaat: 

  • De culturele en politieke geschiedenis van Europa verkennen, het ontstaan en doen en laten van Europese politieke instituties begrijpen en de manieren waarop Europa zichzelf door de eeuwen heeft gezien herkennen. 
  • Een moderne taal kiezen, waar je tegen het einde van je studie op verschillende terreinen mee kan werken. Je kan Arabisch, BSK (Bosnisch/Servisch/Kroatisch), Catalaans, Engels, Frans, Duits, Hebreeuws, Italiaans, Nieuwgrieks, Pools, Russisch, Scandinavisch (Deens, Noors en Zweeds), Spaans, Tsjechisch en Turks kiezen. 
  • Je academische vaardigheden ontwikkelen, waaronder academisch schrijven en onafhankelijk onderzoek doen. 
 • Het tweede en derde studiejaar

  In het tweede jaar besteed je vooral aandacht aan je major en leg je de basis voor jouw verdere specialisatie. In het derde jaar van het programma kies je zelf welke cursussen je wil volgen. In het tweede en derde jaar ga je:  

  • Een van zes majoren kiezen: Cultuur, Economie, Geschiedenis, Oost-Europa, Politiek of Recht. 

  • Een cursus ‘Wetenschapsfilosofie’ volgen, waarin je de historische en filosofische achtergronden van de geesteswetenschappen verkent en mondiale en Europese discussies over filosofie leert begrijpen. 

  • Een tweede major kiezen, een minor volgen of losse keuzevakken volgen. Je kunt ook op uitwisseling gaan voor een semester of een stage volgen. Je besluit het programma met het schrijven van een bachelorscriptie, je eerste grote onafhankelijke onderzoek. 

Studieschema

Let op:  Dit is het studieschema van het gemeenschappelijke programma van de bachelor Europese studies. Bekijk de UvA Studiegids voor de programma's van de specialisaties.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • De vorming van Europa: geschiedenis, cultuur en politiek
  Blok 1
  6
 • Europese integratie en democratie
  Blok 2
  Blok 3
  12
 • Connectie en fragmentatie: theorieën en ontwikkelingen in Europese integratie en uitbreiding
  Blok 4
  6
 • Betekenis geven aan Europa: narratieven en culture praktijken
  Blok 5
  Blok 6
  12
 • Gebonden keuze: Taalvaardigheid 1
  Blok 1
  6
 • Gebonden keuze: Taalvaardigheid 2
  Blok 2
  6
 • Gebonden keuze: Taalvaardigheid 3
  Blok 4
  6
 • Gebonden keuze: Taalvaardigheid 4
  Blok 5
  6
Verplicht vak
Keuzevak
UvA Studiegids: Bachelor Europese studies
 • Minor en keuzeruimte

  In het tweede en derde jaar van de opleiding krijg je 42 studiepunten (EC) om naar eigen inzicht in te vullen. 12 punten gebruik je voor een opleidingsgebonden keuzevak. Voor de overige 30 punten heb je meerdere opties.

  Keuzevakken

  In principe kun je elk vak als keuzevak volgen. Een vak van de Faculteit der Geesteswetenschappen, een andere faculteit of zelfs een andere universiteit. De meeste opleidingen bieden aparte keuzevakken aan.

  Minor

  Een minor is een samenhangend onderwijsprogramma van 30 EC. Een minor is niet verplicht, maar kan een goede voorbereiding zijn op een master of een bepaald beroep. 

  Major

  In de profileringsruimte kun je ook kiezen voor een tweede hoofdvak (major) van Europese Studies.

 • Stage lopen en internationaal studeren

  Het is mogelijk tijdens de studie stage te lopen en een periode in het buitenland te studeren.

  Stage lopen

  • Tijdens een stage doe je werkervaring op en krijg je een indruk van wat voor werk bij jou past. Studenten Europese studies kunnen stage lopen in de keuzeruimte.
  • Je kunt kiezen uit een aantal door de opleiding geselecteerde stages of zelf op zoek gaan naar een geschikte stageplaats. Bijvoorbeeld bij ministeries in het binnen- of buitenland.
  • Na je studie heb je de mogelijkheid om vier à vijf maanden stage te lopen bij de Europese Commissie in Brussel. Twee tot drie keer per jaar zijn er twee plaatsen beschikbaar. Als stagiair assisteer je in deze periode een ambtenaar.
  • Een stage, een verblijf in het buitenland en alle ervaring die je tijdens relevante (bij)banen, bestuursfuncties of vrijwilligerswerk opdoet, kunnen een verrijking betekenen van je studietijd én je curriculum vitae (cv).

  Internationaal studeren

  • De UvA neemt intensief deel aan internationale samenwerkings- en uitwisselingsprogramma's, en moedigt je aan een deel van je opleiding in het buitenland te volgen.
  • De opleiding Europese studies werkt samen met buitenlandse universiteiten in vrijwel alle Europese landen. Via het Erasmusprogramma kun je een of twee semesters studeren aan universiteiten in een aantal EU-landen.
  • De Faculteit der Geesteswetenschappen kan daarnaast jaarlijks ongeveer tweehonderd studenten uitzenden en heeft contracten met een honderdtal universiteiten.
  • UvA-brede uitwisselingsprogramma's geven je de mogelijkheid een of twee semesters aan een universiteit buiten Europa te studeren.
 • Dubbele bachelor en honoursprogramma

  Zoek je extra uitdaging? Dit kun je op verschillende manieren realiseren, bijvoorbeeld door te kiezen voor een tweede studie of door het honoursprogramma te volgen.

