Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het is helaas niet meer mogelijk om je voor deze minor in te schrijven, alle plaatsen zijn inmiddels bezet.
 

Steden zijn voortdurend in transformatie. Ideeën over een rechtvaardige, gezonde, welvarende, mooie en duurzame stad veranderen voortdurend. Met behulp van architectuurhistorische methodes, zoals visuele en ontwerp-analyse, stilistiek en typologie, leer je de taal van de gebouwde omgeving ‘lezen’.

Vanuit welke visie ontwerpen architecten en stedenbouwkundigen nieuwe wijken? Wat maakt een grachtenpand typisch Amsterdams? Wat is het effect van globalisering op onze dagelijkse leefomgeving? Hoe kan het dat gebouwen die we vroeger lelijk vonden, nu cultureel erfgoed zijn? Je onderzoekt in deze minor alle schaalniveaus, van interieur tot stedenbouwkundig ensemble, en leert je architectuurhistorische kennis om te zetten in oplossingen voor actuele stedelijke kwesties.

In deze minor bevind je je in een divers gezelschap van studenten uit disciplines binnen en buiten de Geesteswetenschappen, zoals geschiedenis, taalstudies, filosofie, planologie en geografie, sociologie, landschapsarchitectuur en bouwkunde van de technische universiteiten en hogescholen.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Kunsttechnieken en visuele analyse I
  Blok 1
  6
 • Ontwerpen voor de moderne stad
  Blok 2
  6
 • Dit is Amsterdam: identiteit en beeldvorming in kunst en architectuur
  Blok 3
  6
 • Opleidingsgebonden keuzevak Architectuur
  Blok 4
  6
 • Gebouw en materiaal. Over de grondslagen van bouwhistorisch onderzoek
  Blok 5
  6
Verplicht vak
Keuzevak
UvA Studiegids: Minor Architectuur en stedenbouw

Vervolg je studie met een master

Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Architectuur en stedenbouw een goede voorbereiding zijn op een master in bijvoorbeeld Stads- en architectuurgeschiedenis. Bekijk altijd de toelatingseisen bij de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

De aanmeldperiode voor een minor in studiejaar 2024-2025 start op dinsdag 14 mei om 8.00 uur en sluit op maandag 17 juni om 13.00 uur.

Feiten & cijfers
Studielast
30 EC,
Voertaal
Nederlands
Start
September
Locatie
Universiteitskwartier