Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bij de UvA doen we onderzoek op een integere manier. Dat wil zeggen dat we betrouwbaar, eerlijk, zorgvuldig en verantwoordelijk te werk gaan. We werken samen, bespreken problemen en oplossingen, geven fouten toe en helpen elkaar.

Maak het bespreekbaar

Onderzoek is mensenwerk en er worden voortdurend grote en kleine keuzes gemaakt. Wetenschappelijke integriteit gaat over al die keuzes. Fraude en plagiaat zijn duidelijke voorbeelden van niet integer handelen in onderzoek. Maar er is een groot ‘grijs’ gebied waarbij dat minder duidelijk is.

Machtsverhoudingen en een drang om te presteren kunnen impact hebben op het onderzoeksproces. Dit komt voor op alle niveaus. Van groepsleiders die zich onderzoek toe-eigenen omdat zij gezorgd hebben voor financiering, tot onderzoekers die hun datasets niet vrij willen geven na onderzoek. Het is belangrijk elkaar aan te spreken op dit soort zaken of te laten bemiddelen door een vertrouwenspersoon.

Contact met vertrouwenspersonen en Commissie wetenschappelijke integriteit

Heb je het idee dat de wetenschappelijke integriteit in het geding is? Ga dan het gesprek aan of vraag hulp. Onze vertrouwenspersonen staan voor je klaar. Door hun ervaring en kennis weten ze de weg in ingewikkelde situaties op dit gebied.

Kom in contact met de vertrouwenspersonen en de commissie

Een klacht indienen: hoe gaat dat in zijn werk?

Wil je weten hoe je een klacht kan indienen en wat er dan gebeurt? Hier vind je informtatie over het proces van begin tot eind:

Lees meer over het indienen van een klacht

Richtlijnen, regelingen en andere handige informatie

Onderwijs in goede wetenschapsbeoefening is onderdeel van alle UvA-opleidingen. Ook bespreken wetenschappers hun onderzoeksvoortgang regelmatig binnen hun onderzoeksinstituut en zijn er andere handige hulpmiddelen en richtlijnen, kijk hier voor een overzicht:

Richtlijnen, regelingen en andere handige informatie over wetenschappelijke integriteit