  Dubbele bachelor in de Geesteswetenschappen

  De Faculteit der Geesteswetenschappen biedt de mogelijkheid om bij twee verschillende bachelors een diploma te halen. Door middel van vrijstellingen kun je de twee diploma's halen met een lagere effectieve studielast. Een dubbele bachelor is bedoeld voor gemotiveerde studenten die extra uitdaging en/of een breder perspectief zoeken tijdens hun studie.

  Honoursprogramma

  Studenten die naast het reguliere onderwijs een extra uitdaging zoeken, kunnen het honoursprogramma volgen.

  Wie komen in aanmerking?

  • Studenten die hun propedeuse in één jaar afronden met gemiddeld een 7,5 of hoger kunnen - na selectie - worden toegelaten tot een honoursprogramma in het tweede en derde jaar van hun bacheloropleiding.
  • De aanmelding voor de selectie start in het tweede semester van je eerste studiejaar.

  Studenten die het honoursprogramma met succes afronden, krijgen hiervan een vermelding op het supplement van hun bachelordiploma.

 • Tijdsbesteding en toetsvormen

  Als bachelorstudent ben je zo'n 42 uur per week met de studie bezig. Je besteedt ongeveer 14 uur per week aan colleges. De rest van de tijd ben je bezig met zelfstudie (voorbereiding op colleges, werkstukken en tentamens).

  • Tijdens hoorcolleges licht de docent de literatuur toe die je van tevoren hebt bestudeerd.
  • Tijdens werkcolleges werk je intensief samen met je medestudenten, maak je opdrachten en houd je presentaties.
  • Toetsen bestaan uit schriftelijke of mondelinge tentamens, presentaties, werkstukken of referaten. De resultaten van de toetsen vormen samen het eindcijfer van het vak.

Deeltijdopleiding

Je kunt Europese studies niet in deeltijd studeren.

Veelgestelde vragen
 • Ik weet nog niet zo precies welke kant ik precies op wil met mijn studie. Is Europese Studies iets voor mij?

  Europese studies is een brede opleiding, met veel specialisatie mogelijkheden. Na een breed eerste jaar waarin je kennismaakt met de verschillende disciplines waar Europese studies uit bestaat (o.a. geschiedenis, cultuur, poltiiek, economie en en recht) kies je vervolgens een specialisatie. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een minor te kiezen, naast de taal die je kiest. Je zult merken dat je gaandweg ontdekt welke specialisaties het meest op je lijf geschreven zijn. We zien dat heel veel studenten aan het begin van de opleiding niet precies weten welke kant ze op willen, maar aan het eind een heel gespecialiseerd profiel hebben opgebouwd en op dat terrein dan verder gaan met een masteropleiding.

  Laat je dus verrassen door wat Europese Studies te bieden heeft.

 • Wat bedoelen jullie met de ‘European Classroom’?

  Dit betekent dat je samen studeert met studenten vanuit heel Europa. Aan elk college dat je volgt, nemen studenten deel die vanuit heel Europa (en soms ook daarbuiten) komen. Je hoort dus meteen hoe je medestudenten met een andere achtergrond tegen de zaken aankijken. En dit leidt vaak tot heel interessante discussies. Je bestudeert niet alleen Europa, maar ervaart ook aan den lijve wat het is om in een Europese context actief te zijn. Je leert van elkaar en je doet ongemerkt belangrijke interculturele vaardigheden op.

  Ook is het leren van een vreemde taal een vast onderdeel van het programma. Daarnaast studeer je in een meertalige community van studenten – ook als je in het NL-track studeert. Verder is een belangrijk deel van onze studenten uit de rest van Europa of van daarbuiten afkomstig. Tot slot trekt een flink deel van onze studenten Europa in, op Erasmus, of daarbuiten Global Exchange. Al deze zaken tezamen laten zien waar wij voor staan: over de grenzen kijken, lokale kwesties in een breder geografisch en historisch perspectief leren plaatsen, intercultureel kunnen denken en werken.

 • Kun je zelf kiezen welke taal je wilt leren? Uit welke talen kun je kiezen?

  Ja. We hebben keuze uit bijna 20 verschillende talen, namelijk: Arabisch, Catalaans, Deens, Duits, Engels, Frans, Hebreeuws, Italiaans, Nieuwgrieks, Noors, Pools, Russisch, Bosnisch/Kroatisch/Servisch, Spaans, Tsjechisch, Turks en Zweeds.

 • Wat maakt Amsterdam dé stad om deze studie te volgen?

  Amsterdam is een global village, en vooral ook een European village: hier loopt de meertaligheid over straat. In een aantal vakken zoekt onze opleiding ook contact en samenwerking met de stad.

 • Wat is het verschil tussen de Nederlandse en de Engelse track?

  Een verschil met de Engelstalige track is dat je in de Nederlandstalige variant ook getraind wordt in schrijven en argumenteren in het Nederlands. Grote hoorcolleges zijn altijd in het Engels, je werkgroepen altijd in het Nederlands. Al je essays en tentamens schrijf je in het Nederlands.