Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

FNWI in de media

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Annemarie van Wezel in het Nederlands Dagblad over PFAS in onze alledaagse gebruiksproducten

Het Nederlands Dagblad heeft een artikel over de gezondheidseffecten van PFAS en hoe je kunt voorkomen dat je in aanraking komt met deze chemische verbindingen. Ze zijn aanwezig in tal van alledaagse producten, van douchegel en make up tot koekenpannen en bepaalde soorten voedsel. Een van de experts die aan het woord komt is Annemarie van Wezel (UvA-IBED).

Noushine Shahidzadeh bij Brits nieuwsmedium Express over ‘zachte’ kristallen

Onderzoek onder leiding van UvA-natuurkundige Noushine Shahidzadeh heeft recent aangetoond dat kristalstructuren niet altijd hard & hoekig hoeven te zijn; er zijn ook zachte, ronde, flexibele kristalvormen mogelijk. Specifiek draaide het onderzoek om kristallen van het steenzout mirabilite. Het Britse nieuwsmedium Express sprak met Shahidzadeh over deze uitzonderlijke kristalstructuur.

De Volkskrant over het nieuwe boek van Marcel Vonk

UvA-natuurkundige Marcel Vonk (UvA-IoP) heeft een nieuw populair-wetenschappelijk boek uit, Van getal naar heelal. De Volkskrant heeft een (positieve) bespreking ervan.

Martijn Rep in Bionieuws over een nieuwe manier om resistente landbouwgewassen op maat te maken

Vakblad Bionieuws heeft een artikel over een synthetische immuunreceptor die ingebouwd kan worden in landbouwgewassen, waardoor deze resistent gemaakt kunnen worden tegen een eiwit naar keuze. Martijn Rep (UvA-SILS) geeft commentaar op deze Britse vondst.

Aandacht voor opening AI4Foresics lab door vakmedia

Meerdere vakmedia hebben aandacht voor de opening van het nieuwe AI4Forensics lab van de UvA samen met het Nederlands Forensisch Instituut. Een kleine bloemlezing.

Robert Spreeuw in KIJK over atomen vangen en gooien met licht

Maandblad KIJK heeft een nieuwsbericht over Koreaans onderzoek waarbij het de natuurkundigen is gelukt om atomen te ‘vangen’ en weg te slaan met behulp van een optisch pincet, gemaakt van een laserbundel. Quantumonderzoeker Robert Spreeuw (UvA-IoP) is onder de indruk van hun aanpak.

Franciska de Vries in NRC over de betrouwbaarheid van Agrifacts

Dagblad NRC heeft een kritisch artikel over de organisatie Agrifacts, leverancier van informatie over de agrarische sector aan onder meer politieke partij BBB. Hoewel de organisatie claimt onafhankelijk te zijn, wordt deze gefinancierd door belangengroepen. Aan het woord komt onder meer Franciska de Vries, die kritiek heeft op door Agrifacts naar buiten gebrachte stellingen mbt stikstof.

Iris Groen in nieuwssectie van Science over gedachten lezen met AI

De nieuwssectie van het journal Science heeft aandacht voor een nieuwe studie waarbij met behulp van brain imaging en AI behoorlijk accuraat kan worden nagemaakt aan wat voor afbeelding mensen dachten tijdens een hersenscan. Iris Groen (UvA-IvI), zelf niet betrokken bij de studie, geeft commentaar op dit knappe staaltje van ‘gedachten lezen’ met behulp van AI.

Mirjam de Bruin-Hoegée in Chemistry World over chemische wapens opsporen met planten

Recent liet onderzoek van onder meer Mirjam de Bruin-Hoegée (UvA-HIMS) zien dat eiwitten in planten gebruikt kunnen worden om aan te tonen dat in het gebied waar de planten groeien (verboden) chemische wapens zijn ingezet. Het vooraanstaande vakmedium Chemistry World bericht nu over dit onderzoek.

Piet Verdonschot in Trouw over crisis in de waterkwaliteit

De stilstand rond de waterkwaliteit in Nederland kan een crisis opleveren die tien keer groter is dan de huidige stikstofcrisis. Dat zegt hoogleraar Piet Verdonschot (IBED) in aanloop naar de waterschapsverkiezingen.

Karline Janmaat in het AD over onderzoek naar chimpansees

Karline Janmaat (IBED), bijzonder hoogleraar cognitieve gedrags-ecologie, over het geheugen van chimpansees: “Na nog eens drie jaar data-analyse zijn we erachter gekomen dat chimpansees een langetermijngeheugen hebben van meer dan een jaar. Ze kwamen vooral terug bij bomen waar ze een jaar eerder veel gegeten hadden.”

Hetzelfde artikel verscheen ook in de Nederlandse versie van het blad New Scientist.

Wybren Jan Buma in De Ingenieur over koraalvriendelijke zonnebrandcrème

Hoogleraar moleculaire spectroscopie Wybren Jan Buma (HIMS) over Chinees onderzoek naar nieuwe, koraalvriendelijke zonnebrandcrème, die de de huid nog beter tegen uv-licht blijkt te beschermen dan de gebruikelijke smeersels.

Piet Verdonschot op Radio 1 over de waterschapsverkiezingen

Het Radio 1 programma Dit is de dag stelde in aanloop naar de aankomende verkiezingen de vraag: moeten we de waterschapsverkiezingen misschien niet afschaffen? De discussie hierover werd gevoerd met onder meer bijzonder hoogleraar ecologisch waterbeheer Piet Verdonschot (UvA-IBED).

Theo Gevers in Trouw over betere zoekmachines dankzij chatbots

Dagblad Trouw heeft een artikel over een nuttige toepassing van chatbots als ChatGPT: zoekmachines verbeteren. Theo Gevers (UvA-IvI) legt uit dat chatbots kunnen helpen de beste zoekresultaten te krijgen, door gebruikers te helpen de zoekvraag beter te formuleren en resultaten te verfijnen.

Hans Terwisscha-Dekker in Engineers Online over glibberd Teflon

Eindelijk is bekend waar de glibberigheid van de teflonlaag vandaan komt: het materiaal laat een ultradun laagje achter op objecten die eroverheen wrijven. Dingen glibberen dus niet over teflon heen, maar teflon glibbert juist over zichzelf. Dit is uit onderzoek van promovendus Hans Terwisscha-Dekker (Van der Waals-Zeeman Instituut) en collega’s gebleken.