Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master
Informatierecht

Hoe draagt intellectueel eigendomsrecht bij aan technologische innovatie en de beschikbaarheid van informatieproducten en -diensten? Wat zijn de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting online? Hoe wordt je privacy gewaarborgd door apps tegen het coronavirus? Welke juridische middelen kunnen ingezet worden om desinformatie te bestrijden? Wanneer is een internetplatform aansprakelijk voor illegale content van gebruikers? Wat is de impact van Artificial Intelligence op het intellectueel eigendomsrecht en het informatierecht en welke regels gaan hierover? Dit zijn bij uitstek vragen die aan de orde komen in de master Informatierecht.

Het informatierecht is een dynamische, sterk Europees en internationaal georiënteerde discipline. Volg je masteropleiding daarom bij een van de grootste en meest vooraanstaande onderzoeksinstituten ter wereld op dit terrein: het Instituut voor Informatierecht (IViR). Het onderwijs profiteert van de laatste wetenschappelijke inzichten uit het succesvolle onderzoeksprogramma. De master is toekomstgericht, kleinschalig en intensief. De docenten zijn niet alleen voortreffelijke wetenschappers, maar hebben ook ruime praktijkervaring.

Waarom Informatierecht aan de UvA? 

Top 5 bijzondere kenmerken

  • Het informatierecht is een dynamische, sterk Europees en internationaal georiënteerde discipline. De UvA heeft een van de grootste en meest vooraanstaande onderzoeksinstituten ter wereld op dit terrein: het IViR. Het onderwijs profiteert van de laatste wetenschappelijke inzichten uit het succesvolle onderzoeksprogramma.
  • De opleiding is toekomstgericht, kleinschalig en intensief. De docenten zijn niet alleen voortreffelijke wetenschappers, maar hebben ook ruime praktijkervaring. Dit maakt deze master uniek in Nederland.
  • De academische vorming op basis van de laatste onderzoeksinzichten kun je combineren met praktijkgerichte activiteiten. In het Information Law & Policy Lab werken studenten aan beleidsvraagstukken, in samenwerking met o.a. maatschappelijke organisaties. Voor wie burgers en startende ondernemers van concreet juridisch advies wil voorzien is de Clinic TMC geknipt (deadline voor aanmelding: 15 mei). Onder begeleiding van advocaten run je met medestudenten een echte adviespraktijk. Ook kun je een onderzoekstage aan het IViR doen.
  • De vraag naar informatierechtjuristen van de UvA is groot. Door het hoge niveau en de discipline-overschrijdende aanpak in ons programma heb je een voorsprong op de arbeidsmarkt.
  • De master Informatierecht is in 2019 goed beoordeeld door zowel studenten als door de NVAO. Landelijk staat de opleiding in de top 10 van alle reguliere juridische masters (waardering 4,3 op schaal van 5).

Het studieprogramma

Informatierecht biedt een uitdagend programma voor de gemotiveerde student. Het curriculum heeft een heldere opbouw met een mix van verplichte kernvakken, schrijf- en onderzoeksvaardigheden en keuzevakken. Daarmee stel je een eigen verdiepingsprofiel samen. 

De academische vorming op basis van de laatste onderzoeksinzichten kun je combineren met praktijkgerichte activiteiten. Je kunt een research internship doen aan het IViR, of met studenten werken aan beleidsvraagstukken in een van de clinics, onder begeleiding van docenten en onderzoekers en in samenwerking met o.a. maatschappelijke organisaties. De clinics maken deel uit van de Amsterdam Law Practice.

Is deze master iets jou? 

De master Informatierecht is een selectieve master. Toelating geschiedt via een selectieprocedure die open staat voor kandidaten met een universitair juridisch bachelordiploma. Selectie gebeurt op basis van een motivatiebrief (waaruit aantoonbare affiniteit met informatierecht blijkt), curriculum vitae en cijferlijst. De deadline voor aanmelding is: 1 mei 2020.

Let op: Informatierecht is een selectieve master. Dat betekent dat je geselecteerd moet worden voor je kunt worden toegelaten. Bekijk de informatie over toelating en inschrijving.

Illustratie over datarechten van grote bedrijven
Hoe bepaal je welke data Facebook mag delen? Bij Informatierecht werk je met topdocenten aan actuele zaken.

Wist je dat …?

  • Informatierecht ook een eigen studievereniging heeft? Alle studenten van de master Informatierecht zijn lid van SViR. De vereniging is dé verbindende factor voor een groep ambitieuze studenten met een gemeenschappelijke interesse in informatierecht.
  • je ons kunt volgen op LinkedIn en Twitter?

Carrièremogelijkheden

Er is veel vraag naar informatierechtjuristen van de UvA. Door het hoge niveau en de discipline-overschrijdende aanpak in ons programma heb je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Met een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau) voldoe je bij afronding van deze master in principe aan de civiel effect-vereisten voor de advocatuur en de rechterlijke macht.

Contact en locatie

Wil je meer weten over de inhoud van het programma? Neem contact met ons op via informatierecht-fdr@uva.nl. Heb je een algemene vraag, bijvoorbeeld over je inschrijving of de locatie, of wil je de sfeer proeven op de faculteit via een virtuele Campus Tour? Kijk dan op de contactpagina.

Kerngegevens

Informatierecht
Diploma LLM Informatierecht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 60223