Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op 19 maart 2024 heeft het College van Bestuur de begroting voor 2024, inclusief geactualiseerd Huisvestingsplan en ICT-projectportfolio, vastgesteld. De Raad van Toezicht heeft de begroting goedgekeurd. Met de instemming op de hoofdlijnen van de begroting van de Gezamenlijke Vergadering (GV) van CSR en COR na een zorgvuldig doorlopen proces en afstemming over de bespreekpunten is het begrotingsproces nu afgerond.

Extra geld uit de rijksbijdrage

De begrote baten van de UvA zijn in 2024 opnieuw sterk toegenomen ten opzichte van de begrote baten in 2023. De verwachte rijksbijdrage is geactualiseerd op basis van de definitieve 1e rijksbijdragebrief 2024. Dit leidt tot een hogere verwachte rijksbijdrage dan in de kaderbrief. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de loon-/prijsbijstellingen en nieuwe toekenningen.

Meer financiële ruimte voor hogere cao-lonen  

De UvA heeft geen winstoogmerk en streeft naar een nulresultaat. Dit betekent dat we dankzij de hogere baten in de begroting 2024 ook hogere lasten kunnen ramen. De extra financiële ruimte wordt vooral gebruikt om hogere cao-lonen te dekken. Ook bij de overige lasten zijn er prijsstijgingen die betaald moeten worden, hoewel de inflatie in de aankomende periode waarschijnlijk minder hoog zal zijn dan de afgelopen tijd.

Meerjarenbeeld

Er zijn nieuwe ontwikkelingen die een drukkend effect zullen hebben op de inkomsten komende jaren. De wetsvoorstellen voor extra regulering van de internationale instroom zullen bij invoering zorgen voor een lagere instroom van studenten. De druk op de overheidsfinanciën in Nederland kan een negatief effect hebben op de inkomsten van de UvA. Er zal naar worden gestreefd om de dalende inkomsten zo veel als mogelijk op te vangen door andere inkomsten te verhogen. Tegelijkertijd zal na 2024 een einde komen aan een lange periode van financiële groei.