Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English
Research Master

Geschiedenis (research)

Opslaan in favorieten

De tweejarige onderzoekmaster Geschiedenis stelt je in staat om je te ontwikkelen tot een volwaardig historisch onderzoeker met een eigen profiel en een brede blik. Je bestudeert samen met gemotiveerde studenten en docenten de belangrijkste thema’s uit de historiografie, geschiedtheorie en praktijk van het historisch bedrijf. Zo word je grondig voorbereid op het zelfstandig verrichten van grensverleggend historisch onderzoek.

Geschiedenis op het hoogste niveau

Ben jij gefascineerd door geschiedenis en grenzeloos nieuwsgierig? Wil je werken aan grensverleggend onderzoek? De onderzoekmaster Geschiedenis leert je nadenken over de verschillende manieren om het verleden te benaderen. Je komt in aanraking met essentiële historische werken, verdiept je in actuele geschiedtheoretische debatten. Bovendien verwerf je inzicht in de praktijk van het moderne historische onderzoek. De opleiding biedt je veel keuzeruimte om in intensief overleg met de docenten, je eigen historische specialisatie te ontwikkelen.

 • In het kernprogramma denk je samen met anderen na over grote vragen.
 • Het brede aanbod aan keuzevakken binnen en buiten de Faculteit der Geesteswetenschappen, persoonlijk ingevulde tutorials en een zelf gekozen scriptieonderzoek bieden je de kans een eigen profiel te ontwikkelen.
 • Je wordt persoonlijk begeleid door ervaren onderzoekers en kunt in tutorials en stages aanhaken bij lopend wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijke diepgang in Nederlandstalig programma

Vrije keuzeruimte

Veel persoonlijke begeleiding

Stage is mogelijk

Waarom de onderzoeksmaster Geschiedenis aan de UvA

 • De combinatie van samen nadenken over grote vragen en veel keuzeruimte stelt je in staat om je eigen specialisatie te ontwikkelen.
 • Je wordt tijdens intensief begeleid door ervaren docenten met tal van verschillende specialisaties.
 • Het onderwijs in de kernvakken van de master wordt bovendien gegeven in de Nederlandse taal, wat de diepgang en discussiemogelijkheden ten goede komt.
 • De Universiteit van Amsterdam biedt ongekende mogelijkheden om aan te haken bij onderwijs en onderzoek en onderhoudt nauwe contacten met de vele archieven en kennisinstellingen in Amsterdam.

Na je studie

De onderzoeksmaster geschiedenis bereidt je grondig voor op het zelfstandig verrichten van grensverleggend historisch onderzoek. Je leert vragen te stellen, informatie te verzamelen en te analyseren en onderzoeksresultaten te presenteren op een hoog niveau. Met deze vaardigheden kun je in de wetenschap, maar ook bij bedrijven, media, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen aan de slag.

Studentprofiel

Je komt in aanmerking voor toelating tot deze master als je voldoet aan de toelatingseisen en aantoonbaar beschikt over de volgende kennis en kwaliteiten:

 • Je hebt voldoende academische kennis op het historisch vakgebied. De toelatingscommissie beslist op basis van je aanmelddossier of je voldoet aan deze toelatingseis. Zonder relevante en voldoende academische voorkennis ben je niet toelaatbaar.
 • Je hebt een sterke wetenschappelijke interesse en het vermogen om zelfstandig wetenschappelijk onderzoek op gevorderd (bachelor)niveau uit te voeren. Je bachelorscriptie moet met minimaal een 7,5 beoordeeld zijn.
 • Heb je een andere bachelor dan Geschiedenis, dan geldt dat je over de historische vakken binnen je vooropleiding een gewogen gemiddelde van ten minste een 7,5 moet hebben behaald.
 • Je beschikt over een uitstekende schrijfvaardigheid in het Nederlands. Daarnaast heb je een goede vaardigheid in het lezen van (Engelstalige) academische teksten.

Diploma

De onderzoeksmaster Geschiedenis is een geaccrediteerde masteropleiding. Na succesvolle afronding ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Geschiedenis en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma Research MA Geschiedenis (research)
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 120 EC, 24 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 60139