Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Europese studies
Vergelijk

Colloquium doctum

Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Europese studies dan bestaat de mogelijkheid om via een colloquium doctum toegelaten te worden.

Voorwaarden

De voorwaarden voor toelating met een colloquium doctum zijn:

  • Je bent (voor 1 september) 21 jaar of ouder.
  • Je bent in het bezit van de vwo-deelcertificaten Nederlands, Engels en Geschiedenis.
  • Heb je een buitenlandse vooropleiding, dan dien je tevens het staatsexamen Nederlands als tweede taal, niveau 2 (NT2-II) met succes te hebben afgerond.

Aanmelden voor het colloquium doctum

Je kunt je aanmelden voor het colloquium doctum nadat je uiterlijk 1 mei via studielink een inschrijvingsverzoek voor de bacheloropleiding hebt gedaan en een UvAnetID hebt ontvangen. De deadline voor aanmelding voor het colloquium doctum is 1 mei. Op dat moment hoef je nog niet in bezit te zijn van de genoemde vwo-deelcertificaten.

Met de aanmelding geef je aan dat je toegelaten wilt worden via het colloquium doctum. Je bent dan niet aangemeld voor enige vorm van toetsing. De UvA controleert uitsluitend of je over de vereiste deelcertificaten beschikt. Wanneer is vastgesteld dat je inderdaad over de genoemde deelcertificaten beschikt, geldt het colloquium doctum als behaald.

Deelcertificaten behalen

Ben je nog niet in het bezit van de juiste vwo-deelcertificaten, dan kun je je vanaf half oktober tot en met 31 december op de website van DUO aanmelden voor staatsexamens. Hiermee haal je losse vwo-deelcertificaten. Voorbereiden op het staatsexamen doe je zelfstandig of via bijvoorbeeld de NHA, de LOI of een ROC.

Buitenlandse vooropleiding

Kandidaten met een buitenlandse vooropleiding dienen tevens het staatsexamen Nederlands als tweede taal, niveau 2 (NT2-II), met succes te hebben afgerond. Je kunt je hierop voorbereiden via verschillende cursussen van het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT).

Vrijstellingen

Op grond van bepaalde examens en/of vooropleidingen kun je vrijstelling krijgen van één of meerdere deelcertificaten. Wil je weten of je recht hebt op vrijstelling voordat je je inschrijft voor een staatsexamen, vraag dit dan voor 12 december aan de Colloquium doctum commissie (cd-fgw@uva.nl). Mocht het antwoord negatief zijn, dan heb je nog tot eind december om je in te schrijven voor een staatsexamen.  

Deadlines

  • 12 december: nagaan of je recht hebt op vrijstelling.
  • 31 december: deadline aanmelden staatsexamens.
  • 1 mei: deadline van de inschrijving voor je bacheloropleiding via Studielink.
  • mei: aanmelden voor de UvA Matching van je bacheloropleiding. De UvA Matching is een verplicht onderdeel van je inschrijving en vindt plaats in de periode eind mei t/m half  juni. Na je aanmelding via Studielink ontvang je informatie over de UvA Matching.
  • 1 juni: deadline van aanmelding voor het colloquium doctum*.
  • 20 augustus: deadline voor het inleveren van de gewaarmerkte kopieën van de vereiste vwo-certificaten.

* Indien de kandidaat er in alle redelijkheid vanuit kon gaan dat hij zonder colloquium doctum zou kunnen worden toegelaten tot de bacheloropleiding en dit na 1 juni niet zo bleek te zijn, dan kan zijn verzoek ook na 1 juni in behandeling worden genomen. 

Contact

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen, neem dan contact op via cd-fgw@uva.nl.