Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Toelating en inschrijving

Wil je je inschrijven, doorloop dan onderstaande stappen.

Inschrijfproces

 • 2. Check de toelatingseisen

  Je kunt Scandinavië studies studeren met de volgende (in Nederland behaalde) diploma's:

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma kun je Scandinavië studies studeren, ongeacht je profiel.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Studenten met een hbo-propedeusediploma hebben toegang tot een universitaire bachelor. Houd er wel rekening mee dat de overstap van het hbo naar een universitaire opleiding door veel studenten als erg zwaar wordt ervaren. 
  Een andere mogelijkheid is om eerst je hbo-bachelor te voltooien en je daarna in te schrijven voor een universitaire bachelor. Afhankelijk van de inhoud van de afgeronde hbo-bachelor en de keuze van de universitaire bachelor kun je vrijstelling krijgen voor onderdelen uit het universitaire bachelorprogramma. De maximale vrijstelling via deze route is 60 studiepunten. 
  Het collegegeld voor een tweede bachelor is het hogere instellingstarief. Bij de Student Service Desk kun je terecht met vragen over het collegegeld.

  Colloquium doctum

  Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Scandinavië studies dan bestaat de mogelijkheid om via een colloquium doctum toegelaten te worden.

  Lees meer over het colloquium doctum Scandinavië studies

  Diploma behaald in het buitenland?

  Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan?  Dan volg je een ander inschrijfproces. Dit geldt ook voor studenten die in Nederland een International Baccalaureate (IB) hebben behaald.

  Inschrijven met een buitenlandse vooropleiding

 • 4. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA en je aan te melden voor UvA Matching.

 • 5. Doe mee aan UvA Matching

  Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding doe je mee aan UvA Matching. Je maakt kennis met de studie en studeren, en test zo of de opleiding echt bij je past.

  De UvA Matching voor Scandinavië studies vindt online plaats tussen 2 en 12 juni

  Aanmelden

  Nadat  je je hebt ingeschreven via Studielink kun je je aanmelden voor de Matching. Nadat je je UvAnetID hebt geactiveerd, zie je in je Checklist Inschrijving op sis.uva.nl Matching staan. Hier kun je je via de Vakplanner aanmelden voor Matching.

  Ga naar SIS

  Na aanmelding kun je in Canvas, de digitale leeromgeving van de UvA, meer informatie vinden over de verdere procedure en de Matching voltooien.

  Let op: Deelname aan UvA Matching is normaliter een verplicht onderdeel van je aanmelding. In het licht van de huidige coronacrisis heeft de UvA echter besloten dat als je geen deel kunt nemen aan UvA Matching of de toets niet kunt maken vóór de deadline, dit je inschrijfverzoek voor het studiejaar 2020-2021 niet zal beïnvloeden. Hoewel het op dit moment dus niet verplicht is mee te doen aan de Matching, raden we iedereen sterk aan om toch deel te nemen, aangezien het een waardevol onderdeel is van je inschrijvingsproces.

  Meer over UvA Matching

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 6. Vul het intakeformulier in

  Studenten die in september beginnen met de bachelor Scandinavië studies moeten, naast hun deelname aan UvA Matching, ook een intakeformulier invullen. Onder hen vallen ook studenten die van opleiding veranderen of die al aan de UvA studeren en zich nu voor het eerst aanmelden voor Scandinavische talen en culturen.

  Het intakeformulier is de start van de studiebegeleiding (het tutoraat) die je gedurende je hele bachelor krijgt. Daarom wordt in de vragenlijst onder meer gevraagd naar je vooropleiding en je motivatie voor deze studie. Nadat je het intakeformulier hebt ingevuld, kan de opleiding je in de colleges plaatsen. 

  Een link naar intakeformulier wordt gestuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Zorg er daarom voor dat je e-mailadres in Studielink correct staat.

 • 7. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.