Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

Leraar informatica

In de lerarenopleiding leer je hoe je het schoolvak informatica effectief en betekenisvol kunt onderwijzen. Je leert begrijpen hoe leerlingen Informatica leren, van programmeren tot de werking van algoritmes. Je wordt opgeleid tot docent die goed kan inspelen op, maar ook kritisch kan oordelen over, de snel veranderende wereld van exacte wetenschappen en technologie. Digitale geletterdheid neemt een steeds belangrijkere rol in en technologie heeft een grote invloed op de mens en samenleving. Denk bijvoorbeeld aan de effecten van kunstmatige intelligentie, robotica, big data of the internet of things.

Minor Educatie

De Minor Educatie doe je tijdens je bachelor. In deze minor ontwikkel je didactische vaardigheden en maak je kennis met de praktijk en de theorie van het leraarsberoep. Bij de diploma ontvang je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid en mag je lesgeven in de mavo (vmbo-tl) en de onderbouw van havo/vwo.

Educatieve Module

De Educatieve Module doe je in een half jaar na je bachelor. In deze Module ontwikkel je didactische vaardigheden en maak je kennis met de praktijk en de theorie van het leraarsberoep. Na het afronden ervan ontvang je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid en mag je lesgeven in de mavo (vmbo-tl) en de onderbouw van havo/vwo.

Master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs

Na je vakinhoudelijke master kun je kiezen voor een tweede master van een jaar (anderhalf tot twee jaar in deeltijd). In deze opleiding ontwikkel je didactische vaardigheden en leer je hoe je je schoolvak effectief en betekenisvol kunt onderwijzen. Je leert hoe je je vakkennis kunt overdragen en leerlingen motiveert en inspireert. Na het afronden ontvang je een eerstegraads lesbevoegdheid en mag je lesgeven in alle klassen van het voortgezet onderwijs, het mbo én het volwassenenonderwijs.

Je kunt de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs volgen als je een master hebt afgerond en tijdens je bachelor en master minstens 120 EC aan voor het schoolvak relevante vakinhoud hebt behaald.

Major Teaching

In de major Teaching volg je in het tweede jaar van een tweejarige masteropleiding van de FNWI de vakken van de major aan de Interfacultaire Lerarenopleidingen. Na het afronden ontvang je een eerstegraads lesbevoegdheid en mag je lesgeven in alle klassen van het voortgezet onderwijs, het mbo én het volwassenenonderwijs.

Omscholingstrajecten

Er zijn speciale trajecten voor mensen die zich willen laten omscholen tot eerstegraads docent. Voorwaarde is wel dat je in het bezit bent van een masterdiploma én tijdens je bachelor en master minstens 120 EC aan voor het schoolvak relevante vakinhoud hebt behaald. Na het afronden mag je lesgeven in alle klassen van het voortgezet onderwijs, het mbo én het volwassenenonderwijs.

Zij-instroom in het beroep

Met ‘zij-instroomtrajecten’ kun je je laten omscholen tot leraar. Je zoekt zelf een baan als leraar op een school die je als zij-instromer aanneemt. Tijdens je aanstelling volg je in maximaal twee jaar de opleiding om een eerstegraads lesbevoegdheid te halen.

TeachForAmsterdam

Combineer een baan in de IT met de lerarenopleiding voor het schoolvak informatica. Je volgt de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in deeltijd (2 jaar).
 

Aan de Slag voor de Klas

Ben je al meer dan tien jaar werkzaam en ben je geïnteresseerd in een (eventueel gedeeltelijke) overstap naar een baan als docent in het voortgezet onderwijs? Dit programma wordt aangeboden voor de schoolvakken informatica, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Dit opleidingstraject volg je naast je huidige baan.