Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Wie kent niet zijn Vrolijke drinker, de Lachende jongen, zijn Visserskinderen, the Laughing Cavalier en de vele andere zo levensecht geschilderde portretten? Al in zijn eigen tijd werd opgemerkt dat het leek alsof de portretten van Frans Hals (Antwerpen 1582/1584-Haarlem 1666) werkelijk ademden. Ook zijn levendige, losse schilderstijl werd in zijn tijd al herkend als bijzonder en eigen aan de meester.

In een serie van vier colleges op de vrijdagmiddag zal prof. dr. Frans Grijzenhout, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de UvA, de schilder Frans Hals plaatsen in de context van het 17de-eeuwse Antwerpen, Haarlem en Amsterdam, en de portretkunst in de toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. 

Programma

 • 5 april: Frans Hals en Haarlem
 • 12 april: Frans Hals als portretschilder
 • 19 april: Frans Hals en Amsterdam
  In het 2e uur vertelt conservator Friso Lammertse over de totstandkoming van de tentoonstelling in het Rijksmuseum.
 • 26 april Malle Babbe, ander volk, en de Modernen

Deze collegereeks wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Frans Hals in het Rijksmuseum.

Data, tijd, locatie en prijs

 • 5, 12, 19 en 26 april 2024
 • Vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur
 • Spui25, de zaal is open vanaf 13.30 uur
 • Er is een livestream en u kunt de colleges later ook nog terugkijken.
 • € 140 reguliere cursisten / € 126 AUV-leden en UvA-medewerkers.   

Docent

Frans Grijzenhout baarde in 2015 wereldwijd opzien met zijn publicatie over de locatie van ‘het Straatje van Vermeer’ in Delft. In 2017 presenteerde hij de succesvolle televisieserie Kunstraadsels.

Prof. dr. F. (Frans) Grijzenhout

Faculteit der Geesteswetenschappen

Aanbevolen literatuur:

 • Steven Nadler, The portraitist. Frans Hals and his world, University of Chicago Press, 2022. Deze zeer goed leesbare, recente biografie van Frans Hals is in 2023 naar het Nederlands vertaald en uitgegeven door Uitgeverij Atlas Contact: De portretschilder. Frans Hals en zijn wereld.

 • Een andere uitstekende, recente ingang tot het werk van Frans Hals is de catalogus bij de tentoonstelling in de National Gallery, Londen. Deze catalogus is nu nog alleen in het Engels verkrijgbaar; de Nederlandse versie verschijnt dit voorjaar bij de tentoonstelling het Rijksmuseum en zal bijdragen omvatten van onder anderen Friso Lammertse,  Jaap van der Veen en Bart Cornelis.

SPUI25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Deze lezingenreeks maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Naast bijzondere lezingen- en collegereeksen omvat het publieksprogramma ook Open UvA-colleges. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm
Module
Voertaal
Nederlands
Toelatingseisen
Open
Start
April
Locatie
SPUI25