Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Waar gaat Biomedische wetenschappen over?

Als student Biomedische wetenschappen leer je onderzoek doen naar de oorzaken van ziektes bij de mens en naar behandelmethodes om deze te bestrijden. Ook leer je hoe voorkomen kan worden dat mensen ziek worden.

Om te kunnen doorgronden wat er in een ziek lichaam gebeurt, leer je eerst in detail te begrijpen hoe het gezonde menselijk lichaam werkt. Dit bestudeer je op het niveau van moleculen, cellen, weefsels en organen. Daarna leer je hoe ziektes ontstaan door onder andere te kijken naar de werking van virussen, bacteriĂ«n en afwijkingen in het DNA van het menselijk lichaam. Met die kennis kun je onderzoek doen naar bestaande en nieuwe behandelmethodes.

Vijf redenen om Biomedische wetenschappen aan de UvA te studeren

Veel practica en data-analyse

Als biomedisch wetenschapper moet je kritisch nadenken, de juiste vragen stellen en creatieve oplossingen bedenken voor nieuwe problemen. Hiervoor moet je je theoretische kennis koppelen aan de praktijk. In de opleiding ga je zelf actief aan de slag tijdens practica, werk- en laptopcolleges. Zo leer je om stapsgewijs verbanden te leggen tussen alle experimentele details. Je ontwikkelt begrip en inzicht in de context van het grotere biologische systeem: op het niveau van cellen, weefsels en hele organismen.

Samenwerking met Amsterdam UMC, NKI en Sanquin voor stages

We werken nauw samen met het Amsterdam UMC (Universitair Medische Centra), locatie AMC, het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Sanquin (het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst). Hierdoor krijg je colleges over de nieuwste ontwikkelingen van onderzoekers van deze instituten en heb je uitgebreide mogelijkheden voor je stage.

Unieke focus op -Omics en Systeembiologie

Biologische processen kunnen tegenwoordig tot in het kleinste detail in kaart worden gebracht. Daarbij worden vaak grote hoeveelheden data gegenereerd. Zo kan in Ă©Ă©n klap de activiteit van alle genen (‘transcriptomics’), of de aanwezigheid van eiwitten (‘proteomics’) en metabolieten (‘metabolomics’) in een cel worden bepaald. De leerlijn ‘-Omics en Systeembiologie’ loopt als een rode draad door het studieprogramma heen. Hier leer je hoe je deze nieuwe experimentele onderzoekstechnieken en bijbehorende analysemethoden (samengevat onder de noemer ‘-omics’) gebruikt om inzicht te krijgen in de mechanismen van gezondheid en ziekte.

Begeleiding door mentor

In je eerste jaar word je in kleine groepen begeleid door een mentor. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.  

Gegarandeerde stageplaats

Tijdens je afstudeerproject werk je minimaal drie maanden mee aan actueel onderzoek. Zo word je goed voorbereid op een masteropleiding en een baan in het werkveld. De opleiding garandeert je een stageplaats.
Copyright: Lisa Kolk
Na een aantal basisvakken, is er best veel ruimte om je eigen vakkenpakket in te delen. Uniek bij de UvA is het vak Omics. Bij dit vak leer je nieuwe en experimentele onderzoekstechnieken te gebruiken. Het is goed om te weten dat deels op het Science Park en deels op het UMC Amsterdam in Zuidoost je vakken volgt. Lisa Kolk, Biomedische wetenschappen student Wat zeggen onze studenten over de opleiding?

Past Biomedische wetenschappen bij jou? 

  • Je hebt een vwo-diploma met het profiel Natuur en Techniek met biologie of Natuur en Gezondheid met natuurkunde
  • Je vindt biologie een interessant vak
  • Je wilt weten hoe het menselijk lichaam werkt, hoe ziektes ontstaan en hoe je die kunt voorkomen of genezen.
  • Je bent nieuwsgierig, neemt initiatief en bent onderzoekend ingesteld 
  • Je wilt graag meewerken aan het oplossen van gezondheidsproblemen

Toelating en inschrijving: numerus fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding en het aantal stageplekken te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Biomedische wetenschappen een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 175 plaatsen. Om je te kunnen aanmelden voor de selectie en plaatsing heb je een vwo-diploma nodig met een N&T-profiel met biologie of een N&G-profiel met natuurkunde. De selectieprocedure bestaat uit een onderwijsdag op vrijdag 21 februari 2025 en dinsdag 25 februari 2025 en een toetsdag op zaterdag 15 maart 2025. De afgelopen jaren konden wij alle deelnemers aan de selectieprocedure een plaats bieden in de opleiding.

Let op: deze opleiding heeft een vroege inschrijfdeadline. Vanaf oktober tot uiterlijk 15 januari kun je je inschrijven voor de selectie voor studiejaar 2025-2026

Dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

Liggen jouw interesses zowel bij Geneeskunde als bij Biomedische wetenschappen? De UvA biedt getalenteerde studenten de kans een dubbele bachelor Geneeskunde-Biomedische wetenschappen te doen.

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Biomedische wetenschappen
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
RIO-code
56990
Locatie
UvA Science Park en UMC Amsterdam