Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Het AD over het muziekcollege van oa Henkjan Honing

Hoe muzikaal zijn vogels? Waarom zingen ze? En is muzikaliteit bij mensen genetisch bepaald? Het Algemeen Dagblad heeft aandacht voor Podium Klassiek, een publiekscollege door oa  Henkjan Honing (UvA-ILLC) gecombineerd met muziek.

Het Parool, AD en Folia over stoepsterrenkunde op de Nieuwmarkt

Op zaterdag 25 februari stond het outreach team van API met telescopen op de Amsterdamse Nieuwsmarkt, om in het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen voorbijgangers een blik op het heelal te gunnen. Het Parool heeft een verlsag hiervan dat ook gepubliceerd is in het AD. In dit verslag komt Esther Hanko (UvA-API) aan het woord. Ook universiteitskrant Folia schrijft over het event, waarbij naast Hanko ook promovendus  Devarshi Choudhury (UvA-API) aan het woord komt.

Annemarie van Wezel bij RTL Nieuws over PFAS in het bloed van dieren en mensen

Bij meer dan 330 dierensoorten in het wild zijn PFAS verbindingen aangetroffen in het bloed, aldus een nieuw rapport van belangenorganisatie Environmental Working Group (EWG). Annemarie van Wezel (UvA-IBED) noemt dit in een artikel van RTL Nieuws ‘alarmerend’. Het toont volgens haar hoe hardnekkig PFAS zijn.

Max Welling in NRC over de beloften van AI voor de wetenschap

Kan AI de wetenschap vooruit helpen? Die vraag staat centraal in een groot achtergrondartikel in dagblad NRC. Een van de experts die aan het woord komt is Max Welling (UvA-IvI). Hij vertelt onder meer over het lopende UvA project om met behulp van AI nieuwe nuttige moleculen te ontwerpen, zoals nieuwe materialen, katalysatoren en medicijnen.

Harm Krugers en Ilja Boor over Leren Leren

Dat leren van groot belang is in onze samenleving staat buiten kijf. Maar hoe zorg je er dan voor dat je efficiënt en doeltreffend kennis tot je neemt? Om dit te beantwoorden spreken Thomas Verhage en Emerence Kapteijn met neurobioloog Harm Krugers en co-programmaleider van het Zichtbare Leerlijnenprogramma Ilja Boor.

Michel Haring uit in Trouw en BioJournaal zijn bedenkingen bij de inzet van Crispr-Cas voor plantveredeling

De techniek Crispr-Cas is geen wondermiddel om planten sterker te maken. Integendeel, de schade ervan zal groot zijn, schrijven Michel Haring (UvA-SILS) en Volkert Engelsman (Eosta) in een opiniestuk in dagblad Trouw. Er zijn volgens hen drie belangrijke bezwaren tegen de inzet van de techniek voor de verdeling van lndbouwgewassen: het destructieve verdienmodel, de valse belofte van een eenvoudige aanpak, en de kleinere keuzevrijheid voor consumenten en boeren.

Een uitgebreidere versie van hetzelfde opiniestuk is ook verschenen bij BioJournaal.

Carina Hoorn in Het Parool en New Scientist over de snelle ontbossing van de Amazone

Mensen verwoesten het regenwoud in zo’n hoog tempo dat natuurlijke herstelprocessen het niet meer kunnen bijbenen, aldus onderzoek van onder meer Carina Hoorn (UvA-IBED). Het Parool sprak met haar over dit onderzoek en de kansen die er nog wel liggen om het Amazonegebied te beschermen. Hetzelfde stuk verscheen ook in de Nederlandse editie van het blad New Scientist.

Koen Groenland bij AG Connect over de betekenis van quantum voor de technische sector en de maatschapij

Vakmedium AG Connect heeft een artikel over de noodzaak om de dialoog aan te gaan over de maatschappelijke consequenties van quantumtechnologie. In het stuk komen enkele experts aan het woord, waaronder Koen Groenland (UvA-IoP & CWI).

Jorin Veen op Radio 1 over de evolutie van menselijke hersenen

Student Jorin Veen promoveerde onlangs cum laude af bij Karline Janmaat (UvA-IBED) op onderzoek naar de evolutie van menselijke hersenen. Volgens hem heeft het uitzonderlijke formaat van onze hersenen te maken met de manier waarop wij vroeger eten verzamelden. Hij vertelt hierover in het Radio 1 journaal.

