Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Minor

Literatuur en opinievorming

Kan een literair werk ook een politieke interventie zijn? Wat is de impact van de hedendaagse schrijver als publieke intellectueel? En waarom gaan activisme en artistieke creativiteit vaak hand in hand? Als je literatuur, creatief schrijven en onderzoek naar literair engagement interessant vindt, is deze minor iets voor jou.

Literaire werken hebben op cruciale momenten in de geschiedenis de publieke opinievorming diepgaand beïnvloed: denk aan J.J. Cremers Fabriekskinderen en de beeldvorming over kinderarbeid, de koloniale kritiek verwoord in Multatuli’s Max Havelaar, Anja Meulenbelts verbeelding van de tweede feministische golf in De schaamte voorbij, of het eco-engagement van veel hedendaagse dichters. En ook hedendaagse intellectuelen en politici bedienen zich van creatieve expressievormen om hun positie in maatschappelijke discussies te verwoorden, zoals bijvoorbeeld Ian Buruma, Dubravka Ugrešić, Simone van Saarloos, Gert-Jan Segers en Thierry Baudet. Wat maakt juist literatuur een effectief middel om politieke invloed te hebben? In deze minor verdiep je je in de kracht van creativiteit, stijl en beeldspraak; je leert de werking van klassieke én hedendaagse werken doorgronden en onderzoekt hoe literatuur zich verhoudt tot politiek en besluitvorming. Ook oefen je jezelf in creatief schrijven en leer je hoe je je standpunt op een aantrekkelijke én effectieve manier voor het voetlicht kunt brengen.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Literaire interventies in het publieke debat
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Literatuur en discours
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Schrijfatelier: kunst en kunde
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Literatuur en de wereld van nu
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis
  ???studyprogramme .period??? 5
  6

Vervolg je studie met een master

Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Literatuur en opinievorming een goede voorbereiding zijn op een Engelstalig masterprogramma in Literary Studies en Cultural Analysis (beide zijn Research masters) en de eenjarige masters Literature, Culture and Society en English Literature and Culture. Bekijk altijd de toelatingseisen bij de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. Dit betekent dat je minimaal 48 punten van je propedeuse moet hebben behaald. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

Je kon je tot 22 juni aanmelden voor een minor in het studiejaar 2021-2022. Je kunt je tot een week voor de start van het collegejaar nog wel aanmelden voor afzonderlijke minorvakken als daar nog plaatsen beschikbaar zijn.

Feiten & cijfers
Studielast 30 EC,