Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Amazone-onderzoek van Crystal McMichael in NRC Handelsblad en National Geographic

Een nieuwe studie van onder meer UvA-bioloog Crystal McMichael (IBED) laat zien dat de bevolkingsomvang in het Amazonegebied op z’n top was geruime tijd voordat de Europeanen dit gebied innamen. NRC Handelsblad heeft een artikel over deze in Science gepubliceerde studie, internationaal besteedt National Geographic er aandacht aan.

Sennay Ghebreab en Marcel Worring in Atlas over kunstmatige intelligentie

Televisieprogramma Atlas besteedde in de uitzending van 28 april aandacht aan de vraag hoe intelligent kunstmatige intelligentie nu echt is. Sennay Ghebreab (UvA-IvI) komt aan het woord over onder meer discriminerende algoritmes. Marcel Worring (ook UvA-IvI) vertelt over zijn AI-onderzoek dat de politie kan helpen een plaats delict vast te stellen. De uitzending is terug te zien via NPO Start.

Kenneth Rijsdijk en Harry Seijmonsbergen op Science Daily over ‘rewilding’

UvA-biologen Kenneth Rijsdijk en Harry Seijmonsbergen (beide IBED) vertellen op Science Daily over ‘rewilding’ als methode om biodiversiteit te herstellen en in stand te houden.

Theo Gevers over het nepgesprek van Nederlandse politici met een Russisch oppositielid

Op 21 april hadden Nederlandse politici een gesprek met de stafchef van de prominente Russische oppositieleider Aleksej Navalny; tenminste, dat dachten ze. Volgens de stafchef zelf was het gesprek met een dubbelganger of een deep fake versie van hem. Wat was hier aan de hand? Diverse media speculeren erover; hoogleraar computer vision Theo Gevers (UvA-IvI) vertelt in De Volkskrant, bij de NOS en in de podcast De Dataloog over de (on)mogelijkheid dat het hier om een deep fake ging.

Isabel Smallegange in De Volkskrant over het ontstaan van nieuwe diersoorten

Volgens een recent gepubliceerd artikel in Science ontstaan nieuwe diersoorten makkelijker buiten soortenrijke tropische gebieden dan erbinnen. De Volkskrant schrijft over dit onderzoek; populatiebioloog Isabel Smallegange (UvA-IBED) geeft commentaar.

Erik Verlinde in KIJK over hypothetische elementaire deeltjes

Het tijdschrift KIJK heeft een artikel over hypothetische nieuwe elementaire deeltjes. UvA-natuurkundige Erik Verlinde (IoP) geeft (kort) commentaar.

Judy Samoun-Baranes in NRC over haar oproep in Science m.b.t. weerradars

Een internationale groep wetenschappers, aangevoerd door Judy Shamoun-Baranes (UvA-IBED), luidde afgelopen week in Science de noodklok omdat door nieuwe Europese regelgeving data van weerradars voortaan niet meer kunnen worden gebruikt voor het monitoren van biodiversiteit. Deze radars meten niet alleen het weer, maar nemen ook dieren in de lucht waar, zoals bijvoorbeeld trekvogels. NRC Handelsblad heeft een stuk over deze oproep.

Trouw over het lepelaar-boek van Willem Bouten

UvA-bioloog Willem Bouten (IBED) heeft samen met drie collega’s van andere instellingen (Theunis Piersma, Petra de Goeij, & Carl Zuhorn) een boek geschreven over lepelaar Sinagote. In 2013 werd deze lepelaar uitgerust met een zendertje, en sindsdien volgen de biologen het wel en wee van deze vogel. Dagblad Trouw heeft een artikel over het boek.

Veel internationale media-aandacht voor Sera Markoff en een nieuwe afbeelding van een zwart gat

Het internationale Event Horizon Telescope team heeft een nieuwe, verbeterde afbeelding van een zwart gat gepubliceerd. Tal van internationale media berichten hierover. Teamlid Sera Markoff (UvA-API) is een van de experts die uitleg geeft. Een kleine bloemlezing.

