Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Stadsgeschiedenis (Geschiedenis)
Vergelijk

Studieprogramma

De master Stadsgeschiedenis is ontwikkeld door docenten en onderzoekers van de afdelingen Geschiedenis en Kunstgeschiedenis. Dankzij deze combinatie van twee disciplines biedt het programma een uniek en veelzijdig perspectief op steden en gebouwde structuren. Het vakkenaanbod is tegelijkertijd praktijkgericht én onderzoeksgestuurd, waardoor je goed wordt voorbereid op het werkveld en direct kunt bijdragen aan het lopende onderzoek van docenten. Of het nu gaat om Rome als centrum van het Romeinse Rijk of de gentrificatie van de Amsterdamse Jordaan: je wordt met deze master aangemoedigd om jouw stads- en architectuurhistorische interesses te volgen.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Kernvak Stadsgeschiedenis I: Perspectieven op de stad
  1—2
  12
 • Themacollege I: De digitale stad. Architectuur en geschiedenis van Joods Amsterdam
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Themacollege II: De stad en het archief
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Kernvak Stadsgeschiedenis II: De praktijk van de stad
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Vrije keuze
  4—5
  12
 • Masterscriptie Geschiedenis
  4—6
  18
UvA Studiegids: Stadsgeschiedenis
 • Kernvakken en themacollege's
  • Perspectieven op de stad
   Stadshistorici zijn gefascineerd door de gelaagdheid van steden. In dit vak maak je kennis met thema’s en theorieën die deze gelaagdheid analyseren. Tijdens het vak kies je een theorie die jou aanspreekt en pas je deze toe in onderzoek naar één specifieke straat.
  • De digitale stad
   Met GIS-systemen leren studenten historische gegevens te visualiseren en om te zetten naar 3D-reconstructies van verdwenen stadslandschappen, om hiermee nieuwe vragen te stellen aan archiefmateriaal.
  • De praktijk van de stad
   In tal van situaties heeft ons werkveld, of het nu gemeenten, ontwerpbureaus, erfgoedinstellingen of musea zijn, behoefte aan historische expertise. Voorbeelden zijn de (her)ontwikkeling van een wijk, het aanwijzen en beschermen van erfgoed, het maken van een tentoonstelling of documentaire, of het ontwikkelen van stedelijk beleid. Je werkt in dit vak aan een concrete casus die is aangeleverd door een opdrachtgever uit de praktijk, waarin je je historische kennis van de stad inzet voor onderzoek naar een actueel stedelijk of stedenbouwkundig vraagstuk.
  • De stad en het archief
   Iedere stadshistoricus moet leren werken met primaire bronnen, of dat nu plattegronden, ontwerpschetsen, schilderijen of geschreven teksten zijn. In dit college maak je nader kennis met een archief, onderzoeksinstituut of museum met een grote en diverse collectie op het gebied van de architectuur- en stadsgeschiedenis en ga je ter plekke aan de slag met origineel materiaal.
 • Keuzeruimte

  De keuzeruimte vul je in overleg met docenten zelf in, waarbij de mogelijkheid bestaat om vakken te volgen aan andere faculteiten. Het is ook mogelijk om je keuzeruimte te benutten voor een stage.

 • Stage

  Studenten Stadsgeschiedenis hebben stagegelopen bij onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort, het Centraal Museum in Utrecht, het Amsterdam Museum, Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM), Crimson Architectural Historians in Rotterdam en diverse Amsterdamse gemeentelijke diensten. De kennis en vaardigheden uit de master worden hier direct toegepast, onder andere om een breder publiek te bereiken. Studenten houden soms freelanceopdrachten of zelfs een vast dienstverband over aan hun stage.

 • Excursie

  Ons werkgebied is de stad. Het is daarom vanzelfsprekend dat we regelmatig de collegezalen verruilen voor de straten van steden in binnen- en buitenland. Dit zijn de momenten waarop we gezamenlijk de sporen van het verleden traceren en stedelijke omgevingen en gebouwde structuren leren analyseren.

Doorstroommogelijkheden

Als je tijdens de master Stadsgeschiedenis ontdekt dat je meer onderzoek zou willen doen, dan bestaat de mogelijkheid om over te stappen naar de tweejarige research master Geschiedenis. Na het doorlopen van de selectieprocedure en toelating kun je in de meeste gevallen de vakken die je tijdens het eenjarige programma hebt behaald, meenemen naar de onderzoeksmaster. De examencommissie beslist welke vakken hiervoor in aanmerking komen. Let op: je kunt alleen per september instromen in de onderzoeksmaster.