Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Veel mensen denken bij de Tweede Wereldoorlog aan de jaren van de Duitse bezetting waarbij de oorlog in Nederlands-Indië vaak als ongelukkige nasleep wordt gezien. In de podcast 'Lezen in het donker' wordt historicus Peter Romijn geïnterviewd door Hannah Dogger over zijn boek 'De lange Tweede Wereldoorlog'. In zijn boek pleit hij ervoor om de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende oorlog in Nederlands-Indië als een geheel te zien, want met het loslaten van de koloniën was de oorlog pas echt voorbij.

Peter Romijn had in eerste instantie geen specifieke fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog. Wat hem echter altijd geïnteresseerd heeft, zijn politieke transities die gepaard gingen met geweld en staatsgrepen. Deze overgangen van regimes zijn zeer duidelijk te zien voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Romijn zag aankomen dat rond de viering van 75 jaar vrijheid er allerlei boeken zouden verschijnen over de oorlog. Deze boeken zouden echter allemaal een klein deel van de oorlog vertellen.

Met zijn boek De lange Tweede Wereldoorlog wil Romijn een denkkader toevoegen over de continuïteiten en verbanden tussen de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Nederlands-Indië. ‘Het ligt meer voor de hand om de dekolonisatie te zien als een deel van de historische fase waarin sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog een nieuwe internationale orde gestalte kreeg’, aldus Romijn.