Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Matthijs de Geus
Matthijs de Geus

In 2013 ben ik begonnen met de bachelor Psychobiologie. Mijn keuze kwam voort uit mijn belangstelling voor de biologie achter menselijk gedrag en de afwijkingen die daarbij kunnen voorkomen. Nu, na drie jaar, ben ik nog altijd erg tevreden over mijn studiekeuze. Ik heb ontzettend veel inhoudelijke kennis opgedaan, en daarnaast ook algemene vaardigheden ontwikkeld in bijvoorbeeld het lezen en schrijven van academische teksten en het presenteren van informatie.

Hersenonderzoek op het allerkleinste niveau

Van de vele practica die de bachelor kent, vond ik het practicum humane neuroanatomie een van de meest indrukwekkende. Hierbij gingen we naar het AMC en kregen we les over het brein aan de hand van echte hersenen! Nu loop ik bij de UvA stage in een groep die onderzoek doet in de moleculaire neurowetenschappen. In dit onderzoeksgebied kijken we op het allerkleinste niveau naar de ontwikkeling van de hersenen en het ouder worden van het zenuwstelsel. Hierbij werk ik voornamelijk met humane cellen maar soms ook met weefsel afkomstig van proefdieren.

Hoewel je er in de bachelor Psychobiologie nog niet veel mee in aanraking zal komen, is het dus wel belangrijk om te weten dat er binnen het onderzoeksgebied gewerkt wordt met proefpersonen en met proefdieren zoals muizen, mocht je hier ethische bezwaren tegen hebben.

In mijn tweede studiejaar ben ik lid geworden van de ASAC, een studenten klimsportvereniging. Hiermee ga ik geregeld op weekend naar de Ardennen om te klimmen en hebben we af en toe leuke feesten. Amsterdam heeft een heel groot aanbod aan verenigingen, van sportvereniging tot borrelvereniging, en ik zou je zeker aanraden om eens rond te kijken. Ook hoef je helemaal niet per sé direct in je eerste studiejaar lid te worden, maar kun je ook, zoals veel mensen doen, in je tweede jaar lid worden van een vereniging.

Na de bachelor

Na mijn bachelor wil ik waarschijnlijk de master Biomedical Sciences: Neurobiology gaan doen met de track Molecular Neuroscience. Als ik daarmee klaar ben wil ik misschien ook nog wel voor een promotie gaan. Ik weet nog niet zeker of ik de rest van mijn leven in het onderzoek wil blijven, maar gezien de brede basis die je bij deze opleiding opbouwt, maak ik mij geen zorgen over het vinden van een leuke baan.