Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Pedagogische wetenschappen

Studieprogramma

Bachelor Pedagogische wetenschappen

Het eerste jaar

In het eerste jaar volg je deels samen met studenten Onderwijswetenschappen de basisvakken in Pedagogiek en onderwijskunde en volg je colleges over Psychologie, Beleid, Ethiek, Kinderrechten en Methodenleer en statistiek, gericht op opvoeding en onderwijs. In een kleine werkgroep van ongeveer 16 studenten ga je verder op de stof in en leer je gespreksvaardigheden en verschillende academische vaardigheden. Vanaf het eerste jaar ga je je ook oriënteren op de praktijk en het werk wat je kunt gaan doen.

Na het eerste semester van jaar 1 kiezen voor Pedagogische wetenschappen en/of Onderwijswetenschappen

Doordat je uitgebreid kennismaakt met de vakgebieden van Pedagogische en Onderwijswetenschappen, kun je na het eerste semester van het eerste jaar nog overstappen naar Onderwijswetenschappen of eventueel besluiten beide studies te volgen.

Het tweede en derde jaar

In het tweede en derde jaar verdiep je je in opvoedings, ontwikkelings- en gedragsproblemen en onderwijsleerproblemen. Je breidt je academische en onderzoeksvaardigheden verder uit en je maakt kennis met de praktijk via je bachelorstage en opdrachten in het kader van je loopbaanorientatie. Daarnaast bouw je je klinische vaardigheden uit o.a. via de vakken Diagnostiek en Diagnostische vaardigheden.
Een deel van de opleiding vul je zelf in met keuzevakken. Je kunt kiezen voor vakken die aansluiten bij je interesse, met de keuze om je te verdiepen met een gespecialiseerde minor binnen Pedagogische wetenschappen of juist te verbreden via interdisciplinaire minoren (waarin verschillende vakgebieden samenkomen).

Je sluit je bachelor af met een onderzoek en een scriptie. Na een succesvolle afronding ontvang je het bachelordiploma en de titel Bachelor of Science (BSc).

Ben je nieuwsgierig naar een college of werkgroep? Loop dan een keer mee met een van onze studenten. Dan kun je echt ervaren hoe het is om Onderwijskunde te studeren. Als je eerst meer informatie over de studie wilt, kijk dan ook eens in de studiegids.

Bachelor Pedagogische wetenschappen in de Studiegids

Meelopen UvA

Jongeren. Maak er je studie van.

Onderwijsvormen

  • Bij hoorcolleges is de docent voornamelijk aan het woord; hij licht het studiemateriaal toe dat je van tevoren hebt bestudeerd.
  • In werkgroepen discussieer je over de leerstof in groepen van ongeveer 16 studenten. Je maakt opdrachten, schrijft werkstukken en adviezen en houdt presentaties of je leert pedagogische (klinische) beroepsvaardigheden.

De meeste colleges worden afgesloten met een of meerdere toetsen, bijvoorbeeld een of twee schriftelijke (deel)tentamens en een werkstuk of een presentatie.

Hoeveel studeer je per week?

  • Studielast per week: 40 uur
  • Onderwijs per week: 14 uur (eerste jaar), 8-10 uur (tweede en derde jaar)
  • Zelfstudie per week: 25-30 uur