Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Psychobiologie
Opslaan in favorieten

Na je bachelor

Masteropleidingen

Met een bachelor Psychobiologie word je breed opgeleid. Na afronding van je bachelor kun je aan de UvA op diverse plekken verder in het psychobiologisch vakgebied. Maar je kunt ook kiezen voor een master in een aanpalend vakgebied in binnen- of buitenland.

 • Master Psychologie

  Het is ook mogelijk om na je bachelor Psychobiologie verder te gaan met een master in de psychologie. Er zijn verschillende mogelijkheden. Binnen de master Psychologie kun je bijvoorbeeld kiezen voor de track Brain and Cognition in Society, Behavioral Data Science of een andere niet-klinische track. Binnen Gezondheidszorgpsychologie kun je kiezen voor de track Klinische Neuropsychologie. Om toelaatbaar te zijn tot de selectie van deze track moet je wel eerst een schakelprogramma volgen. Als je verder wilt in het psychologisch onderzoek is de Research Master Psychology ook een mogelijkheid.

Op de website van Studiekeuze123 kun je checken welke masteropleiding studenten kiezen na het afronden van de bachelor Biomedische wetenschappen aan de UvA.

Beroepen voor Psychobiologen

Als student Psychobiologie word je in de eerste plaats opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Ongeveer de helft van de afgestudeerde psychobiologen kiest er voor om na de masteropleiding te promoveren en zo verder te gaan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar je kunt ook terecht in het bedrijfsleven, bij een non-profit organisatie of bij de overheid, denk aan de farmaceutische industrie, patiëntenverenigingen of een ministerie.   

Als psychobioloog voer je geen klinische behandelingen bij patiënten uit, daarvoor moet je bijvoorbeeld Psychologie of Geneeskunde gestudeerd hebben. Wel is het mogelijk om wetenschappelijk onderzoek te doen met proefpersonen.

 

Voorbeelden van beroepen waar onze afgestudeerden in terecht komen zijn:

 • Onderzoeker/promovendus

  Kies je er voor om na de masteropleiding verder te gaan in het onderzoek, dan volg je eerst een vierjarig promotietraject dat je afrondt met een proefschrift. Als gepromoveerde psychobioloog kun je door gaan in het onderzoek aan de universiteit of bij onderzoeksinstituten zoals het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN). Als onderzoeker kun je ook in het bedrijfsleven werken op een Research en Development afdeling, bijvoorbeeld in de farmaceutische industrie of in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of psychiatrische instelling. 

 • Neuromarketeer

  Als neuromarketeer pas je neurowetenschappelijke methoden toe om consumentengedrag te analyseren en begrijpen. Met behulp van EEG, fMRI en psychologisch onderzoek je hoe je producten en diensten beter kunt laten aansluiten op de behoefte van de doelgroep. Een relatief nieuw beroep met veel potentie.

 • Data analist

  Als data analist verwerk je grote hoeveelheden data tot informatie die voor mensen begrijpelijk is. Als psychobioloog ben je opgeleid tot onderzoeker en heb je een sterk analytisch vermogen ontwikkeld dat je kunt inzetten voor dit soort analyses.

 • Wetenschapsvoorlichter

  Als je het leuk vindt om je kennis over te brengen op anderen dan kunt je dat behalve in het onderwijs ook bij diverse andere organisaties doen als wetenschapsvoorlichter of wetenschappelijk redacteur. Denk aan wetenschapsredacties en wetenschappelijke tijdschriften, musea of voor een patiëntenvereniging.

 • Leraar

  Als afgestudeerd psychobioloog heb je een uitgebreide kennis van de biologie, waardoor je op een middelbare school les kunt geven.

  Major Teaching in de master

  Als je al weet dat je leraar wilt worden, dan kun je bij de meeste masteropleidingen aan de UvA in je keuzeruimte de major Teaching volgen. Deze major leidt je op tot eerstegraads docent.

 • Psycholoog of psychotherapeut

  Via de dubbele bachelor of een master Psychologie kun je psycholoog of psychotherapeut worden. Als psycholoog kun je een diagnose stellen en begeleid je je cliënt vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis. 

In 2015 heeft de opleiding een onderzoek gedaan onder alle afgestudeerden Psychobiologie. Onderstaand diagram geeft een beeld van de meest voorkomende functies onder de afgestudeerden Psychobiologie op dat moment.

Grafiek Afgestudeerden Bachelor Psychobiologie
Klik om de afbeelding te vergroten

Afgestudeerden van de bachelor Psychobiologie aan het woord

Hilde Taverne | Dataconsultant voor de gezondheidszorg

'Er is veel dat tussen de universiteit en het bedrijfsleven inhangt. Juist voor psychobiologen zijn deze werkplekken heel interessant.'

Leanne Schmitz | Consultant Life Sciences bij Catalyze

'Tijdens de bachelor Psychobiologie heb ik veel opgestoken over alle verschillende aspecten die komen kijken bij onderzoek doen, zoals labvaardigheden en wetenschappelijke literatuur snel doorgronden.'

Thomas Dolman | Data science consultant bij Regioplan

'Bij Psychobiologie kun je een docent na een college altijd even aanspreken.'

Arjan Miedema | Bestuursadviseur bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

'Bij Psychobiologie heb ik geleerd om zaken vanuit verschillende hoeken te benaderen. Deze vaardigheid gebruik ik ook als bestuursadviseur veel.'