Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Biomedische wetenschappen

Opslaan in favorieten

Hoe kunnen we voorspellen hoe ziek iemand wordt bij COVID-19? Is een erfelijke afwijking als taaislijmziekte (cystic fibrosis) te genezen? Hoe bestrijden we antibioticaresistentie? Kun je met genetische data betere behandelmethodes bedenken om kanker te bestrijden? Als biomedisch wetenschapper ga je op zoek naar antwoorden op dit soort vragen.

UvA online Open huis

Een filmpje waarin de opleiding uitgelegd wordt, een vlog over een dag als student Biomedische wetenschappen en de opname van een voorlichtingspresentatie door de opleidingsdirecteur en studenten. Dit en meer vind je in op de Open huis pagina van Biomedische wetenschappen. Kijk er ook voor antwoorden op de meest gestelde vragen en hoe je in contact kunt komen met studenten uit de opleiding.

Waar gaat Biomedische wetenschappen over?

Bij Biomedische wetenschappen leer je onderzoek doen naar de oorzaken van ziektes bij de mens en naar behandelmethodes om deze te bestrijden. Ook leer je hoe voorkomen kan worden dat mensen ziek worden.

Om te kunnen doorgronden wat er in een ziek lichaam gebeurt, leer je eerst in detail te begrijpen hoe het gezonde menselijk lichaam werkt. Dit bestudeer je op het niveau van moleculen, cellen, weefsels en organen. Daarna leer je hoe ziektes ontstaan door onder andere te kijken naar de werking van virussen, bacteriën en afwijkingen in het DNA van het menselijk lichaam. Met die kennis kun je onderzoek doen naar bestaande en nieuwe behandelmethodes.

Wat houdt deze studie in?
In deze video vertellen studenten en docenten wat je kunt verwachten van de bachelor Biomedische wetenschappen.

Vijf redenen om Biomedische wetenschappen aan de UvA te studeren

 1. Unieke onderwerpen zoals '-Omics' en Systeembiologie
  Uniek aan de UvA is de focus op '-Omics' en Systeembiologie. Hierbij leer je nieuwe en experimentele onderzoekstechnieken zoals DNA Sequencing gebruiken, waarbij grote hoeveelheden data worden gegenereerd en geanalyseerd voor onderzoek naar nieuwe behandelmethodes, zoals meer gepersonaliseerde zorg bij kanker.
 2. Begeleiding door mentor 
  In je eerste jaar word je in kleine groepen begeleid door een mentor. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.  
 3. Samenwerking met Amsterdam UMC, het Nederlands Kankerinstituut en Sanquin
  We werken nauw samen met het Amsterdam UMC (onderdeel van de Amsterdams Universitaire Medische Centra), het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Sanquin (het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst). Hierdoor krijg je colleges over de nieuwste ontwikkelingen van onderzoekers van deze instituten en heb je uitgebreide mogelijkheden voor je stage.
 4. Gegarandeerde stageplaats van minimaal drie maanden 
  Tijdens je afstudeerproject werk je minimaal drie maanden mee aan actueel onderzoek en word je begeleid door onderzoekers die nauw betrokken zijn bij de opleiding. Deze praktische onderzoekservaring bereidt je goed voor op een masteropleiding of een baan in het werkveld. De UvA garandeert studenten een stageplaats.
 5. Opleiding steekt uit boven de basiskwaliteit
  We zijn er trots op dat de opleiding het predikaat 'goed' heeft gekregen van de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie- organisatie). Dat betekent dat de opleiding systematisch uitsteekt boven de basiskwaliteit. Sterke punten van de opleiding zijn volgens het panel onder meer de aandacht voor experimentele laboratorium- en data-analysethechnieken, de kleinschalige practica en werkgroepen en de innovatieve manier waarop er aan academische vaardigheden, zoals presenteren en wetenschappelijk schrijven, gewerkt wordt.

Toelating en inschrijving: numerus fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding en het aantal stageplekken te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Biomedische wetenschappen een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 175 plaatsen. Om je te kunnen aanmelden voor de selectie en plaatsing heb je een vwo-diploma nodig met een N&T-profiel met biologie of een N&G-profiel met natuurkunde. De selectieprocedure bestaat uit een online onderwijsdag en een toetsdag. De afgelopen jaren konden wij alle deelnemers aan de selectieprocedure een plaats bieden in de opleiding.

Let op: het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor de selectieprocedure voor studiejaar 2021-2022. Vanaf oktober kun je je inschrijven voor de selectie voor studiejaar 2022-2023. 

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

Als student Biomedische wetenschappen word je in de eerste plaats opgeleid tot onderzoeker. De meeste studenten gaan na het afronden van hun bachelor door in een master op het gebied van biomedische wetenschappen. Afhankelijk van de richting die je binnen je master kiest, kun je veel verschillende kanten op in de medische sector.

Typische beroepen voor biomedische wetenschappers zijn: wetenschappelijk onderzoeker bij een universiteit of onderzoeksinstituut zoals het Nederlands Kanker Instituut, bio-informaticus, (research) analist in een ziekenhuis, of in bio-tech-, farmaceutische en voedingsmiddelenbedrijven, clinical research associate of beleidsmedewerker bij een ministerie of het RIVM.

Copyright: UvA
Ik beantwoord medische vragen van artsen, apothekers en patiënten over mogelijke bijwerkingen van medicijnen. Stijntje Hibender, Drug Safety & Medical Information Expert bij Roche Nederland

Dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

Liggen jouw interesses zowel bij Geneeskunde als bij Biomedische wetenschappen? De UvA biedt getalenteerde studenten de kans een dubbele bachelor Geneeskunde-Biomedische wetenschappen te doen.

Wat is het verschil tussen Biomedische wetenschappen en Geneeskunde?

Weet jij nog niet of je Biomedische wetenschappen en Geneeskunde wilt studeren? Bekijk het overzicht met de verschillen tussen de opleidingen.

Feiten & cijfers
Diploma BSc Biomedische wetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56990