Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Annemarie van Wezel in Trouw over vlooiengif

Hoe schadelijk is het vlooiengif dat we onze huisdieren toedienen? Dagblad Trouw heeft een artikel hierover. Hoogleraar ecotoxicologie Annemarie van Wezel (UvA-IBED) komt als expert aan het woord.

Henkjan Honing in BBC Earth podcast

De BBC Earth podcast heeft een aflevering over artiesten binnen het dierenrijk, waarin ze het onder meer hebben over dieren die op een beat kunnen dansen. Hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (UvA-ILLC) is te gast in de uitzending om het over dat laatste onderwerp te hebben.

Judy Shamoun-Baranes in Het Parool over de vogelradar in Artis

Sinds kort houdt een klein kastje in de buurt van het olifantenverblijf bij welke vogels er zoal in het wild rondvliegen in dierentuin Artis. Het is een project van vogeldeskundigen van de UvA. Judy Shamoun-Baranes (UvA-IBED) geeft in Het Parool uitleg over het project.

Frank Jacobs in Bionieuws over de rol van ZEB2 in onze hersenen

Volgens een nieuwe Britse studie is het feit dat het menselijk brein een stuk meer neuronen bevat dan dat van naaste verwanten als chimpansees en gorilla’s, te danken aan gen ZEB2. Bionieuws schrijft over dit onderzoek; UvA-bioloog Frank Jacobs (SILS) geeft commentaar.

C2W over de lego-video van chemicus Ilse Denekamp

Promovenda Ilse Denekamp besloot om het centrale concept van haar onderzoek toegankelijk te maken voor een breder publiek door de katalyse-reactie uit de leggen met behulp van een animatie met legosteentjes. Vakblad C2W schrijft over deze video en haar aanstaande promotie.

Henkjan Honing in De Volkskrant over onze voorliefde voor basklanken

Houden wij mensen van dreunende basklanken omdat we die voelen met ons evenwichtsorgaan? De Volkskrant behandelt deze hypothese van onderzoeker en muzikant Neil Todd. Hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (UvA-ILLC) is sceptisch.

Lucas Ellerbroek in NRC over de vermoedelijke oorsprong van een onbekend object in ons zonnestelsel

In 2017 verscheen een onbekend object in ons zonnestelsel. Sterrenkundigen vermoeden nu dat het een scherf is van een verre planeet. NRC schrijft over dit object, dat Oumuamua is gedoopt. UvA-sterrenkundige Lucas Ellerbroek (API) komt als expert aan het woord.

Lotte Mertens in de rubriek Talent van Elsevier Magazine

Elsevier Magazine heeft in de rubriek Talent een kort interview met promovendus Lotte Mertens van het UvA Institute of Physics.

Selma de Mink in De Volkskrant over haar switch naar het Max Planck Instituut

Sterrenkundige Selma de Mink (UvA-API), die tot voor kort een aanstelling had Harvard en aan de UvA, vertelt in De Volkskrant over haar werk en de keuze om haar baan als onderzoeker in te ruilen voor een baan als directeur van het Duitse Max Planck Instituut voor Astrofysica.

Veel aandacht voor miljoenensubsidie AI-consortium TTT.AI

Diverse vakmedia berichten over de miljoeneninvestering vanuit de overheid voor het consortium TTT.AI. Dit door de UvA geleide consortium van een groot aantal samenwerkingspartners gaat zich richten op het toepassen van kunstmatige intelligentie binnen de thema’s zorg en veiligheid.

Folia over AI-onderzoekers die ondernemer worden

Universiteitskrant Folia heeft een artikel met twee onderzoekers en een masterstudent uit de kunstmatige intelligentie (AI) die alle drie een eigen bedrijf zijn geworden. Aan het woord komen Harro Stokman over Kepler Vision, Svetlana Kordumova over Pixyle en Stefan Reuther over Unetiq.

Franciska de Vries in de Leeuwarder Courant over het belang van het thema klimaatverandering bij de verkiezingen

Hoe belangrijk is het thema klimaatverandering bij de aanstaande verkiezingen? En op welke partij kun je het beste stemmen als jij dit thema ook belangrijk vindt? De Leeuwarder Courant legde deze vragen voor aan de wetenschappers van hun Klimaatpanel, waaronder hoogleraar Franciska de Vries (UvA-IBED).

