Juni 2021

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Engineers Online over de benoeming van hoogleraar Judith Good

Judith Good is afgelopen week benoemd tot hoogleraar Human Factors in the Internet of Things aan het UvA Instituut voor Informatica. Vakblad Engineers Online heeft aandacht voor deze benoeming.

Jeroen van Dongen bij Nieuws & Co over hoe eclipsen de wetenschap vooruit hielpen

Afgelopen week was in ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Jeroen van Dongen (UvA-IoP), hoogleraar in de geschiedenis van de natuurwetenschappen, was te gast in het programma Nieuws & Co op NPO Radio 1 om te vertellen hoe eclipsen de wetenschap vooruit hebben geholpen. Het fragment begint om 1:15:44.

Jordy de Vries in KIJK en New Scientist NL over een deeltjesversneller op de maan

Twee deeltjesfysici hebben een plan gelanceerd om een deeltjesversneller te bouwen op het oppervlak van de maan. Een onzinnig plan, of zit er toch iets in? De populairwetenschappelijke bladen KIJK en New Scientist NL spraken allebei met de Amsterdamse natuurkundige Jordy de Vries (UvA-IoP & Nikhef) over dit idee.

Christian Schaffner in BNR podcast De Technoloog

Quantumcomputers zijn gebaseerd op heel andere technologie dan de hedendaagse; dus is er ook andere software voor nodig. In de podcast De Technoloog van BNR Nieuwsradio vertelt Christian Schaffner (UvA-ILLC) over het hoe en waarom van quantumsoftware.

Joen Hermans in het AD en bij de Universiteit van Nederland over meesterschilders en chemie

De meesterschilders uit de gouden eeuw hadden voor het maken van hun schilderijen ook scheikundige kennis nodig. Joen Hermans (UvA-HIMS) vertelt in het AD over de chemische eigenschappen van de verf uit die tijd. Bij het artikel zit ook een video die de Universiteit van Nederland opnam met Hermans, getiteld “Wat maakt Rembrandt een scheikundig wonder?”.

Floris Roelofsen in De Volkskrant over avatars die gebarentaal spreken

Gebarentolken zijn schaars; daarom bedacht Floris Roelofsen van het UvA Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) de gebarentaal-avatar: geanimeerde personen die gesproken taal omzetten in gebarentaal. De Volkskrant heeft een interview met hem over dit nog in de kinderschoenen staande project, waar Roelofsen onlangs een Vici-beurs voor ontving.

Esther Hanko bij RTL Nieuws en in Het Parool over de bibliotheektelescoop

Esther Hanko (UvA-API) bedacht het concept om via de openbare bibliotheek een telescoop uit te lenen. Het initiatief is een groot succes. Deze weken hebben RTL Nieuws en Het Parool aandacht voor dit bijzondere project, een samenwerking van het Anton Pannekoek Instituut en de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Willem Bouten en de vogelradar op nu.nl

Nieuwssite NU.nl heeft een artikel over hoe te voorkomen was geweest dat een zeldzame lammergier onlangs hier in Nederland de dood vond door een wiek van een windturbine. In het stuk komt onder meer de door UvA-biologen, waaronder Willem Bouten (IBED), ontwikkelde “vogelradar” aan bod.

Joost Reek in het NRC over spiegelbeeldmoleculen

Dagblad NRC heeft een artikel over een Zwitserse studie naar het gericht fabriceren van zogenoemde spiegelbeeldmoleculen (stereo-isomeren). Joost Reek (UvA-HIMS) geeft commentaar.

Harro Bouwmeester in Bionieuws over primitieve plant-schimmel samenlevingen

Vakblad Bionieuws heeft een artikel over een Science-publicatie die stelt dat planten alleen vanuit het water het land hebben kunnen veroveren dankzij de hulp van schimmels. Harro Bouwmeester (UvA-SILS), die ook voor Science een commentaar schreef bij de studie, reageert.