Dertig FNWI hoogleraren nemen stelling tegen het UvA-moratorium op samenwerken met fossiele industrie

Recent heeft de UvA besloten dat er geen nieuwe samenwerkingsprojecten mogen komen met partners uit de fossiele industrie, zoals Shell. Een dertigtal hoogleraren van UvA-FNWI keert zich in een open brief in universiteitsblad Folia tegen dit moratorium. Diverse media pikten dit op. Joost Reek (UvA-HIMS) sprak namens het dertigtal met de NOS.

Aandacht in vakmedia voor de ChatGPT-paper van oa Jelle Zuidema en Robert van Rooij

Vakmedia Emerce en ICT Magazine hebben aandacht voor een in Nature verschenen paper van een interdisciplinair team van UvA-onderzoekers over de betekenis van de komst van ChatGPT voor de wetenschap. Bij het team waren twee onderzoekers van de FNWI betrokken, Jelle Zuidema en Robert van Rooij (beide UvA-ILLC).

Jason Hessels, Akshatha Gopinath en Ziggy Pleunis in De Volkskrant over een nieuwe Canadese radiotelescoop

Voormalig UvA PhD-student  Ziggy Pleunis doet nu in Canada onderzoek naar radioflitsen met behulp van een nieuw model radiotelescoop. De Volkskrant heeft een artikel over haar werk en de vereqachtingen rondom deze nieuwe telescoop, waarin ook haar voormalig begeleider Jason Hessels (UvA-API) aan het woord komt en onafhankelijk expert Akshatha Gopinath (UvA-API).

Inge Loes ten Kate bij KIJK over een nieuwe gespotte mini-planetoïde

Met behulp van de James Webb telescoop is een opmerkelijk kleine planetoïde gespot: de doorsnede is slechts 100 tot 200 meter. KIJK heeft een nieuwsbericht hierover; Inge Loes ten Kate (UvA-API & Universiteit Utrecht) geeft commentaar.

BNR Nieuwsradio over het werk van Harrold van den Burg mbt hoe waterporiën van planten deel uitmaken van hun afweersysteem

Nieuw gepubliceerd werk van Harrold van den Burg (UvA-SILS) en zijn team laten zien dat de waterporiën van planten deel uitmaken van de verdedigingslinie tegen schadelijke binnendringers zoals bacteriën. BNR nieuwsradio heeft het persbericht hierover omgevormd tot een nieuwsitem.

Bernou Boven bij Vroege Vogels over microplastics uit wasgoed

Vroege Vogels heeft een reportage gemaakt van het onderzoek naar microplastics die vrijkomen bij het wassen van kleding van onder meer Bernou Boven (UvA-IBED). De reportage is uitgezonden op de radio, maar op de website van het programma is ook een videoverslag te zien.

Alex de Koter bij KIJK over het dimmen van Betelgeuze

In 2019 verloor reuzenster Betelgeuze maar liefst 60% van zijn helderheid – een teken dat de ster mogelijk op ontploffen stond. Maar begin 2020 had de ster zijn oude helderheid weer terug. Hoe valt deze Great Dimming te verklaren? Amerikaanse astronomen komen met de hypothese dat het mogelijk te maken had met een passerend zwart gat. KIJK schrijft hierover; Alex de Koter (UvA-API) geeft als onafhankelijk expert commentaar.

C2W over het onderzoek van Mirjam de Bruin-Hoegée en Arian van Asten naar chemische wapens met behulp van planten

Mirjam de Bruin-Hoegée en Arian van Asten (beide UvA-HIMS) hebben recent een onderzoek gepubliceerd waarin ze laten zien dat bepaalde eiwitcomplexen in planten veranderen onder invloed van chemische wapens. Dit gegeven kan gebruikt worden om de inzet van dergelijke wapens op te sporen. Vakblad C2W heeft een nieuwsbericht over deze vondst.

Katrien Keune bij LabInsights over de vergroening en verduurzaming van culturele laboratoria

Katrien Keune (UvA-HIMS & Rijksmuseum) coordineert een project dat als doel heeft om Europese laboratoria op et gebied van cultureel erfgoed te vergroenen en verduurzamen. Zij vertelt over dit project in vakmedium LabInsights.

Gadi Rothenberg in Folia over de klimaatdoelen van Parijs

Recent publiceerde Gadi Rothenberg (UvA-HIMS) in het vakblad Sustainable Chemistry for Climate Action een artikel met de titel A realistic look at CO₂ emissions, climate change and the role of sustainable chemistry. Hij betoogt hierin, mede vanuit het perspectief van zijn vakgebeid Sustainable Chemistry, dat de klimaatdoelen zoals geformuleerd in het internationale akkoord van Parijs niet gehaald zullen worden. Voor universiteitsblad Folia schreef Rothenberg nu een verkorte versie van dit artikel voor het bredere publiek.