Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Future Planet Studies
Opslaan in favorieten

'De wereld in!'

'Bij Future Planet Studies bestuderen we de thema´s die mij bezighouden, de onderwerpen die in de kroeg bij velen heftig gebrul veroorzaken, de vragen waar niemand antwoord op heeft. De toekomst. Al sinds mensenheugenis een fascinatie.'

Hoe is het mogelijk een studie te volgen over een onbekend onderwerp, kun je je misschien afvragen. Maar als je andersom redeneert: mensen speculeren hoe dan ook over de toekomst, dus een wetenschappelijke benadering is niet meer dan logisch. De trends op het gebied van voedsel, energie, water, landgebruik en denkpatronen worden door wetenschappers steeds meer doorgetrokken, omdat het nodig is.

Wij mensen zijn een sterk geëvolueerde apensoort die adaptief blijft door de lange termijn in beslissingen mee te nemen. Alleen zijn mensen stiekem nog niet zo goed in staat om over de wereld te denken als één systeem. Wij zijn gewend te denken in compartimenten en hokjes en thema´s en disciplines. Op die manier dringt het grote plaatje nooit door. Daarom is het uniek om als student vanaf het begin van je studie een andere invalshoek mee te krijgen!'

Studeren als een instrument om de wereld in te trekken met je eigen doel

'Over dertig jaar is er geen fossiele energie meer.' Dit besef zonk bij mij pas na enkele goede colleges in. Waarom zijn we als samenleving massaal Oost-Indisch doof? Waarom spreken politieke leiders het volk niet toe over de onmogelijkheid van onze levensstijl, zodat we de noodzaak van verandering inzien? Het lijkt alsof de kennis slechts bij weinigen binnenkomt en zo snel mogelijk ontkoppeld wordt van daden. De bizarheid van dit feit krijgt tijdens het eerste jaar Future Planet Studies steeds tastbaardere vormen.

Maar wat kan een Future Planet Studies-student dan bijdragen? De kennis van hen die al tientallen jaren langer nadenken heb ik aangehoord en laten doordringen. Met dit perspectief kies ik een specialisatie en maak zo een gedeelte van het systeem mijn terrein. Dit kan de economie, politiek, aardwetenschappen of ecologie zijn. Maar de visie draag ik mee vanuit het globale inzicht vanuit Future Planet Studies. Ik zie studeren als een instrument om de wereld in te trekken met je eigen doel, en deze studie dwingt je om over een richting na te denken. Gaaf.