Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het is helaas niet meer mogelijk om je voor deze minor in te schrijven, alle plaatsen zijn inmiddels bezet.
 

Literaire werken hebben op cruciale momenten in de geschiedenis de publieke opinievorming diepgaand beïnvloed: denk aan J.J. Cremers Fabriekskinderen en de beeldvorming over kinderarbeid, de koloniale kritiek verwoord in Multatuli’s Max Havelaar, Anja Meulenbelts verbeelding van de tweede feministische golf in De schaamte voorbij, of het eco-engagement van hedendaagse schrijvers als Lieke Marsman en Eva Meijer. Literaire creativiteit manifesteert zich daarbij over de grenzen van genres, media en platforms heen, denk bijvoorbeeld aan de spoken word performances van Kate Tempest. En ook hedendaagse intellectuelen en politici bedienen zich van creatieve expressievormen om hun positie in maatschappelijke discussies te verwoorden, zoals bijvoorbeeld Ian Buruma, Dubravka Ugrešić, Simone van Saarloos en Thierry Baudet. Wat maakt juist literatuur een effectief middel om politieke invloed te hebben? In deze minor verdiep je je in de kracht van creativiteit, stijl en beeldspraak; je leert de werking van klassieke én hedendaagse werken doorgronden en onderzoekt hoe literatuur zich verhoudt tot politiek en opinievorming. Ook oefen je jezelf in creatief schrijven en leer je hoe je je standpunt op een aantrekkelijke én effectieve manier voor het voetlicht kunt brengen.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Literatuur en kennis: sleutelbegrippen van de culturele analyse
  Blok 1
  6
 • Fictions of Amsterdam
  Blok 2
  6
 • Schrijfatelier: kunst en kunde
  Blok 3
  6
 • Literatuur en media
  Blok 4
  6
 • Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis
  Blok 5
  6
UvA Studiegids: Minor Literatuur en opinievorming

Vervolg je studie met een master

Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Literatuur en opinievorming een goede voorbereiding zijn op een Engelstalig masterprogramma in Literary Studies en Cultural Analysis (beide zijn Research masters) en de eenjarige masters Literature, Culture and Society en English Literature and Culture. Bekijk altijd de toelatingseisen bij de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor.

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

De aanmeldperiode voor een minor in studiejaar 2024-2025 start op dinsdag 14 mei om 8.00 uur en sluit op maandag 17 juni om 13.00 uur.

Feiten & cijfers
Studielast
30 EC,
Locatie
Universiteitskwartier