Jean-Sébastien Caux bij New Scientist over Maxwell’s duiveltje

In de 19e eeuw probeerde natuurkundige James Clerk Maxwell de tweede wet van de thermodynamica op z’n kop te zetten via een gedachte-experiment dat bekend kwam te staan als Maxwell’s duiveltje. Italiaanse onderzoekers hebben nu een variant op dit gedachte-experiment bedacht. De Nederlandse editie van het blad New Scientist schrijft hierover; zij vroegen theoretisch natuurkundige  Jean-Sébastien Caux (UvA-IoP) om commentaar.

Gadi Rothenberg over zijn “kleefprut” bij InnovationOrigins en in de podcast Bijvangst

UvA-chemicus Gadi Rothenberg (HIMS) heeft opnieuw meerdere media gehaald met het verhaal over zijn “kleefprut”, een bij toeval ontdekt 100% natuurlijk bioplastic. Hij vertelt erover op de website InnovationOrigins, en is te horen in de uitzending van de BNN/VARA podcast Bijvangst op 9 maart.

Cees van Rijn’s onderzoek naar vloeistof-torens bij Physics Magazine en phys.org

Als een druppel in een grotere hoeveelheid vloeistof valt, bijvoorbeeld bij het zetten van koffie of als een regendruppel in een plas valt, zie je vaak een soort torentje van vloeistof opspatten. UvA-natuurkundige Cees van Rijn (IoP) werpt met collega’s nieuw licht op de complexe fysica hierachter. Vakmedia Physics Magazine en phys.org berichten over dit onderzoek.

Fred Brouwer bij EenVandaag over UV-licht tegen virussen

Kan UV-licht worden ingezet in de strijd tegen het coronavirus? EenVandaag sprak hierover met meerdere experts, waaronder chemicus Fred Brouwer (UvA-HIMS).

Sylvia Toonen bij Astronomy over driedubbele sterren

Dubbelsterren, stelsels van twee sterren die om elkaar draaien, zijn een bekend verschijnsel binnen de astronomie. Maar er bestaan ook stelsels met niet twee maar drie sterren. Sylvia Toonen (UvA-API) is co-auteur van een nieuwe studie die laat zien dat deze drievoudige sterren mogelijk aan de wieg staan van een bepaald type zwarte gaten. Zij vertelt hierover op de site van het populair-wetenschappelijke magazine Astronomy.

Christian Schaffner in FD over de komst van quantumcomputers

Het Financieele Dagblad heeft een artikel over quantumcomputers, naar aanleiding van de tegenslag aan de TU Delft rondom majoranadeeltjes, die mogelijk als bouwstenen van de kwantumcomputer hadden kunnen dienen. UvA-onderzoeker Christian Schaffner (ILLC) is een van de experts die aan het woord komt over de komst van dit type computers; hij is optimistisch. 

Sister in Science in De Telegraaf

Dagblad De Telegraaf besteedt aandacht aan de drie jonge vrouwelijke UvA-scheikundigen (Mimi den Uijl, Noor Abdulhussain en Lotte Schreuders, alle drie HIMS)  die het instagram-account Sisters in Science zijn gestart. Ze hopen hiermee het stereotype beeld van  de chemicus te doorbreken en meer meisjes enthousiast te krijgen voor de chemie.

Theo Gevers in het FD en Trouw over praten met een overledenen via deep fake

Deep fake technologie maakt het mogelijk om videogesprekken te voeren waarbij het lijkt alsof je praat met een overleden persoon. Hoogleraar computer vision Theo gevers (UvA-IvI) ontwikkelt dergelijke AI technologie, en vertelt erover in het Financieele Dagblad.

Jasper de Goeij in Vroege Vogels over sponzen

UvA-bioloog Jasper de Goeij (IBED) vertelt in radioprogramma Vroege Vogels over zijn fascinatie voor sponzen, en de resultaten van zijn laatste onderzoek naar deze zeewezens.

Bob van der Zwaan bij NU.nl over kernenergie

Is inzet van kernenergie noodzakelijk als we als land onze klimaatdoelen willen halen? Nieuwssite NU.nl controleerde een uitspraak hierover van demissionair premier Mark Rutte. Een van de experts die aan het woord komt is energie-deskundige Bob van der Zwaan (UvA-IoP).