Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Politicologie
Opslaan in favorieten

Studieprogramma

De bachelor Politicologie is een programma van 180 studiepunten en duurt drie jaar. Het programma wordt volledig in het Engels aangeboden, maar kan ook in combinatie met vakken, werkgroepen en geschreven werk in het Nederlands gevolgd worden. Je krijgt een brede oriëntatie in Internationale betrekkingen, Politieke economie, Bestuur en beleid, Vergelijkende politicologie en Politieke theorie.

 • Jaar 1

  Het eerste jaar biedt je een overzicht van het onderzoeksgebied van de Politicologie. Sleutelbegrippen zoals conflict, samenwerking, belangen en macht passeren de revue, evenals de grote vragen die politicologen stellen over actuele maatschappelijke trends en over politieke systemen wereldwijd. Naast vakken over openbaar bestuur en beleid, politiek denken, internationaal recht en moderne geschiedenis, maak je kennis met onderzoek doen in de politieke wetenschappen. In kleine werkgroepen leer je analytische vaardigheden, en bekwaam je jezelf in kritisch denken, academisch schrijven, debatteren en presenteren.

 • Jaar 2

  In het tweede jaar gaan de vakken over de grote vraagstukken in de hedendaagse politiek: van sociale ongelijkheid en rechtvaardigheid tot politieke economie, zowel in democratische als in autoritaire politieke stelsels. Je kiest voor een kernmodule in één van de specialisaties: Internationale Betrekkingen (International Relations), Vergelijkende Politicologie (Comparative Politics), Bestuur en Beleid (Public Policy and Governance) of Politieke Theorie (Political Theory). In een onderzoeksproject, samen met je medestudenten, rond een thema dat je zelf hebt gekozen, leer je om de academische, methodologische en praktische vaardigheden die je in de eerste vier semesters hebt verworven toe te passen. In het derde jaar wordt je carrièreoriëntatie voortgezet. 

 • Jaar 3

  Het laatste jaar biedt nog meer ruimte voor verdere specialisatie. Je kunt kiezen uit een breed scala aan onderwerpen en regio’s. Ook is het mogelijk om de keuzeruimte in te vullen met een stage, studie in het buitenland, het leren van een extra taal of het volgen van een volledige minor. De opleiding wordt afgerond met een onderzoek en het schrijven van een scriptie onder begeleiding van ervaren senior docenten binnen kleinschalige, thematische werkgroepen.

Studieschema

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Geschiedenis van de moderne wereld sinds 1750
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Academische Vaardigheden voor Politicologen I
  1—2
  6
 • Inleiding Politicologie
  1—2
  6
 • Public Policy and Governance
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Onderzoeksproject I
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • History of political thought
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Academische Vaardigheden voor Politicologen II
  4—5
  3
 • Introduction to political science research
  4—5
  9
 • International relations
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
 • Law and politics
  ???studyprogramme .period??? 6
  6
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Academische Vaardigheden voor Politicologen III
  1—3
  9
 • Political economy
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Research methods
  1—2
  9
 • Democracies, autocracies and transitions
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Diversity, equality and justice
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Research project II: Practicing research skills
  ???studyprogramme .period??? 3
  ???studyprogramme .period??? 6
  6
 • Gebonden keuze: Kernmodules
  4—5
  12
 • Gebonden keuze: Keuzeruimte jaar 2
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Vrije keuze: Vrije keuzeruimte
  1—6
  30
 • Gebonden keuze: Bachelor scriptieproject
  2—3
  5—6
  12
 • Gebonden keuze vakken: Bachelor seminar 6 EC
  ???studyprogramme .period??? 1
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Gebonden keuze vakken: Bachelor seminar 12EC
  1—6
  12

Meer weten over het studieprogramma? Kijk in de studiegids.

Extra mogelijkheden

In het derde jaar heb je de ruimte om (maximaal) 30 studiepunten te besteden aan vakken bij een andere opleiding, een stage, studie aan een buitenlandse universiteit of een minor.

Uitwisseling

Met het Erasmus-uitwisselingsprogramma kun je in het derde jaar een semester onderwijs volgen aan een universiteit in de EU, maar ook in landen daarbuiten (bijvoorbeeld Turkije of Canada).

Keuzeruimte en minor

In de keuzeruimte kun jezelf verbreden door keuzevakken te volgen binnen Politicologie of bij een andere opleiding, zoals Sociologie, Communicatiewetenschap of Economie. Je kunt de keuzeruimte gebruiken om je voor te bereiden op een master in een andere richting dan Sociologie.

Je kunt ook een minor volgen bij een andere opleiding of één van de interdisciplinaire minoren. Een minor is een samenhangend vakkenpakket van meestal 30 studiepunten, waarmee je kennis kunt maken met een ander vakgebied. Door de keuze van een minor kun je je persoonlijke interesses in een studiepad combineren. Vaak is een minor ook een verplichte voorbereiding op een master bij een andere opleiding.

Stage

Je kunt de vrije keuzeruimte invullen met een stage. Een stage kan je intellectuele houding, kennis en vaardigheden, die in eerdere studiejaren zijn opgedaan, aanscherpen. Bovendien kan de (onderzoeks) stage een zinnige voorbereiding bieden op het schrijven van de bachelorscriptie. Ook bljkt een stage voor veel studenten een opstap naar de beroepspraktijk.

Je kunt stage lopen bij een scala aan werkgevers, variërend van de VN en de EU, buitenlandse ambassades, ministeries en gemeenten, denktanks, banken, politieke partijen, organisaties als Greenpeace, Amnesty International, het Rode Kruis en organisatieadviesbureaus tot kranten, tijdschriften en omroepen. Ook zijn er binnen de opleiding mogelijkheden om als junior-assistent mee te lopen met het onderzoek van docentonderzoekers en promotiestudenten.

Je kunt zelf op zoek naar een stageplek maar je kunt ook de stage-coordinator benaderen.Ook zijn er binnen de opleiding mogelijkheden om als junior-assistent mee te lopen met het onderzoek van docentonderzoekers en promotiestudenten. 

Honoursprogramma

Ben jij een talentvolle student op zoek naar meer verdieping in je studie, dan is het Talentprogramma geknipt voor jou. Je maakt op originele wijze kennis met wetenschappelijk onderzoek door een uitdagend pakket van verdiepende of verbredende vakken. Je richt je programma zelf in en je werkt op hoog niveau samen in kleine groepen.

Het Talentprogramma bestaat uit 30 EC die je bovenop het reguliere studieprogramma van de bachelor kunt volgen en omvat tevens het Honoursprogramma

Studielast

De studielast is 40 uur per week:

 • Onderwijs: ongeveer 12 uur per week. Projecten en practica zijn in het eerste en tweede jaar fulltime. Later wordt het aantal contacturen minder.
 • Zelfstudie: ongeveer 28 uur