Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wil jij je horizon verbreden en een onvergetelijk tijd beleven? Kennismaken met een nieuwe taal, andere culturen ontdekken en nieuwe inzichten opdoen in je vakgebied? Studeren aan een buitenlandse universiteit of een buitenlandstage is een verrijking van je studie en een ervaring die je nooit meer vergeet! Keer terug met nieuwe internationale vriendschappen, inspiratie voor je vervolgstudie en een belangrijke toevoeging aan je CV.

Ben je student Pedagogische wetenschappen of Onderwijswetenschappen en zou je graag een periode van je studie in het buitenland willen verblijven?  Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt één of meerdere cursussen volgen aan een buitenlandse universiteit of je kunt een stage of afstudeeronderzoek doen.

Wanneer naar het buitenland?

  • Als je tijdens je bacheloropleiding Pedagogische wetenschappen zonder studievertraging in het buitenland wil studeren, dan kan dit het beste tijdens het eerste semester van het derde studiejaar. Dit semester is volledig vrij geroosterd om een uitwisseling naar het buitenland mogelijk te maken.
  • Bij Onderwijswetenschappen is dit het tweede semester van het derde studiejaar.
  • Masterstudenten gaan meestal voor hun stage of scriptie naar het buitenland.

Studeren binnen Europa: Erasmusprogramma

Vanuit de opleidingen Pedagogische en Onderwijswetenschappen zijn met meer dan twintig partnerinstellingen binnen Europa afspraken gemaakt over studentenuitwisseling binnen het Erasmusprogramma.

Voor studenten die in Europa willen studeren biedt dit Erasmusprogramma van de Europese Unie een groot aantal mogelijkheden. Het programma ondersteunt studieverblijven van minimaal 3 en maximaal 12 maanden. Als Erasmusstudent betaal je collegegeld aan de UvA en hoef je geen collegegeld aan de gastinstelling te betalen. Verder ontvang je een Erasmusbeurs. Voor meer informatie over het Erasmusprogramma en de beurs zie de link hieronder. Er kunnen daarnaast vaak allerlei zaken die in overleg met de partneruniversiteit kunnen worden geregeld, zoals een taalcursus, assistentie bij het zoeken naar huisvesting en de erkenning van de buitenlandse studiepunten. Zie de digitale wereldkaart van de UvA voor een overzicht van deze bestemmingen en bekijk bovenstaande brochure over Studeren in het buitenland. Meer informatie over aanmelden en selectie vind je op deze pagina's:

Lees meer over aanmelden
Lees meer over de selectie

Studeren buiten Europa: Global Exchange Programme

Naast het uitwisselingsprogramma vanuit de faculteit/opleiding (Erasmus)  hebben studenten Pedagogische en Onderwijswettenschappen ook de mogelijkheid te studeren aan een partneruniversiteit buiten Europa. Deze bestemmingen worden gecoördineerd binnen het, universiteitsbrede uitwisselingsprogramma, Global Exchange Programme van het Bureau Internationale Studentenzaken (BIS) van de UvA.  Raadpleeg voor een volledige beschrijving van alle UvA-brede overeenkomsten, deadlines en voor de meest recente informatie de pagina van het Global Exchange Programme.

Overige mogelijkheden

Stage of scriptie in het buitenland

Het is meestal mogelijk om voor een (onderzoeks)stage of scriptie naar het buiteland te gaan. Dit is vooral een mogelijkheid tijdens de master en gaat altijd in nauw contact met de stage- of scriptiebegeleider van je opleiding. Je stage- of scriptiecoördinator kan je meer vertellen over de inhoudelijke eisen die aan de stage en scriptie gesteld worden. Ook zijn er (in de master) contacten met buitenlandse instellingen waar studenten van onze opleidingen eerder stage hebben gelopen. Algemene informatie en tips vind je op de pagina Stage.
Let op: in de bachelor is een stage in het buitenland alleen mogelijk als keuzevak. Kijk in de Canvasomgeving over stages voor meer informatie.

Master in het buitenland

Misschien denk je er wel over na om na je bachelor Pedagogische wetenschappen, Onderwijswetenschappen of Universitaire Pabo een masterprogramma in het buitenland te gaan volgen. Kijk voor meer informatie bij Master in het buitenland.

Andere internationale mogelijkheden

Mocht je liever niet voor een heel semester naar het buitenland gaan, dan kun je er ook voor kiezen om je aan te melden voor een Summer School, een Studentenconferentie of een taalcursus. Meer informatie vind je onder andere internationale mogelijkheden.

Free Mover

Als je geen gebruik wilt of kunt maken van de beschikbare uitwisselingsprogramma’s kun je ook als zogenaamde ‘free mover’ of ‘independent student’ naar een buitenlandse universiteit. Een nadeel is dan wel dat je alles zelf moet regelen. Daarnaast zijn de studiekosten vaak hoger omdat je geen vrijstelling van collegegelden krijgt in het buitenland. Neem voor meer informatie of vragen contact op met het Coördinatiepunt Internationalisering.

Vragen?

Voor vragen kun je een afspraak maken met Loes van den Berg, International Office Coördinator van Pedagogische wetenschappen en Onderwijswetenschappen.

Vragen met betrekking tot studeren in het buitenland kun je ook per e-mail stellen.