Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Na je bachelor

Masteropleidingen

Met een bachelor Psychobiologie word je breed opgeleid. Na afronding van je bachelor kun je aan de UvA op diverse plekken verder in het psychobiologisch vakgebied. Maar je kunt ook kiezen voor een master in een aanpalend vakgebied in binnen- of buitenland.

 • Master Psychologie

  Het is ook mogelijk om na je bachelor Psychobiologie verder te gaan met een master in de psychologie. Er zijn verschillende mogelijkheden. Binnen de master Psychologie kun je bijvoorbeeld kiezen voor de track Brain and Cognition in Society, Behavioral Data Science of een andere niet-klinische track. Binnen Gezondheidszorgpsychologie kun je kiezen voor de track Klinische Neuropsychologie. Om toelaatbaar te zijn tot de selectie van deze track moet je wel eerst een schakelprogramma volgen. Als je verder wilt in het psychologisch onderzoek is de Research Master Psychology ook een mogelijkheid.

  Psychologie

  Gezondheidszorgpsychologie - track Klinische Neuropsychologie

  Research Master Psychologie

Op de website van Studiekeuze123 kun je checken welke masteropleiding studenten kiezen na het afronden van de bachelor Biomedische wetenschappen aan de UvA.

Beroepen voor Psychobiologen

Als student Psychobiologie word je in de eerste plaats opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Ongeveer de helft van de afgestudeerde psychobiologen kiest er voor om na de masteropleiding te promoveren en zo verder te gaan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar je kunt ook terecht in het bedrijfsleven, bij een non-profit organisatie of bij de overheid, denk aan de farmaceutische industrie, patiëntenverenigingen of een ministerie.   

Als psychobioloog werk je overigens niet direct met patiënten, daarvoor moet je naast Psychobiologie bijvoorbeeld Psychologie of Geneeskunde gestudeerd hebben.

Voorbeelden van beroepen waar onze afgestudeerden in terecht komen zijn:

 • Onderzoeker/promovendus

  Kies je er voor om na de masteropleiding verder te gaan in het onderzoek, dan volg je eerst een vierjarig promotietraject dat je afrondt met een proefschrift. Als gepromoveerde psychobioloog kun je door gaan in het onderzoek aan de universiteit of bij onderzoeksinstituten zoals het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN). Als onderzoeker kun je ook in het bedrijfsleven werken op een Research en Development afdeling, bijvoorbeeld in de farmaceutische industrie of in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of psychiatrische instelling. 

  Bekijk hier de video van Jet Zoon, promovendus

 • Neuromarketeer

  Als neuromarketeer pas je neurowetenschappelijke methoden toe om consumentengedrag te analyseren en begrijpen. Met behulp van EEG, fMRI en psychologisch onderzoek je hoe je producten en diensten beter kunt laten aansluiten op de behoefte van de doelgroep. Een relatief nieuw beroep met veel potentie.

 • Data analist

  Als data analist verwerk je grote hoeveelheden data tot informatie die voor mensen begrijpelijk is. Als psychobioloog ben je opgeleid tot onderzoeker en heb je een sterk analytisch vermogen ontwikkeld dat je kunt inzetten voor dit soort analyses.

 • Wetenschapsvoorlichter

  Als je het leuk vindt om je kennis over te brengen op anderen dan kunt je dat behalve in het onderwijs ook bij diverse andere organisaties doen als wetenschapsvoorlichter of wetenschappelijk redacteur. Denk aan wetenschapsredacties en wetenschappelijke tijdschriften, musea of voor een patiëntenvereniging.

 • Leraar

  Als afgestudeerd psychobioloog heb je een uitgebreide kennis van de biologie, waardoor je op een middelbare school les kunt geven.

  Major Teaching in de master

  Als je al weet dat je leraar wilt worden, dan kun je bij de meeste masteropleidingen aan de UvA in je keuzeruimte de major Teaching volgen. Deze major leidt je op tot eerstegraads docent.

 • Psycholoog of psychotherapeut

  Via de dubbele bachelor of een master Psychologie kun je psycholoog of psychotherapeut worden. Als psycholoog kun je een diagnose stellen en begeleid je je cliënt vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis. 

In 2015 heeft de opleiding een onderzoek gedaan onder alle afgestudeerden Psychobiologie. Onderstaand diagram geeft een beeld van de meest voorkomende functies onder de afgestudeerden Psychobiologie op dat moment.

Grafiek Afgestudeerden Bachelor Psychobiologie