Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op donderdag 14 september 2023 presenteerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het rapport over de afstemming van bedrijven op de samenleving (Goede zaken. Naar een grotere maatschappelijke bijdrage van ondernemingen, WRR Rapport 107) aan de demissionair Minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens. UvA Professor Arnoud Boot (hoogleraar Corporate Finance en Financiële Markten) was de hoofdauteur.

Ontsluiten ondernemersgeest

Nederland staat voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat, gezondheid, de arbeidsmarkt en de toekomstige verdienkracht. Bedrijven en ondernemingen zijn onmisbaar om deze uitdagingen succesvol aan te pakken. Het ontsluiten van hun ondernemersgeest ten behoeve van de samenleving vereist echter veel meer duidelijkheid in het regeringsbeleid en een beter begrip van de commerciële realiteit van bedrijven.

Uitdagen en motiveren

De overheid neigt ertoe het status quo te accommoderen, en daarmee de innovatieve spirit van bestaande bedrijven te ondermijnen en nieuwe ondernemers af te schrikken. Hierdoor worden cruciale kansen gemist om bedrijven af te stemmen op de samenleving. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) pleit voor een verandering van pamperen naar uitdagen en motiveren. De ondernemerskracht van het bedrijfsleven is onmisbaar voor de welvaart van het land en voor het omgaan met de grote maatschappelijke uitdagingen die voor ons liggen.

Aanbevelingen

De WRR doet drie belangrijke aanbevelingen voor het regeringsbeleid:

  1. Beloon best practices
    Focus op ambitieuze combinaties van prijsstelling en regulering. Versterk daarnaast de controle op regulering en toezicht.
  2. Wees voorzichtig met financiële steun
    Heroverweeg subsidies en fiscale regelingen. Bied alleen steun als een tijdelijke impuls nodig is voor de onwikkeling van maatschappelijke oplossingen.
  3. Ontsluit investeringen voor overgangen
    Maak inkoop- en aanbestedingsbeleid meer doelgericht en richt een publiek-private investeringsbank op.