 Wim Noorduin en Lukas Helmbrecht in NRC over hun chemische schilder-truc

Promovendus Lukas Helmbrecht en zijn begeleider Wim Noorduin (beide UvA-HIMS en AMOLF) vertellen in NRC Handelsblad over de chemische goocheltruc waarmee ze een fluorescente afbeelding kunnen ‘schilderen’. Vakmedium E-totaal heeft aandacht voor het portretje van Marie Curie dat de chemici met hun techniek maakten. De techniek is gebaseerd op een halfgeleiderlaag van perovskiet.

Annemarie van Wezel in De Volkskrant over glyfosaat

De Volkskrant heeft een uitgebreid artikel over het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat. Annemarie van Wezel (UvA-IBED) is een van de experts die (kort) aan het woord komt.

 Judy Shamoun-Baranes bij Vroege Vogels over de vogelradar in Artis

Hoogleraar Animal Movement Ecology Judy Shamoun-Baranes (UvA-IBED) was te gast in het radioprogramma vroege Vogels, om te vertellen over de radar die zijn en haar collega’s in dierentuin Artis hebben geplaatst. De radar houdt bij hoe veel en welke vogels er over de dierentuin vliegen, maar telt daarnaast ook vleermuizen en (grote) insecten.

Financieele Dagblad over UvA Startup Village

Het FD heeft een artikel over het Startup Village van de UvA, het ‘dorpje’ van containers achter het UvA-gebouw op het Science Park. In de containers zijn vooral startups op het vlak van AI te vinden. Maar de corona-crisis eist ook hier z’n tol.

Annemarie van Wezel in NRC over Roundup en hommels

Dagblad NRC schrijft over een nieuwe Britse studie naar de toxiciteit van de veelgebruikte onkruidverdelger Roundup voor hommels. Hoogleraar milieu-toxicologie Annemarie van Wezel (UvA-IBED) reageert.

Fleur Visser bij Vroege Vogels over diep duikende walvissen

Walvis-expert Fleur Visser (UvA-IBED) vertelt bij radioprogramma Vroege Vogels over nieuwe inzichten in waarom walvissen soms kilometers diep duiken.

Theo Gevers op NU.nl over deepfakes

Deepfake video’s zijn steeds lastiger van echt te onderscheiden; hoe gevaarlijk is dit? Nieuwssite NU.nl vroeg het aan hoogleraar computer vision Theo Gevers (UvA-IvI).

Sennay Ghebreab in NRC over automatische gezichtsherkenning

NRC Handelsblad heeft een artikel over de miljoenen digitale gezichten die inmiddels rondzwerven in digitale databases en die onder meer gebruikt worden om AI systemen voor automatische gezichtsherkenning te trainen.  Neuroinformaticus Sennay Ghebreab (UvA-IvI) vertelt over de problemen rondom dit fenomeen.

Joost Duivenvoorden in NRC over regenwouden ten tijde van de dino’s

Volgens een nieuwe publicatie in Science had de meteorietinslag die het eind van het dinosauriërtijdperk inluidde ook een grote invloed op de samenstelling van tropische regenwouden. NRC Handelsblad schrijft over deze studie; tropisch ecoloog Joost Duivenvoorden (UvA-IBED) is een van de experts die commentaar geeft.

Florian Schreck in New Scientist over atoomklokken

De Nederlandse versie van het blad New Scientist heeft een artikel over atoomklokken. Welk type atoomklok is het beste? Een van de experts die aan het woord komt is UvA-natuurkundige Florian Schreck (IoP).

Chris Slootweg in het FD over de ambities van Chemelot

Het omvangrijke chemie-complex  Chemelot in Limburg beoogt de eerste hub te worden voor groene en circulaire economie. Het Financieele Dagblad (FD) heeft een stuk over dit complex en de ambities; Chris Slootweg (UvA-HIMS), expert op het gebied van circulaire chemie, geeft commentaar.