Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Waar gaat Biomedische wetenschappen over?

Als student Biomedische wetenschappen leer je onderzoek doen naar de oorzaken van ziektes bij de mens en naar behandelmethodes om deze te bestrijden. Ook leer je hoe voorkomen kan worden dat mensen ziek worden.

Om te kunnen doorgronden wat er in een ziek lichaam gebeurt, leer je eerst in detail te begrijpen hoe het gezonde menselijk lichaam werkt. Dit bestudeer je op het niveau van moleculen, cellen, weefsels en organen. Daarna leer je hoe ziektes ontstaan door onder andere te kijken naar de werking van virussen, bacteriĂ«n en afwijkingen in het DNA van het menselijk lichaam. Met die kennis kun je onderzoek doen naar bestaande en nieuwe behandelmethodes.

Vijf redenen om Biomedische wetenschappen aan de UvA te studeren
Unieke focus op ‘-Omics en Systeembiologie

Leer nieuwe experimentele onderzoekstechnieken

Veel practica en data-analyse

Samenwerking met Amsterdam UMC, NKI en Sanquin voor stages

Begeleiding door mentor

Gegarandeerde stageplaats

 1. Unieke onderwerpen zoals '-Omics' en Systeembiologie
  Uniek aan de UvA is de focus op '-Omics' en Systeembiologie. Hierbij leer je nieuwe en experimentele onderzoekstechnieken zoals DNA Sequencing gebruiken, waarbij grote hoeveelheden data worden gegenereerd en geanalyseerd voor onderzoek naar nieuwe behandelmethodes, zoals meer gepersonaliseerde zorg bij kanker.
 2. Begeleiding door mentor 
  In je eerste jaar word je in kleine groepen begeleid door een mentor. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.  
 3. Samenwerking met Amsterdam UMC, het Nederlands Kankerinstituut en Sanquin
  We werken nauw samen met het Amsterdam UMC, locatie AMC, het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Sanquin (het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst). Hierdoor krijg je colleges over de nieuwste ontwikkelingen van onderzoekers van deze instituten en heb je uitgebreide mogelijkheden voor je stage.
 4. Gegarandeerde stageplaats van minimaal drie maanden 
  Tijdens je afstudeerproject werk je minimaal drie maanden mee aan actueel onderzoek. Zo word je goed voorbereid op een masteropleiding en een baan in het werkveld. De opleiding garandeert studenten een stageplaats.
 5. Opleiding steekt uit boven de basiskwaliteit
  We zijn er trots op dat de opleiding het predikaat 'goed' heeft gekregen van de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie- organisatie). Dat betekent dat de opleiding systematisch uitsteekt boven de basiskwaliteit. Sterke punten van de opleiding zijn volgens het panel onder meer de aandacht voor experimentele laboratorium- en data-analysethechnieken, de kleinschalige practica en werkgroepen en de innovatieve manier waarop er aan academische vaardigheden, zoals presenteren en wetenschappelijk schrijven, gewerkt wordt.
Copyright: uva
Het lichaam is een heel complex systeem. Er is nog veel dat we er niet van weten. Ik vind het leuk om te speculeren over hoe het lichaam precies werkt en de meeste professoren gaan daar graag met mij over in gesprek. Biomedische wetenschappen student, Kaiden Sewradj Wat zeggen onze studenten over de opleiding?

Past Biomedische wetenschappen bij jou? 

 • Je hebt een vwo-diploma met het profiel Natuur en Techniek met biologie of Natuur en Gezondheid met natuurkunde
 • Je vindt biologie een interessant vak
 • Je hebt belangstelling voor de gezondheid van de mens en het ontstaan van ziektes
 • Je bent initiatiefrijk en een echte onderzoeker
 • Je wilt graag meewerken aan het oplossen van gezondheidsproblemen

Toelating en inschrijving: numerus fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding en het aantal stageplekken te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Biomedische wetenschappen een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 175 plaatsen. Om je te kunnen aanmelden voor de selectie en plaatsing heb je een vwo-diploma nodig met een N&T-profiel met biologie of een N&G-profiel met natuurkunde. De selectieprocedure bestaat uit een onderwijsdag op donderdag 20 februari 2025 en vrijdag 24 februari 2025 en een toetsdag op zaterdag 15 maart 2025. De afgelopen jaren konden wij alle deelnemers aan de selectieprocedure een plaats bieden in de opleiding.

Let op: deze opleiding heeft een vroege inschrijfdeadline. Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor studiejaar 2024-2025. Vanaf 1 oktober 2024 kun je je aanmelden voor de selectie voor studiejaar 2025-2026.

Dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

Liggen jouw interesses zowel bij Geneeskunde als bij Biomedische wetenschappen? De UvA biedt getalenteerde studenten de kans een dubbele bachelor Geneeskunde-Biomedische wetenschappen te doen.

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Biomedische wetenschappen
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56990
Locatie
UvA Science Park en UMC Amsterdam