For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

Studenten vertellen

Portret Julie de Baar

Julie de Baar, masterstudent Staats- en bestuursrecht en voorzitter bij studievereniging SVP

'Met deze master word je verrijkt met kennis die in het brede publieke domein toepasbaar is. Saaie kost? Zeker niet. Je hoeft de krant maar open te slaan en je ziet jouw colleges terugkomen in de actualiteit. De coronacrisis, de kindertoeslagenaffaire, een demissionair kabinet, de verkiezingen … allerlei zaken die in de kern verbonden zijn aan het staats- en bestuursrecht. De master staat midden in de maatschappij!

De opleiding biedt alle ruimte om te ontdekken welk publiekrechtelijk werkveld het beste bij jou past. Je krijgt de keuze uit een breed aanbod aan keuzevakken – van Omgevingsrecht tot Krijgsmacht & Staatsrecht – en met een stage en het vak Staats- en bestuursrecht in de praktijk snuffel je aan het echte werk. 

De master kenmerkt zich door haar persoonlijke karakter; aan de opleiding is een enthousiast en betrokken docententeam verbonden. Leuk is dat deze master ook een actieve eigen studievereniging heeft, de SVP. Studeren doe je dus nooit alleen.’

Lees meer over de studievereniging SVP

Masterstudent Yassine Robio

Yassine Robio, masterstudent Staats- en bestuursrecht en lid van de opleidingscommissie Masters Nederlandstalig

‘Deze mastertrack aan de UvA is een aanrader voor iedereen die een kleinschalige, maar inhoudelijk sterke master zoekt. Binnen deze track heb je de vrijheid om het accent op het staatsrecht of meer op het bestuursrecht te leggen. En welke keuzevakken je ook kiest, de docenten en gastdocenten weten je enorm veel bij te brengen, zijn bekend met de rechtspraktijk van hun vakken en zijn goed te benaderen.  

Daarnaast is deze master een ideaal startpunt voor het opdoen van praktijkervaring. Zo heb ik diverse stages gelopen: een bestuursrechtelijke stage bij een advocatenkantoor en een stage bij het mensenrechtencluster van de wetgevingsdirectie bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Binnenkort ga ik aan de slag als stagiair Juridische en Bestuurlijke zaken bij het landelijk bestuur van het Openbaar Ministerie.’

Docenten vertellen

Docent Jacobine van de Brink

Mw. prof. mr. Jacobine van den Brink, hoogleraar Bestuursrecht

‘De master wordt verzorgd door zeer ervaren docenten. Zij hebben grondige kennis van het staats- en bestuursrecht en ook veel praktijkervaring, bijvoorbeeld als lid van een bezwaarschriftencommissie. Deze combinatie komt ook in de master tot uitdrukking. Er is veel aandacht voor onderzoeksvaardigheden, maar ook voor de realiteit van de praktijk die toch vaak net iets anders is dan de theorie uit je studieboek. Zo duik je in het vak Staats- en bestuursrecht in de praktijk in juridisch uitdagende opdrachten die afkomstig zijn van bijvoorbeeld advocatenkantoren, overheden en adviesbureaus. 

Het leukste aan het geven van onderwijs aan masterstudenten vind ik dat ik onderzoeksresultaten voor kan leggen en daarover kan discussiëren. Zo ontstaan heel interessante gesprekken, bijvoorbeeld over de vraag in hoeverre de overheid het verdelen van publiek geld of de handhaving van een gemeentelijke verordening kan overlaten aan privaatrechtelijke rechtspersonen. Is dat eigenlijk wel wenselijk en welke gevolgen heeft dat voor de toepasselijke normen? Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat studenten tijdens hun studie in aanraking komen met de praktijk. Daarom nodigen we veel gastdocenten uit, zoals wetgevingsjuristen bij de overheid en juristen die werkzaam zijn bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.  

Het staats- en bestuursrecht is één van de meest dynamische rechtsgebieden; je hoeft je nooit te vervelen. Er staat elke dag wel wat over in de krant. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of de avondklok juridisch is toegestaan, maar ook aan de toeslagenaffaire die tot veel ellende heeft geleid. Het gaat daarbij steeds om de relatie tussen de overheid en de burger, die in veel gevallen niet gelijkwaardig is en daarom tot allerlei complexe vraagstukken leidt. Het is ontzettend belangrijk dat wij juristen opleiden die een gedegen kennis hebben van het staats- en bestuursrecht en zo kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken!’      

Portret Nik de Boer

Dhr. mr. dr. Nik de Boer, universitair docent Staatsrecht

‘We zien in de wereld om ons heen dat de democratische rechtsstaat niet vanzelfsprekend is. In de track Staats- en bestuursrecht probeer ik studenten uit te dagen om kritisch te reflecteren op de grondslagen van het publiekrecht. Waarom is democratie belangrijk? Wat zijn de grenzen aan democratische besluitvorming? Wat mag de rechter wel en niet beslissen? Is constitutionele toetsing een goed idee? En hoe waarborgen we de stabiliteit van de democratische rechtsstaat in onrustige tijden? Door op deze kwesties hun eigen visie te laten ontwikkelen, zullen studenten na de master beter in staat zijn om complexe juridische problemen op te lossen en om te helpen bij het aanpakken van de constitutionele uitdagingen van de 21e eeuw.’

Mw. mr. dr. Marjolein Visser, universitair docent Omgevingsrecht

‘Binnen deze master verzorg ik het vak Omgevingsrecht. Dit vak is een van de populairste keuzevakken van de master. Specialisten uit de praktijk komen graag langs om over specifieke onderwerpen te vertellen.

Het omgevingsrecht is het recht dat betrekking heeft op de fysieke leefomgeving. Het is een belangrijk toepassingsgebied van het bestuursrecht, maar ook andere rechtsgebieden spelen een rol. Iedereen heeft of krijgt ermee te maken. Zo is omgevingsrecht van groot belang bij gebiedsontwikkeling. Denk aan de aanleg van windmolenparken, de verandering van vliegvelden en de verbreding van (spoor)wegen. Maar ook bij kleinere projecten, zoals het oprichten van een bedrijf, het bouwen van een bouwwerk of het organiseren van een festival, is het omgevingsrecht een bepalende factor. Het omgevingsrecht speelt ook een rol bij diverse veranderingen die bijdragen aan de overstap naar een duurzame samenleving, zoals de energietransitie, het verminderen van stikstofuitstoot en de bescherming van de biodiversiteit.

Bij het vak Omgevingsrecht aan de UvA en bij scripties van studenten komen deze en andere onderwerpen aan de orde. Ook kijken we vooruit naar de nieuwe Omgevingswet.’