Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Pedagogische wetenschappen
Vergelijk

Elisa: 'Pedagogische wetenschappen is een theoretische opleiding, maar ik vind het ook heel prettig dat je hier de mogelijkheid hebt om praktijkervaring op te doen.'

In mijn tweede jaar wilde ik graag een stage lopen en kwam bij de Voorleesexpress terecht: een keer per week bij een gezin thuis voorlezen voor de kinderen.

Elisa Somsen
Elisa Somsen

Ik vind werken met kinderen heel leuk, maar vooral ook het leren over de ontwikkeling van kinderen en hoe je daarin kunt ondersteunen. Ik dacht altijd dat ik praktisch ingesteld was, maar toen ik aan de pabo studeerde merkte ik dat ik toch de verdieping miste. Ik ben erg blij met de switch. Pedagogische wetenschappen is een theoretische opleiding, maar ik vind het ook heel prettig dat je hier  de mogelijkheid hebt om praktijkervaring op te doen. In mijn tweede jaar wil ik graag een stage lopen en nu doe ik vrijwilligerswerk bij de Voorleesexpress: een keer per week lees ik bij een gezin thuis voor.

Ik vind binnen de pedagogiek het onderwijsaspect heel interessant. Dan gaat het bijvoorbeeld over drukke jongens in de klas of leerproblemen. Dat aan de UvA het eerste jaar gezamenlijk is met onderwijskunde, sprak me dan ook heel erg aan. Na het eerste jaar kun je zelfs nog switchen, maar ik denk erover om de bachelor pedagogische wetenschappen te combineren met een minor onderwijskunde. Binnen de pedagogiek ben ik vooral geïnteresseerd in opvoedingsondersteuning. Vooral hoe je problemen kan ondervangen door in de opvoeding optimaal te ondersteunen. Er zijn volgens mij heel veel kinderen die klinische hulp krijgen, terwijl er met opvoedingsondersteuning ook heel veel bereikt kan worden.

Naast mijn studie zat ik in de opleidingscommissie, als studentlid en voorzitter. Ik doe graag activiteiten naast mijn studie en ik vind het daarnaast ook belangrijk dat je je stem laat horen als je daartoe de mogelijkheid hebt. Wanneer ik tegen iets aanloop in de opleiding kan ik dat via de opleidingscommissie laten weten.

Wat ik na de bachelor wil doen, weet ik nog niet. Ik twijfel nu tussen onderwijs of opvoedingsondersteuning. Ik heb deze studie niet gekozen voor de komende 40 jaar; ik doe nu iets wat ik heel leuk vind, dat is denk ik belangrijk in je studiekeuze. Een universitaire opleiding bereid je op heel veel vlakken voor en het is altijd mogelijk om extra vakken te volgen op een ander gebied.