Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Gebarentaalwetenschapper Ulrika Klomp heeft de AVT/Anéla-dissertatieprijs 2021 gewonnen voor het beste taalkundige proefschrift dat het afgelopen jaar aan een Nederlandse universiteit is verdedigd. In haar dissertatie, 'A descriptive grammar of Sign Language of the Netherlands', analyseert en beschrijft Klomp de grammatica van Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Ulrika Klomp (foto: Rick Koekkoek)
Ulrika Klomp (foto: Rick Koekkoek)

Het werk van Klomp is een van de eerste volledige grammaticale beschrijvingen van een gebarentaal ooit, en de jury noemt het een prachtige blauwdruk voor toekomstig werk binnen het vakgebied. De commissie roemt de theoretische diepgang, de breedheid van benadering, de grondigheid van onderzoek, en de kristalheldere en genuanceerde wijze waarop de auteur verslag doet. Bovendien draagt het boek bij aan de bevordering van deze pas recent erkende minderheidstaal in Nederland.

De grammatica bouwt voort op meer dan 30 jaar onderzoek in Nederland en bestrijkt de fonologie, morfologie en syntaxis van “de taal van dove mensen in Nederland”, zoals Klomp het zelf ook beschrijft. Het verschijnen van dit boek sluit daarmee naadloos aan op de Wet erkenning van de Nederlandse Gebarentaal die het afgelopen jaar zijn intree deed en die het gebruik van deze minderheidstaal in de Nederlandse samenleving beoogt te bevorderen.

Gebarentaal aan de UvA

De Universiteit van Amsterdam is de enige universiteit met een opleiding Gebarentaalwetenschap, zowel op bachelorniveau (de bachelor Sign Language Linguistics) als op masterniveau (de master General Linguistics en de research master Linguistics and Communication, die beide de mogelijkheid tot specialisatie in gebarentaalwetenschap bieden). Gebarentalen worden vanuit een taalkundig perspectief bestudeerd en studenten verwerven een uitstekende taalvaardigheid in de Nederlandse Gebarentaal.

Over de Anéla/AVT-dissertatieprijs

De Anéla/AVT-dissertatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het beste taalkundig proefschrift dat het afgelopen jaar aan een Nederlandse universiteit is verdedigd. De prijzen werden uitgereikt aan het eind van de Grote Taaldag, de jaarlijkse conferentie van de drie grote taalkundige organisaties die Nederland rijk is: Anéla (de Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap), AVT (de Nederlandse Vereniging voor Algemene Taalwetenschap) en LOT (de Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap).