Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Organisatie

Januari 2020

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Lex Kaper in Leidsch Dagblad

Regionale krant Leidsch Dagblad heeft een uitgebreid interview met sterrenkundige Lex Kaper (API), naar aanleiding van het winnen van de internationale Descartes-Huygensprijs. Kamer vertelt in het stuk onder meer over zijn fascinatie voor astronomie en zijn werk aan exoplaneten.  

1 februari, Leidsch Dagblad (let op: alleen via LexisNexis)

William Gosling in Bionieuws

In vakblad Bionieuws valt te lezen dat volgens een onlangs verschenen studie niet de oorspronkelijke bewoners, maar Europese kolonisten het huidige open landschap van New England veroorzaakten. Paleo-ecoloog William Gosling (UvA-IBED) voorziet het onderzoek van commentaar.

1 februari, Bionieuws

Aandacht voor podcast De Dataloog van Jurjen Helmus

Promovendus Jurjen Helmus (IvI) is een podcast gestart genaamd De Dataloog. Volgens de eigen omschrijving is dit een podcast waarin een dialoog plaatsvindt over big data, data science, machine learning en de datagedreven transformatie. Vakblad Computable, partner van de podcast, besteedt aandacht aan de lancering.

29 januari, Computable

Paul de Jong kraakt neutrino-energie

Een onuitputtelijke bron van energie die ook nog eens vrijwel niets kost om te exploiteren. Eens in de zoveel tijd duiken er verhalen op over zulke haast magische energiebronnen. Een bedrijf in Arnhem claimt nu in het Reformatorisch Dagblad energie te kunnen winnen uit neutrino’s. Deeltjesfysicus Paul de Jong, hoofd van het UvA Institute of Physics, kraak een kritische noot.

27 januari, Reformatorisch Dagblad

Annemarie van Wezel in GGZ Totaal

Vakmedium GGZ Totaal bericht over de subsidie die UvA-hoogleraar Annemarie van Wezel (IBED) binnen haalde om te kijken wat het effect van medicijnresten van psychofarmaca heeft op organismen die leven in oppervlaktewater.

29 januari, GGZ Totaal

TedX talk door Athira Menon

UvA-sterrenkundige Athira Menon – die vorig jaar tweede werd bij de internationale pitchwedstrijd FameLab – gaf in december een TedX talk tijdens het TedX UvA event. Haar verhaal, ‘The Stars are not Alone’, is nu te zien op YouTube.

Januari 2020, TedX, YouTube

Selma de Mink in New Scientist

UvA-sterrenkundige Selma de Mink geeft in het blad New Scientist commentaar op nieuws onderzoek rond zwarte gaten. Uit een botsing van twee zwarte gaten zou een derde zwart gat zijn ontstaan.

27 januari, New Scientist

Annemarie van Wezel over loden leidingen in Nieuwsuur

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur had vrijdag 24 januari een item over de problematiek van loden waterleidingen in Amsterdam. Hoogleraar ecotoxicologie Annemarie van Wezel (UvA-IBED) gaf commentaar. Het item is online terug te zien.

24 januari, Nieuwsuur

Chris Slootweg bij Kennislink over SusPhos

De populair-wetenschappelijke website Kennislink heeft een uitgebreid artikel over de startup SusPhos van UvA-chemicus Chris Slootweg (HIMS). Het doel van SusPhos is fosfaat uit afvalstromen recyclen en hergebruiken in hoogwaardige producten.

24 januari, Kennislink

Auke Pieter Colijn in De Standaard

Het Vlaamse dagblad De Standaard heeft een artikel over hoe Romeinse loodstaven die al eeuwen op de zeebodem liggen deeltjesfysici uit de nood helpen. In het stuk komt UvA-natuurkundige Auke Pieter Colijn (UvA-IoP) aan het woord.

23 januari, De Standaard

Cees Snoek in Vrij Nederland

Tijdschrift Vrij Nederland heeft een artikel over algoritmen. Wat zijn het eigenlijk? En waar zijn ze goed voor? En waarvoor niet? Een van de experts die antwoord geeft is informaticus Cees Snoek (UvA-IvI).

23 januari, Vrij Nederland (te lezen via LexisNexis)

Timo Breit in IJmuider Courant

Bioloog Timo Breit (UvA-SILS) wordt genoemd in een artikel over het vangen van muskusratten, waar hij een bijdrage aan leverde door te adviseren over DNA-technieken.

21 januari, IJmuider Courant (via LexisNexis)

Rasa Muller (zat) in Proefkonijnen

UvA-natuurkundige Rasa Muller zou dit seizoen vast panellid zijn in het BNN programma Proefkonijnen. Helaas werd dit weekend bekend dat het programma per direct stopt, na het uitkomen van wangedrag van een van de presentatoren. Muller is wel nog te bewonderen in de eerste uitzending van dit seizoen. Ook gaf ze een interview aan Folia over het stopzetten van de show.

13 januari, Proefkonijnen, BNN/NPO3

21 januari, Folia

Gadi Rothenberg op Kennislink over ‘plastic goud’

Zwitserse onderzoekers hebben een nieuwe variant van goud ontwikkeld, door het te mengen met fijne plasticdeeltjes en zo een stuk lichter en goedkoper te maken. Volgens wetenschapssite Kennislink is dat is niet alleen handig voor de consument, maar ook voor gebruik in onderzoekslaboratoria. Gadi Rothenberg (UvA-HIMS) geeft commentaar.

17 januari, Kennislink

Helmut Kessels over de explosieve stijging van dementie

De Hersenstichting vraagt in diverse media aandacht voor de explosieve stijging van het aantal mensen met dementie in ons land. Helmut Kessels (UvA-SILS) komt als expert aan het word.

17 januari, Reformatorisch Dagblad

17 januari, GGZ Totaal

Annemarie van Wezel over PFAS in Technisch Weekblad

Het Technisch Weekblad heeft een uitgebreid artikel over hoe de milieunormen voor PFAS deze zomer op grote schaal bouw- en baggerprojecten hebben stilgelegd. Annemarie van Wezel (UvA-IBED) komt aan het word als deskundige op het vlak van deze fluorverbindingen en hun invloed op natuur & milieu.

14 januari, Technisch Weekblad

Max Welling en Didrik Nielsen in AG Connect

Vakblad AG Connect bericht over het feit dat de UvA een ELLIS Unit heeft gekregen, voor het aantrekken en uitwisselen van talent op het vlak van artificiële intelligentie. In het stuk komen Max Welling (UvA-IvI) en Didrik Nielsen aan het woord, die vanuit een ELLIS-programma hier promotieonderzoek komt doen.

13 januari, AG Connect

Daniel Bonn over de fysica van schaatsen

Waarom is ijs glad, en kun je erop schaatsen? Dat blijkt nog niet zo’n eenvoudige vraag te zijn als het misschien lijkt. Natuurkundige Daniel Bonn doet onderzoek naar het fenomeen; in Folia komt hij uitgebreid aan het woord erover.

8 januari, Folia

Lucas Ellerbroek bij NOS en in Telegraaf

De NASA onthulde vorige week dat er een planeet is ontdekt ter formaat van de aarde waar in theorie leven mogelijk is. Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA-API) geeft bij de NOS en in de Telegraaf commentaar op de ontdekking.

7 januari, De Telegraaf

7 januari, NOS