For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Op 20 juni 2023 vond bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) de OH-SMArt Transcriptie workshop plaats voor medewerkers van musea en andere erfgoedinstellingen, waarin het transcriberen van collectie-interviews centraal stond. De workshop werd georganiseerd vanuit het PDI-SSH project Oral History – Stories at the Museum Around Artworks (OH-SMArt) en geleid door taal- en spraakonderzoeker dr. Arjan van Hessen van Universiteit Twente, samen met dr. Sanneke Stigter en Laura Wolfkamp, Msc van de UvA.

Tijdens de workshop maakten deelnemers van o.a. Kröller-Müller Museum, Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Amsterdam Museum kennis met de laatste ontwikkelingen op het gebied van automatische spraakherkenning, met name de nieuwe End-to-End modellen zoals Whisper van OpenAI.

Voor aanvang van de workshop was het interviewmateriaal van deelnemers al door dit systeem “herkend” en kon daarom tijdens de workshop meteen worden ingezien. Deelnemers waren zeer positief verrast door de nauwkeurigheid van het automatisch gegenereerde transcript en de mogelijkheid om een interview in verschillende talen te herkennen en zelfs automatisch te vertalen.

Na een korte uitleg door Arjan van Hessen ging iedereen zelf aan de slag met het corrigeren van de automatisch gegenereerde transcripten. Deelnemers met enige ervaring viel het op dat deze transcripten veel minder correctie behoefden dan het geval was met eerdere herkenningssystemen. Het bleek echter ook dat de kwaliteit van de originele audio- of video-opnamen nog steeds een groot effect heeft op het uiteindelijke resultaat.

Na de workshop konden deelnemers zelfstandig verder werken aan hun interviewtranscript. De vervolgstap, het duurzaam archiveren van de interviews bij Data Archiving and Networked Services (DANS-KNAW), zal worden behandeld in een volgende OH-SMArt-workshop.

Dr. Arjan van Hessen, Universiteit Twente. Foto: Sanneke Stigter
Dr. Arjan van Hessen, Universiteit Twente. Foto: Sanneke Stigter
Deelnemers aan de workshop van Rijksmuseum en Kröller-Müller Museum. Foto: Sanneke Stigter
Deelnemers aan de workshop van Rijksmuseum en Kröller-Müller Museum. Foto: Sanneke Stigter
Deelnemers aan de workshop van Amsterdam Museum en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Foto: Sanneke Stigter
Deelnemers aan de workshop van Amsterdam Museum en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Foto: Sanneke Stigter