Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Als houder van de Spinozaleerstoel 2019 hield de Franse filosofe Catherine Malabou, hoogleraar filosofie aan Kingston University (Londen), twee lezingen in de Aula van de UvA. De registraties van de lezingen zijn nu te bekijken.
Catherine Malabou
Catherine Malabou

Het onderwerp dat dit jaar centraal staat, is filosofie en anarchie. Het principe van anarchie kent zowel een metafysische als een politieke component. Desondanks is het vanuit filosofie en politicologie nooit tot een gezamenlijke definitie van het begrip gekomen. In haar Spinozalezingen wil Catherine Malabou de redenen achter het ontbreken van deze dialoog doorgronden. Er zijn in de mondiale politieke situatie immers diverse, soms tegenstrijdige ontwikkelingen gaande die vragen om een herbezinning op het begrip ‘anarchie’, als iets wat veel verder gaat dan alleen een gewelddadige strategie tegen de staat.

Over Catherine Malabou

Catherine Malabou is een van de meest veelzijdige Franse filosofen van dit moment. Ze promoveerde bij Derrida op een invloedrijk proefschrift over Hegel en heeft sindsdien steeds op verfrissende manieren de dialoog gezocht tussen filosofie en andere disciplines, waaronder de neurowetenschappen. Malabou is hoogleraar filosofie in het Centre for Research in Modern European Philosophy aan de Kingston University en distinguished professor Comparative Literature and European Language and Studies aan de University of California. Haar meest recente publicatie, Morphing Intelligence, From IQ Measurements to Artificial Brains verscheen in 2018 bij Columbia Press.

Over de Spinoza-leerstoel

Sinds 1995 benoemt de afdeling Filosofie van de UvA jaarlijks een buitenlandse filosoof op de Spinoza-leerstoel. Als onderdeel van de benoeming houdt de Spinoza-hoogleraar een aantal lezingen bedoeld voor een breed publiek dat op de hoogte wil blijven van hedendaagse ontwikkelingen in de filosofie.