Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Toelating en inschrijving

Wil je je inschrijven, doorloop dan onderstaande stappen.

Inschrijfproces

 • 2. Check de toelatingseisen

  Je kunt Europese studies studeren met de volgende (in Nederland behaalde) diploma's:

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma kun je Europese studies studeren. De voorkeur gaat uit naar het profiel Cultuur en maatschappij.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Studenten met een hbo-propedeusediploma hebben toegang tot een universitaire bachelor. Houd er wel rekening mee dat de overstap van het hbo naar een universitaire opleiding door veel studenten als erg zwaar wordt ervaren. 

  Een andere mogelijkheid is om eerst je hbo-bachelor te voltooien en je daarna in te schrijven voor een universitaire bachelor. Afhankelijk van de inhoud van die bachelor kun je maximaal 60 studiepunten vrijstelling krijgen.

  Let op: als je een tweede bachelor gaat volgen, geldt het hogere (instellings)collegegeldtarief.

  Colloquium doctum

  Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Europese studies dan bestaat de mogelijkheid om via een colloquium doctum toegelaten te worden.

  Lees meer over colloquium doctum

  Diploma behaald in het buitenland?

  Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan?  Dan volg je een ander inschrijfproces. Dit geldt ook voor studenten die in Nederland een International Baccalaureate (IB) hebben behaald.

  Inschrijven met een buitenlandse vooropleiding

 • 4. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA en je aan te melden voor UvA Matching.

 • 5. Doe mee aan UvA Matching

  UvA Matching is een verplicht onderdeel van je inschrijving voor een bacheloropleiding aan de UvA. Je maakt kennis met de studie en studeren, en test zo of de opleiding echt bij je past. Als je naast de Matching nog de behoefte hebt om de opleiding van dichterbij te leren kennen, dan raden we je aan om deel te nemen aan een verdiepende voorlichtingsactiviteit op locatie, zoals UvA Proefstuderen.

  Aanmelden voor Matching

  Bij Europese studies vindt de Matching online plaats. Nadat  je je hebt ingeschreven via Studielink kun je je aanmelden voor de Matching. Na het activeren van je UvAnetID heb je toegang tot SIS, waar je Matching in de Checklist Inschrijving ziet staan. Hier kun je je via de Vakplanner aanmelden voor de Matching.

  Ga naar SIS

  Meer over UvA Matching

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 6. Vul het intakeformulier in

  Studenten die zich inschrijven voor een bachelorprogramma moeten een intakeformulier invullen. In het intakeformulier wordt gevraagd naar je vooropleiding en motivatie voor dit bachelorprogramma. Het formulier wordt gestuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Het is belangrijk dat je e-mailadres in Studielink correct staat.

  De intake is de start van de studiebegeleiding (het tutoraat) die je als student gedurende de hele bachelor krijgt. Daarom wordt onder andere gevraagd naar je vooropleiding en je motivatie voor Europese studies. Aan de hand van de intake volgt eventueel een uitnodiging voor een gesprek.

  De intake is verplicht voor iedereen die aan de opleiding begint, dus ook voor UvA-studenten die van studie wisselen en studenten die Europese studies als tweede studie gaan volgen.

 • 7. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.