Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Charlotte, student Psychologie

 

Hoi! Ik ben Charlotte en ik ben 19 jaar. In september begin ik aan mijn tweede jaar Psychologie aan de UvA. Momenteel woon ik nog thuis, maar ik hoop zo spoedig mogelijk in het mooie Amsterdam te kunnen wonen! 

Een ander pad, dat verrassend goed bij me past 

Eerst was ik helemaal niet van plan om een wetenschappelijke studie te volgen. Ik wilde graag muzikant worden. Uiteindelijk besloot dat ik muziek als studie niet zag zitten. Ik meldde me aan voor Psychologie, omdat ik het erg inspirerend vind om op een gestructureerde manier naar gedrag en waarneming te kijken. Na een jaar vind ik het nog steeds een razend interessant vak! 

Initieel ging ik aan de UvA studeren omdat mijn ouders en zussen hier hebben gestudeerd. Achteraf bleek dat de UvA ook echt goed bij me past, omdat het internationaal is ingesteld en erg open staat voor interdisciplinair onderzoek. 

Een nieuwe, actieve manier van leren 

Wat ik heel leuk vind aan deze opleiding is dat je wordt aangespoord om op meerdere manieren met de stof om te gaan. In plaats van alleen lezen en leren, krijg je externe links om zelf een psychologisch experiment te ondergaan, mag je hypothetische casussen van patiënten behandelen en krijg je soms vermakelijke achtergrondinformatie. Dit gebeurt in de verplichte werkgroepen en wekelijkse opdrachten, maar in de colleges krijg je er ook tips en inspiratie voor! 

Ik vind het inspirerend dat veel van mijn professoren zelf onderzoek uitvoeren. Het is gaaf om te horen dat ze echt 'up-to-date' zijn met de stof die ze uitleggen. 

Hoe kies je de juiste studie? 

Je kunt een goede indruk van een studie krijgen door in de studiegids naar de omschrijvingen en leerdoelen van vakken te kijken, vragen te stellen aan zittende studenten, meeloopdagen te volgen, of gewoon een keer de campus binnen te wandelen. 

Kijk vooral of een studie specifiek bij jou past. Er zijn veel studies waar ze zeggen dat je er "geen baan mee kunt krijgen", maar er zijn ook ontzettend veel banen waar geen specifieke vooropleiding voor nodig is. Laat dat je dus niet ontmoedigen om te kiezen wat je echt wilt.