Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Waarom deze masterclass?
Persoonlijk programma

Ontwikkel jouw leiderschapskwaliteiten in het complexe maatschappelijk veld. 

Theorie én praktijk

Inspiratie door gedreven maatschappelijk leiders en toepassing van theorie op jouw praktijk.

Leadership Journey & Intervisie

Inclusief twee dagen met overnachting in de rust van de natuur voor reflectie en persoonlijke ontwikkeling

Inhoud masterclass

In dit leiderschapsprogramma leer je vanuit diverse theoretische invalshoeken, inspirerende sprekers, cases, vanuit de natuur, met en van elkaar.

Een ander type leiderschap 

Maatschappelijk leiderschap gaat over het dienen van een groter belang en het bijdragen aan de samenleving. Het gaat over het leiden en inspireren in een complex werkveld met voortdurend veranderende maatschappelijke dynamieken. Waar je diverse partijen en stakeholders, elk met hun eigen belangen en dilemma's, mee wilt krijgen. Deze complexiteit en ambiguïteit vereisen een ander type leiderschap.

Dit persoonlijk leiderschapsprogramma is ontworpen om leiders te begeleiden in het ontwikkelen van de kwaliteiten die nodig zijn om de uitdagingen in het maatschappelijke werkveld aan te gaan.

Persoonlijke benadering

Tijdens het programma onderzoeken we hoe jij je leiderschapsrol invult. We verkennen de drijfveren achter je handelen, de ambities van je organisatie en hoe je je team kunt inspireren en meenemen in veranderingen. Je krijgt praktische handvatten, inspiratie, reflectie en de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers, onder andere via intervisie.

Na afloop van het programma:

 • Begrijp je wat maatschappelijk leiderschap voor jou betekent en hoe je dit kunt toepassen. 

 • Heb je inzicht in je waarden en innerlijk kompas en hoe deze je leiderschap sturen. 

 • Ken je je voorkeuren van leiderschapsrollen en hun impact op anderen. 

 • Heb je concrete handvatten om je invloed te vergroten en om te gaan met complexiteiten en belangen. 

 • Heb je je theoretische kennis over maatschappelijk leiderschap vergroot en kun je dit toepassen in je organisatie. 

 • Heb je een bredere systemische blik op het maatschappelijke werkveld en een handelingsperspectief vanuit jouw context. 

‘Een zeer boeiend en leerzaam proces waar je als persoon en leider doorheen geleid wordt. Veel geleerd over mezelf en veel geleerd van andere leiders voor de publieke zaak.’ Gerben Seevinck, Ministerie van Defensie

Contact

Heb je vragen over dit programma? Neem gerust contact op met Esther Verhamme.

E: academy@uva.nl
T:  06 28759774

Voor wie

Deze masterclass is bedoeld voor gedreven en gemotiveerde leiders met een maatschappelijke missie die impact willen maken. Bestuurders, senior managers en senior strategen van zowel profit- als non-profitorganisaties hebben al deelgenomen. Zij hadden onder andere de volgende leervragen: 

 • Hoe maak ik meer impact in het maatschappelijk veld?  

 • Hoe versterk ik vertrouwen en verbinding tussen maatschappelijke krachten? 

 • Hoe vergroot ik mijn invloed zonder formeel mandaat en blijf ik trouw aan mijn waarden? 

 • Hoe ga ik om met het bureaucratische tempo en belangenconflicten? 

 • Hoe doe ik aan realistisch verwachtingsmanagement en creëer ik strategisch succes? 

 • Hoe overwin ik weerstand en krijg ik mensen mee? 

 

Modules & Sprekers
 • Module 1 - Inzicht in maatschappelijk leiderschap - jouw uitdaging

  We starten met betekenis geven aan maatschappelijk leiderschap. We bieden het theoretisch kader van maatschappelijk leiderschap en verkennen dit gezamenlijk. Ontdek jouw intrinsieke motivatie en welke waarden richting geven aan jouw leiderschap.

  Gastspreker: Freek Landmeter, expert in leiderschap en dialoog. 

 • Module 2 - Ongebaande paden op weg naar een nieuw perspectief

  Verken transformatie in het sociale domein, het verleggen van de focus van problemen naar kansen, omdenken, en de betekenis van taal in stakeholderrelaties. Ga aan de slag met toepassing van de theorie op de eigen praktijk: hoe ziet jouw krachtenveld eruit? En welke stakeholders heb je misschien vermeden? 

  Gastsprekers: Astrid Greven en Mario Nossin, ervaren in het sociale domein. 

   

 • Module 3 - Verdieping theorie Natuurlijk Leiderschap als motor voor jouw maatschappelijk leiderschap: Jij en de ander in de verandering

  Leer over Natuurlijk Leiderschap en andere leiderschapsmodellen, gericht op vernieuwing en transformatie van mens en organisatie.  

  Wat doe je als het spannend wordt? Krijg inzicht in jouw leiderschapsvoorkeuren op basis van de resultaten van de leiderschapsscan.   

  Met: drs. Angela Lijmbach en drs. Laura Ozinga, ervaren trainers en consultants op het gebied van leiderschapsontwikkeling en strategische verandering.

 • Module 4 - De Leadership Journey

  (tweedaagse sessie inclusief overnachting)

  Tijdens de tweedaagse gaan we terug naar de basis. In de rust van de natuur creëren we ruimte voor reflectie en verbinding met jezelf. Immers, je neemt jezelf altijd mee. We verkennen wat je doet als het spannend wordt, hoe je verbinding maakt met anderen en hoe je die ander meekrijgt. Vanuit de natuur zoeken we de verdieping in jouw persoonlijke ontwikkeling en delen verhalen.
   
  De overnachting is in een goed hotel (met privékamer)in een natuurgebied in het oosten van het land.

  Met: drs. Angela Lijmbach en drs. Laura Ozinga, ervaren trainers en consultants op het gebied van leiderschapsontwikkeling en strategische verandering.

   

 • Module 5 - Systemische verandering, hoe doe je dat?

  Analyseer complexe vraagstukken en hun dynamiek, Leer over systeemdenken, het gebruiken van jouw maatschappelijke antenne en het creëren van beweging in het systeem. 

  Gastsprekers: Laurentien van Oranje-Nassau en Carola Wijdoogen 

 • Module 6 - De toekomst verbeeld

  Neem leiderschap op maatschappelijke thema’s, begeleid het proces van plan naar realisatie en maak je impact groter door weerstand te benutten.

  Met: drs. Angela Lijmbach en drs. Laura Ozinga, ervaren trainers en consultants op het gebied van leiderschapsontwikkeling en strategische verandering.

Accreditatie voor schoolleiders 

De masterclass Maatschappelijk leiderschap is geaccrediteerd in samenwerking met de Algemene Vereniging voor Schoolleiders. Schoolleiders kunnen deze masterclass volgen voor 75 accreditatiepunten.