Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Per 1 november 2020 is het project ‘Mediaoorlog: radio, geschreven pers en propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland’ van start gegaan. Dit onderzoek wordt gecoördineerd door UvA-historicus Vincent Kuitenbrouwer en is ondergebracht bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Het project, gefinancierd door het Mondriaan Fonds in kader van het programma ’75 jaar Vrijheid’, onderzoekt de interactie tussen de propaganda-narratieven van aanhangers van het naziregime en aanhangers van de geallieerden aan de hand van gedigitaliseerde media-bronnen. In de eerste fase zullen nieuw gedigitaliseerde bronnen worden toegevoegd aan de online databank CLARIAH Media Suite die ook wordt verrijkt met nieuwe software.

Vier onderzoekfellows zullen in het academisch jaar 2021-2022 onderzoek uitvoeren aan de hand van deelthema’s. In 2023 zullen de bevindingen van het project worden gedeeld met een breder publiek via een open access publicatie en een tentoonstelling in Beeld en Geluid Den Haag.