Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Arnoud den Boer in NRC over het gebruik van algoritmes voor geheime prijsafspraken 

Fabrikanten hoeven niet langer af te spreken in schimmige achterafkamertjes om prijsafspraken te maken. Ze kunnen tegenwoordig ook algoritmes inzetten, betogen UvA-wiskundige Arnoud den Boer (KDVI) en zijn collega-hoogleraar Marc Salomon (Bedrijfskunde) in NRC Handelsblad.

Umberto Olcese in Het Parool over het belang van fundamenteel onderzoek

Ons nieuwe kabinet zal onder meer opnieuw moeten beslissen over de verdeling van onderzoeksgelden. Namens de Amsterdam Young Academy benadrukt Umberto Olcese(UvA-SILS) in Het Parool het belang van investeren in fundamenteel onderzoek. Het vermogen om snel oplossingen te ontwikkelen voor de volgende crisis hangt af van of we nu investeren in fundamentele wetenschap, betoogt hij.

Michiel Hogerheijde bij KIJK over de geboorte van een exoplaneet

Een team van astronomen heeft met behulp van een combi-telescoop vastgesteld dat het goed zou kunnen dat uit de wolk van gas en gruis rondom de jonge ster HD 163296 op dit moment een exoplaneet geboren wordt. Hoogleraar Michiel Hogerheijde (UvA-API en UL) geeft op de website van KIJK commentaar.

Prominente UvA-onderzoekers tekenen pleidooi rondom noodzaak van proefdieronderzoek

Proefdiervrij onderzoek is nog altijd onwenselijk en onmogelijk, volgens een pleidooi waar aandacht voor is in De Volkskrant. Zonder proefdieronderzoek was het bijvoorbeeld niet mogelijk geweest om zo snel vaccins tegen het SARS-COV2 virus te maken. Het pleidooi is ondertekend door honderd wetenschappers, waaronder meerdere biomedisch onderzoekers van de UvA.

Sennay Ghebreab in NRC podcast Future Affairs over eerlijke algoritmes

Neuroinformaticus Sennay Ghebreab (UvA-IvI) meent dat zelflerende algoritmes kunnen worden ingezet om racisme en vooroordelen te helpen wegnemen. In zijn Civic AI Lab werkt hij aan kunstmatige intelligentie om de wereld eerlijker en rechtvaardiger te maken. In deze aflevering van de podcast Future Affairs, gemaakt door journalisten van NRC Handelsblad, vertelt hij erover. 

BioJournaal over de oproep bodembescherming niet te vergeten bij internationale afspraken rond bescherming van biodiversiteit

Hoogleraar Franciska de Vries (UvA-IBED) riep onlangs samen met een groep internationale collega’s in vakblad Science op om in internationale afspraken over de bescherming van biodiversiteit de bodem en het leven daarin niet te vergeten. Op dit moment speelt bodembescherming een marginale rol in internationale verdragen, terwijl gezonde bodems essentieel zijn voor de gezondheid van de rest van het ecosysteem. Vakmedium BioJournaal nam de oproep over. 

Engineers Online over de benoeming van Wim Noorduin tot bijzonder hoogleraar

Vakmedium Engineers Online heeft een nieuwsbericht over de benoeming van Wim Noorduin (AMOLF) tot Bijzonder Hoogleraar Self-Organising Matter bij UvA-HIMS. Het onderzoek van Noorduin bevindt zich op het snijvlak van de chemie en natuurkunde, en richt zich op het dynamische samenspel tussen chemische reacties en kristallisatie om het ontstaan van complexe structuren in vaste toestand te beheersen.

AI-student Janne Spijkervet helpt Klaas van Klaas Kan Alles een hit te maken

Is het met behulp van slimme algoritmes voor iedereen mogelijk een hit te maken? Klaas van Kruistum van het jeugdprogramma Klaas Kan Alles probeerde het, met hulp van UvA AI-student Janne Spijkervet. In de aflevering van 16 januari kun je zien hoe dit werkt. En of het hen lukte om met hun via AI gefabriceerde hit in de smaak te vallen bij de luisteraars van Radio 538. 

Karline Janmaat in trouw over haar mandril-onderzoek in Artis

Hebben apen besef van tijd? Uit het onderzoek dat gedragsecoloog Karline Janmaat (UvA-IBED) en haar student Kavel Ozturk uitvoerden met een groep mandrils in Artis blijkt van wel. Ze vertelt erover in dagblad Trouw. 

Samaya Nissanke in podcast over zwarte gaten

UvA-astrofysicus Samaya Nissanke (API) is een van de gasten in een podcast van Knowable Magazine op astronomy.com over hoe het concept van zwarte gaten evolueerde van theorie tot een bewezen fenomeen. 

Marta Volonteri bij KIJK over de verste tot nu toe bekende quasar

KIJK heeft een nieuwsbericht over de ontdekking van de verste quasar tot nu toe, op 13 miljard lichtjaar afstand van aarde. UvA-sterrenkundige Marta Volonteri (API) reageert op de ontdekking. 

RTL Nieuws over de Mid Career Prize voor Anna Watts

RTL Nieuws meldt op de website dat twee Nederlandse sterrenkundigen een belangrijke internationale prijs hebben ontvangen. Een van hen is hoogleraar Anna Watts (UvA-API). Zij ontving de prestigieuze Mid Career Prize van de American Astronomical Society.

Gadi Rothenberg in Het Parool

Dagblad Het Parool heeft een interview met chemicus Gadi Rothenberg (UvA-HIMS) over zijn bij toeval ontdekte 100% plantaardige plastic. 

Computable over benoeming van Paul Klint tot Adviescollege ICT-toetsing

Emeritus hoogleraar Software Engineering Paul Klint (UvA-IvI) is door de ministerraad benoemd tot lid van het Adviescollege ICT-toetsing. Vakmedium Computable bericht hierover. 

KIJK over de bijzondere observatie van vloeibaar gas

Een internationaal team van natuurkundigen heeft een materie-toestand ontdekt die zij ‘vloeibaar gas’ hebben genoemd. Bij het onderzoek was UvA-natuurkundige Janne-Mieke Meijer (IoP) betrokken. Wetenschapsblad KIJK bericht over.

Engineers Online over de ‘kleefprut’ van Gadi Rothenberg en Albert Alberts

Vakmedium Engineers Online heeft aandacht voor de bij toeval ontdekte ‘kleefprut’ van Gadi Rothenberg en Albert Alberts (beide UvA-HIMS); een 100% natuurlijke polymeer, die nu is gebruikt om een plantaardige stoel te maken.

Lucas Ellerbroek bij NOS over hoogtepunten uit de ruimte

De NOS stelde drie experts, waaronder UvA-sterrenkundige Lucas Ellerbroek (API) de vraag: wat vonden zij afgelopen jaar het hoogtepunt qua ruimte-gerelateerd nieuws? En waar kijken zij naar uit in dit nieuwe jaar?